A közellenség nagy győzelme

VIDEÓVAL – Befejeződött tegnap este a dartsozók egyik legnagyobb őszi versenye, a World Grand Prix, amelynek döntőjében Gerwyn Price 5:2-re verte a holland meglepetésembert, Dirk van Duijvenbodét. A sokak által utált walesi játékos az egész tornán lehengerlően játszott, az esélyesek közül egyértelműen ő nyújtotta a legjobb teljesítményt, így sima sikere nem meglepő, ugyanakkor riválisa is kőkeményen átgázolt a mezőnyön, azonban a fináléra elfogyott az ereje. Price sikere azt jelenti, hogy megelőzte Peter Wrightot, így mától ő a második a világranglistán.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ha október, akkor World Grand Prix – ezt már évek óta kívülről fújhatják a darts rajongói, hiszen már 1998 óta kerül megrendezésre minden évnek ebben az időszakában a sportág kétségtelenül legkülönlegesebb tornája. Ez az a verseny, ahol a dupla be, dupla ki játékot kell játszani, azaz nem csak a kiszállózásnál kell egy dupla szektorba dobott nyíllal lezárni egy leget, hanem annak elején egy duplába dobott nyíllal lehet megkezdeni az 501 pont elfogyasztását. Aki nem tud gyorsan beszállni, az komoly hátrányba kerülhet, amire láttunk is néhány példát az idei versenyen.

A World Grand Prix-t általában Dublinban szokták rendezni, idén azonban a nagy-britanniai Coventryben került sor a viadalra, amelynek kezdete ugyanakkor kissé döcögősre sikeredett, ugyanis két korábbi világbajnok: Adrian Lewis és Stephen Bunting egészségügyi problémák miatt az utolsó pillanatban lépett vissza a tornától, helyükre pedig sebtében kellett a PDC-nek beugrókat találnia. Ezek végül Jeffrey De Zwaan és Simon Whitlock lettek, akiken azonban nem látszódott, hogy hirtelen kerültek be a mezőnybe, ugyanis mindketten simán vették az első akadályt. Whitlock 2:0-ra győzött a tavalyi elődöntős Chris Dobey ellen, mégpedig a különleges játékformula miatt a World Grand Prix-n ritkának számító 100+-os átlaggal, míg De Zwaan Jamie Hughest verte 2:1 arányban.

Az első fordulóban a nyolc kiemelt közül sokan, számszerint hatan is elvéreztek. A 2. kiemelt világbajnok és korábbi WGP-finalista Peter Wright a PDC középmezőnyéhez tartozó, azonban tavaly világbajnoki negyeddöntőt játszott Ryan Joyce-tól kapott ki 2:0-ra. A 4. helyen rangsorolt, korábbi vb-döntős Michael Smitht az idén World Matchplayt nyert Dimitri van den Bergh verte 2:0-ra. Az 5. kiemelt, 2018-ban világbajnokságot nyert Rob Cross dolga bizonyult már előzetesen is a legnehezebbnek, hiszen a kétszeres világbajnok Gary Andersont kapta ellenfélül a legjobb 32 között. Cross végül nem is tudta megnyerni a mérkőzést, skót ellenfele lehengerlő játékkal 2:0-ra győzött. Szintén ideje korán ért véget a coventryi torna a 6. kiemelt Nathan Aspinall számára is. A tavaly UK Opent nyert angol dartsos a német Gabriel Clemens ellen nem volt képes szettet nyerni. Ez, mármint a szettgyőzelem a 7. kiemelt, 2017-es győztes Daryl Gurney-nek sikerült, azonban Joe Cullen eggyel több játszmát tudott nyerni, így az északír kiválóság is nyeretlenül hagyhatta el Coventryt. Végül pedig a 8. kiemelt James Wade is kikapott, akit a veterán Mervyn King győzött le 2:0 arányban. Ki kell emelni az idei World Grand Prix fekete lovát, a torna előtt magasan a legnagyobb nyerési szorzóval rendelkezett holland Dirk van Duijvenbodét, aki a világranglista 73. helyezettjeként jutott be a mezőnybe. Van Duijvenbode az ún. Pro Tour-versenyeken elért kiváló eredményeinek köszönhetően tudta kvalifikálni magát a tornára, életében először. S ha már eljutott oda, akkor nem is akart egyhamar hazatérni. Az 1. fordulóban 2:1-re verte Mensur Suljovicot, igaz, rendkívül gyenge, 72-es átlaggal (Suljovic 71-et ért el), ami miatt azt lehetett gondolni, hogy a 2. fordulóban már nem lesz sok esélye.

A második fordulóba csak az 1. kiemelt, kétszeres címvédő és ötszörös győztes Michael van Gerwen, valamint a 3. helyen rangsorolt Gerwyn Price jutott be a legjobbak közül. Price számára innentől fogva fölcsillanhatott a világranglista 2. helye, ugyanis Peter Wright korai búcsújából az következett, hogyha a balhés természetű, emiatt sokak által nem kedvelt walesi ex-rögbis megtudná nyerni a tornát, akkor megelőzheti a regnáló világbajnokot. Price-nak valószínűleg ott is volt a tudatában mindez, hiszen a 2. fordulóban nagyon simán, 3:0-ra verte a belga Kim Huybrechtset. Van Gerwen is sikerrel vette az újabb akadályt: 3:0-ra verte a néhány nappal korábban European Tour-fordulót nyert dél-afrikai Devon Petersent. Tovább meneteltek a beugrók is. Simon Whitlocknak nagy csatában sikerült kiejtenie Mervyn Kinget. A mérkőzés érdekessége volt, hogy a két dartsos kijátszotta a maximális legszámot, vagyis mind az öt szett 3-2-es végeredménnyel zárult. Jeffrey De Zwaan ellenben szettet sem engedélyezett Clemensnek, vagyis nem kellett igazán megerőltetnie magát a negyeddöntőbe jutás érdekében. Tovább folytatta a meglepetések sorát Dirk van Duijvenbode: az előzőleg mindenki által lesajnált holland ugyanis Dimitri van den Berghet is kiejtette. A World Matchplay címvédője 3:1-es vereséggel volt kénytelen befejezni coventryi szereplését. Az említetteken kívül még Gary Anderson, Dave Chisnall és Joe Cullen jutottak be a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntők közül egy tükörsima, egy a végletekig kiélezett volt, kettő pedig komoly meglepetést hozott. Az egyik meglepetés elszenvedője pedig Michael van Gerwen volt. Az idén gyengélkedő holland nagyon simán, 3:0-ra kikapott Simon Whitlocktól, aki újfent 100-as átlagot tudott összehozni. A holland 96-os átlaga sem mondható rossznak, azonban a kiszállózása és a beszállózása is elmaradt a mezőnybe az utolsó pillanatban bekerült ausztrálétól, így Whitlock továbbjutás megérdemelt volt. A másik szenzációt a változatosság kedvéért Dirk van Duijvenbode szolgáltatta, aki egy szettet leszámítva végig uralta a Gary Anderson elleni mérkőzést, amelyet 3.1-re nyert meg. A torna egyik legizgalmasabb ütközetét hozta Dave Chisnall és Joe Cullen mérkőzése. Chisnall már a legjobb 16 között, Joyce ellen is közel volt a kieséshez, hiszen ellenfele hét(!) meccsnyilat is elhibázott, s ezúttal Cullen is igen közel került ahhoz, hogy kiverje a tavalyi döntőst, aki azonban ismét megbabonázta ellenfelét, így végül 3:2-re győzött. Az egyetlen sima és papírforma győzelmet a van Gerwen kiesésével immár első számú esélyessé előlépett Gerwyn Price aratta, aki 3:1-re verte Jeffrey De Zwaant.

Az elődöntőben van Duijvenbode Whitlockkal, Price pedig Chisnallal csapott össze. A két meglepetésember mérkőzésén Whitlock korántsem azt a formáját hozta, amellyel korábban Dobey-t és van Gerwent is kiejtette. Mindössze 79-es körátlagot tudott összedobálni, miközben ellenfele 88-on zárt, ráadásul jobban beszállózott, így végül nem volt meglepő, hogy 4:1-re megnyerte a mérkőzést. Ezzel Dirk van Duijvenbode lett a legelső, 1998-as torna döntőjét játszó Phil Taylor és Rod Harrington után a harmadik játékos, aki élete első World Grand Prix-szereplése alkalmával rögvest eljutott a fináléig. A torna előtt magasan az övé volt a végső győzelemre adott legnagyobb odds, hiszen a világranglista 73. helyezettjeként sikerült bejutnia egy ún. major torna döntőjébe. Ilyen teljesítményt nem minden nap látni a PDC-ben, sőt, könnyen lehet, hogy ezelőtt még sosem lehetett látni. Tehát megvolt az egyik döntősünk, a másik személyére azonban csak hosszú csata után, a torna legizgalmasabb mérkőzésének végén derült fény. Dave Chisnall nem akarta lemásolni az előző kettő mérkőzésen mutatott produkcióját, vagyis azt, hogy kétszettes hátrányt szedjen össze, s onnan kell, hogy fordítson. Ez nem sikerült az angolnak, mivel Price 3:1-re elhúzott, így jöhetett az újabb fölzárkózás. Ez össze is jött, 3:3 lett az állás, így jöhetett a döntő szett, amely egészen izgalmasra sikeredett. Price 2-1-re vezetett, azonban a negyedik legben Chisnall dupla 1-gyel, vagyis a legkisebb értékű dupla szektorral tudott kiszállni, ezzel kiharcolta a döntő játékot, amelyben három meccsnyila volt pályafutása újabb WGP-döntőjéhez. Az angol azonban előbb egyszer a dupla 18-at, majd kétszer a dupla 9-et is elrontotta, ezzel a walesi ölébe dobta a győzelmet, aki egyből megoldotta az 56-os kiszállót, így életében először jutott be a World Grand Prix döntőjébe.

Összejött tehát egy olyan párosítás, amelynek megvalósulására igen magas lehetett a torna előtt az odds, de már önmagában van Duijvenbode döntőbe jutása is igen jól fizethetett, úgyhogy a holland bizonyára gazdaggá tett néhány embert a világon. Még mennyit ért volna, ha megnyeri a versenyt! Itt viszont szerepel a volna szó, ugyanis a tegnap esti döntőre elfogyott a meglepetésember lendülete. Price esélyeshez méltón játszott végig, csupán kettő szettet engedélyezett ellenfelének, s végül 5:2 arányban megnyerte a finálét, ezáltal életében először megnyerte a World Grand Prix-t, két Grand Slam of Darts-győzelmét követően pedig harmadik major-diadalát aratta kettő éven belül, nem mellesleg pedig sikere azt is jelenti, hogy átvette a világranglista 2. helyét Peter Wrighttól.

Dirk van Duijvenbodénak tehát nem jött össze az újabb csoda, de már az is az volt, hogy egyáltalán kijutott erre a tornára, az pedig már csak hab lehetett a tortán számára, hogy nagyobb nevű riválisok egész sorát győzte le, köztük a kétszeres világbajnok Gary Andersont. A holland még az elődöntőt követően úgy nyilatkozott, hogy egy hollandiai padlizsántermelő üzem irodájában dolgozik, ahol hétfőn jelenése lett volna, ám döntős szereplése miatt föl kellett hívnia a főnökét, hogy még egy szabadnapot kérjen. Állítása szerint ma már ismét munkába áll, mivel szívesen csinálja, amit csinál. Ezt el is hiszem neki, de nem lennék meglepve, ha már nem sokáig dolgozna ott, s új munkahelye a profi darts élmezőnye lenne.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: PDC/Lawrence Lustig

Leave a Reply