Djokovics a boszniai “piramisok völgyében” pihente ki a Roland Garrost

Miután elbukta vasárnap a Roland Garros döntőjét Nadal ellen, Novak Djokovics úgy döntött, hogy Bosznia-Hercegovinában, a “piramisok völgyében” piheni ki a párizsi Grand Slam-torna fáradalmait. Ebben a völgyben olyan piramisok találhatók, amelyekben állítólag energiát adó alagutak vannak, amelyek segítik a test feltöltődését és a szervezet meggyógyulását bármilyen betegség után. Ezt a csodálatos tulajdonságot többen is vitatják, azonban Djokovics első, júliusi látogatása óta igen felkapott hely lett a piramisrendszer.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Novak Djokovics mindig is ismert volt különleges felfogásáról a különböző gyógymódok és relaxációs lehetőségek tekintetében. A férfi tenisz világelsője most sem okozott csalódást: tegnap ugyanis feleségével együtt Bosznia-Hercegovinába utazott, ahol található egy ellentmondásos piramisrendszer, amelynek járatai állítólag nagy energiákat rejtenek magukban, ezáltal segítik a gyógyulást vagy egyszerűen a test föltöltődését. Djokovics állítása szerint maga is meggyőződött arról, hogy a Szarajevó közelében fekvő Visokóban található piramisok valóban jótékony hatással vannak az emberre.

“Minden sportolót meghívok ide, hogy töltsön el bizonyos időt az alagutakban, amelyek nagyon hasznosak a tüdő oxigénszintjének növelése szempontjából” – jelentette ki a világsztár a bosnyák állami televíziónak. “Közvetlen hatást gyakorol ez a hely a regenerációra és az állóképességre, amelyek nagyon fontosak a sportolók számára” – folytatta a 17-szeres Grand Slam-győztes, aki a piramisokat Semir Osmanagić ellentmondásos bosnyák felfedezővel, a piramispark tulajdonosával közösen kereste fel.

Ellentmondásos, de nagyon népszerű hely

A boszniai piramisok völgye egy állítólagos régészeti lelet, amely a bosnyák fővárostól, Szarajevótól 30 km-re északra található Visoko város mellett helyezkedik el. A területen 2005 óta folytat ásatásokat Semir Osmanagić Houstonban élő bosnyák fémmegmunkálóműhely-tulajdonos és amatőr régész, akinek feltételezése szerint megtalálták Európa legrégebbi és legnagyobb piramisait, ugyanis azoknak életkorát 34 000 (egyes írásaiban 27 000) évre becsüli. Osmanagić ma kilenc piramisalakzatot különböztet meg egymástól.

Osmanagić annak idején rögtön lecsapott az alkalomra, hipotézise szerint a Visočicának nevezett hegy nem természetes képződmény, hanem az ősi időkben, ember által épített, vagy átformált alkotás, Európa első piramisa. Vitatott geofizikai eredmények (hőtérkép) alapján Osmanagić azt állítja, hogy kilenc piramist fedezett fel. A hegyek környékén talált egyetlen, alig háromszáz méter hosszú, és a „főpiramistól” 3 kilométerre lévő alagútból, és a környékbeliek elbeszéléseiből (miszerint néhány gyermek bement egy alagútba és a hegyek túloldalán jöttek ki) következtetve elmélete szerint a kilenc „piramist” alagútrendszer köti össze. Néhány előkerült fadarab C14-es vizsgálata alapján teszi a piramisok korát jelenleg 34 ezer (máshol 27 ezer) évesre. A fő völgyben elhelyezkedő öt piramisnak nevet is adott: Nap-, Hold-, Sárkány-, Föld- és Szerelem-piramis. E nevek eredetére eddig semmilyen magyarázattal nem szolgált, és azt sem indokolta, hogy a Nap-piramison kívül a másik nyolc miért nem látszik egyáltalán piramisnak.

A szakmai közvéleményt nem meglepő módon megosztja a boszniai piramisok témája. A nemzetközi tudományos élet fősodra a képződményeket természetes eredetűnek tartja, a piramisok elméletét pedig áltudományosnak tekinti. Az Európai Régészeti Szövetség egy 2006-os kiadványában bírálta a piramisra vonatkozó állításokat, és azt, hogy azokat a bosnyák örökségvédelmi szervek is támogatják. Utóbbiak manapság egyébként már nem annyira lelkesednek a témáért, ugyanis a kulturális miniszter megvonta az Osmanagićnak kiadott ásatási engedélyt, mivel kiderült, hogy a hobbirégész gondatlanul, a szakma alapvető szabályait megsértve végezte munkáját Visokóban. Mindazonáltal a hely mára igen népszerűvé vált és az azt kezelő alapítvány büszke a látogatók csodálatos “gyógyulásaira”, amelyekre a piramisok belsejében található “energiagépekben” került sor.

“Ha a földi paradicsom létezik, akkor itt van” – mondta Djokovics még júliusban, amikor először látogatott el a Visoko melletti völgybe. A szerb egy kisebb megbetegedést követően látogatott el a piramisokhoz, hogy gyorsabban visszanyerje életerejét. A helyi sajtó szerint e látogatás óta nőtt meg jelentősen a helyet felkeresők száma. Jó eséllyel a tegnapi vizit után is sokan, ha nem még többen keresik fel a helyet, azonban ettől még nem fog megoldódni a körülötte másfél évtizede zajló vita.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: JB Autissier/Panoramic

Leave a Reply