Egyenlő fizetést kapnak a brazil férfi és női focisták

Újabb országban született megállapodás arról, hogy a férfi és a női válogatott labdarúgók ugyanakkora fizetést tehessenek zsebre. Norvégia és Ausztrália után ezúttal Brazília lépte meg ezt, ami látva a két nemzeti együttes teljesítményét, abszolút érthető és indokolt lépés.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A brazil női labdarúgó-válogatott megnyerte az egyenlő fizetésekért vívott küzdelmét, ugyanis az ország szövetsége szerdán bejelentette, hogy a jövőben a hölgyek ugyanannyi pénzt fognak kapni a nemzeti csapatban történő szereplésükért, mint Neymar és társai. Rogério Caboclo, a Brazil Labdarúgó-szövetség elnöke sajtótájékoztatón közölte döntését a nyilvánossággal. “A női játékosok ugyanannyit keresnek, mint a férfiak, vagyis már nincsen semmilyen nemi különbség, a szövetség egyformán bánik a férfiakkal és a nőkkel” – jelentette ki az elnök. A döntés rendkívül fontosnak számít azért is, mert a klubcsapatoknál hatalmas különbségek vannak a férfi és a női labdarúgók bérezése között világszerte.

A most bejelentett intézkedésnek köszönhetően a jövőben a brazil válogatottak tagjai minden szinten ugyanannyi pénzt fognak keresni, így a fizetés mellett a meccsprémium és a nemzetközi tornákon lejátszott mérkőzések utáni járandóságok is egyenlő mértékűek lesznek. Caboclo szövetségi elnök elmondta, hogy először a tokiói olimpián fogják alkalmazni az új rendszert, majd a 2022-es férfi és a 2023-as női világbajnokságon is azonosak lesznek a játékosok fizetései.

Nem a brazilok az elsők egyébként, akik béregyenlőséget teremtenek a férfi és a női válogatott játékosai között: 2017-ben Norvégiában, tavaly novemberben pedig Ausztráliában született hasonló döntés, ugyanakkor az Egyesült Államokban idén májusban elbukták a női válogatott tagjai a szövetség elleni peres eljárást, amivel rá akarták kényszeríteni a szervezetet arra, hogy egyenlítse ki a férfi és a női fizetéseket. A bíróság azonban elutasította a játékosok keresetét, akik ennek ellenére továbbra sem tettek le céljukról.

Vezetők kulcspozícióban

A svéd Pia Sundhage, aki tavaly július óta a brazil női válogatott szövetségi kapitánya, nem rejtette véka alá elégedettségét a mostani döntést illetően, amely egy olyan országban született, amely a hímsovinizmus és a nők ellen nagy számban elkövetett erőszakos cselekmények miatt sokszor szerepel a híradásokban. “Remélem, hogy mindenki átérzi ennek a döntésnek a jelentőségét. Ez egy történelmi határozat. Nagyon különleges, hogy ennek részese lehetek. Keményem fogunk dolgozni és bízom benne, hogy ennek meglesz az eredménye” – mondta a szakember.

A brazil hölgyek egyébként már egy márciusban megrendezett franciaországi tornán is a férfiakéval megegyező mértékű fizetést kaptak, de arra, hogy minden mérkőzésre és minden tornára vonatkozó megállapodás szülessen ebben a tekintetben, egészen mostanáig kellett várni.

A 60 éves Sundhage, aki 2008-ban és 2012-ben olimpiai bajnoki címet szerzett az amerikai válogatottal, a béregyenlőség mellett üdvözölte azt is, hogy Duda Luizelli személyében egy nő fog felelni a jövőben a szövetségnél a női válogatottak munkájáért. Ezt a pozíciót eddig csak férfiak töltötték be. A szövetség ezen kívül létrehozott egy új kulcspozíciót, amelynek szintén egy hölgy lesz a betöltője: Aline Pellegrino lesz a női tornák koordinálásáért felelős vezető, vagyis az ő hatáskörébe fog tartozni a brazíliai női klubtornák megszervezése. Az ország jelenleg 36 profi női labdarúgóklubot számlál, amelyek két osztályba vannak besorolva. A szövetség már 2010-ben döntött arról, hogy a nemzeti bajnokságokban a férfi és a női játékosoknak ugyanakkora fizetést kell kapniuk.

Ennek ellenére Pelé, a férfi foci egyik legnagyobb alakjának hazájában a női labdarúgást gyakran nem kezelik erejéhez és eredményeihez méltóan, holott az ország legismertebb női játékosa, Marta hat alkalommal lett a világ legjobb női labdarúgója, ezen kívül világbajnoki ezüstérmes, valamint kétszeres olimpiai ezüstérmes is. A tavalyi világbajnokságon a brazilok egyébként a negyeddöntőig jutottak, ahol a házigazda franciák büntetőkkel ejtették ki őket. A meccs ennek dacára nézettségi csúcsot döntött Brazíliában, ugyanis több mint 35 millióan ültek le a tévéképernyők elé. Női mérkőzést soha korábban és azóta sem tekintettek meg annyian a 200 milliós országban, mint akkor.

Az persze más kérdés, hogy hiába az egyenlő fizetések, Neymarék minden bizonnyal még így is több pénzt tehetnek zsebre a különböző szponzori és egyéb bevételekből…

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: fifa.com

Leave a Reply