Csökkentik fizetésüket a norvég férfi focisták, hogy női kollégáik többet kapjanak

A norvég férfi labdarúgó-válogatott játékosai pénzügyi erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy női kollégáik ugyanakkora fizetést tehessenek zsebre havonta, mint ők. Egy példaértékű gesztus, amelyet más olyan országokban is meg lehetne húzni, ahol a női foci hasonlóan erős, mint a férfi szakág.

Manapság Európa egyre több országában erősödik meg a női labdarúgás, de a hölgyfocistáknak sokkal kevesebb fizetésért kell rúgniuk a bőrt, mint az uraknak. Ez a helyzet Spanyolországban, Angliában és Franciaországban is. Norvégiában azonban erőfeszítések történtek, történnek annak céljából, hogy mindkét nem ugyanakkora fizetést kapjon a sportágban. A skandináv ország férfi válogatott labdarúgói megegyeztek abban, hogy csökkentik a bérüket annak érdekében, hogy a női nemzeti csapat játékosai az urakéval megegyező mértékű nettó bért tehessenek zsebre. Ez a kis forradalom Európában először történik meg, de az Egyesült Államokban (amelynek női válogatottja világbajnoki címvédő, férfi együttese pedig a minap maradt le a világbajnokságról) már korábban végrehajtottak hasonló intézkedéseket.

Valódi erőfeszítésről van szó, hiszen a férfi játékosok ezidáig kétszer annyi fizetést kaptak, mint a nők, tehát volt hova fölemelni a hölgyek bérét, hogy egyenlő járandóságok járjanak a két nem képviselőinek. A férfi válogatott tagjai számára eddig 6,5 millió norvég koronát, vagyis 214,5 millió forintot utalt át havonta a Norvég Labdarúgó-szövetség, míg a női együttes focistái 102,3 milliót kaptak. A norvég szövetség és a játékosokat képviselő szövetség (Niso) között létrejött új bérszerződés éppen ezért módosítja a fizetések mértékét.

A pénteken megkötött megállapodásban foglaltak szerint, a szövetség kvázi meg fogja duplázni a hölgyeknek járó fizetést, s ők ezután hatmillió koronát, tehát 198 millió forintot fognak keresni. A férfiak 550 ezer koronás, vagyis 18,1 millió forintos bércsökkentésen fognak átesni, így ők is hatmillió koronát tesznek zsebre a jövőben. “Ez a megállapodás igazán egyedi a világon – jelentette ki Joachim Walltin, a Niso vezetője egy közleményben. Nagyon pozitív, hogy Norvégia úttörő szerepet vállal ebben az ügyben”.

A norvég női válogatott játékosai érthetően üdvözölték a változást: “Ez egy nagyon jó hír, mert nem csak a fizetések, hanem a két válogatott tagjainak körülményei terén is jelentős különbségek álltak fönn – kommentálta az ügyet Caroline Graham Hansen, 50-szeres válogatott középpályás az Instagramon, férfi kollégáinak küldött köszönő üzenetében. Talán ez nem nagy dolog számotokra. A havi fizetéseteken nem fog megérződni nagyon. Talán ez nyilvánvaló volt számotokra. De számunkra ez sokat jelent. Sírni akarok…” – zárta mondandóját a játékos. “A lányokhoz képest, a fiúk már nagyon kiváltságosak” – ezt már Stefan Johansen, a férfi válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozta.

Ki kell mondani, Norvégiában a női labdarúgás jóval sikeresebb, mint a férfi foci. A női válogatott 1995-ben világbajnok lett, 2000-ben olimpiát nyert, 1987-ben és 1993-ban Európa-bajnoki címeket szerzett. Férfi társaik soha sem nyertek semmilyen jelentős nemzetközi versenyt. Az urak jelenleg a 73. helyen állnak a FIFA világranglistáján, míg a hölgyek a 14-ek. A nők szinte mindig ott vannak a nagy tornákon, a férfiak viszont a 2000-es Európa-bajnokság óta nem jártak világversenyen, 2015 őszén két meccs választotta el őket a kontinensbajnoki részvételtől, de mint emlékszünk rá, Oslo Hajdúszoboszló lett…

Nem ez az első eset, hogy egy országban, ahol a labdarúgás mindkét nemnél hasonlóan erős, sőt a hölgyeknél sikeresebb sportág, egyensúlyba hozzák a két nemnek járó pénzeket. Tavaly áprilisban az Amerikai Labdarúgó-szövetség (US Soccer) és a női nemzeti csapat játékosai hasonló bérmegállapodást kötöttek, amivel egy több hónapos vita végére tettek pontot, ami során a válogatottban kulcsszerepet betöltő focisták még sztrájkkal is fenyegetőztek, amennyiben nem kapnak ugyanolyan feltételeket, mint a férfi játékosok, különösen pénzügyi téren.

A fő fotó forrása: Mirko Kappes/Imago/Panoramic

Leave a Reply