Kilenc évvel a nukleáris katasztrófa után ismét vannak szörfösök Fukusimában

Fukusima a szörfösök egyik paradicsoma volt a Japánt 2011. március 11-én sújtó hármas katasztrófa: a földrengés, a szökőár és a városban bekövetkezett atomerőmű-baleset előtt. Az akkori események gyakorlatilag teljesen romba döntötték a térséget, amely manapság már kezd magához térni a sokkból, de még korántsem az igazi. A szörfösök azonban ismét megjelentek Fukusima környékén, hogy újból meglovagolják az óceán hullámait. A régiónak a tokiói olimpián is fontos szerepet szánnak.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

2011. március 11-én, pénteken, helyi idő szerint 14:46-kor egy rendkívüli mértékű, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés pattant ki Japán keleti partvidékén, Szendai városának közelében. A földmozgás – amely Japán történetének legerősebb rengése volt – szökőárat idézett elő, ami egyes helyeken 10 métert is meghaladó magasságú hullámokat gerjesztett. A cunami egyes helyeken 10 kilométeres mélységben nyomult be a szárazföldre. A földrengés következtében több generátor leállt, ezáltal komolyan károsodott a Fukusima-Daicsi atomerőmű is, amelynek három reaktora fölrobbant, mivel leálltak a hűtőberendezések, ezáltal pedig túlmelegedés alakult ki. A hármas csapásban több mint 18 000 ember halt meg, további 160 000-nek pedig el kellett hagynia otthonát a pusztítás, valamint az atomerőműből kiszabadult radioaktív sugárzás miatt.

Szuzuki Kodzsi, egy 64 éves helyi férfi jól emlékszik arra a napra, ugyanis azt a negyedet is elöntötte a szökőár, ahol szörfboltját üzemeltette. “Elvesztettem a házamat, a munkámat, az üzletemet. Édesanyám a kitelepítés során halt meg, édesapám pedig néhány hónappal később” – emlékszik vissza a napra pontosan kilenc évvel ezelőtt és az azt követő időszakban történtekre.

Hogy megússza a cunamit, Szuzuki Kodzsi autóval menekült el a térségből, hátrahagyva mindent, kivéve két szörfdeszkáját, amelyek véletlenül kocsijának csomagtartójában maradtak. Néhány hónappal a katasztrófa után visszatért egykori rendszeres szörfhelyére, a Minamiszoma névre hallgató óceánpartra, amely az atomerőműtől 30 kilométerre északra található. Még hónapokkal a történtek után is döbbenetes látvány tárult elé, ugyanis a szökőár által elsodort házak romjai hevertek a parton. “Szívszorító látvány volt, de maga az óceán még mindig ott volt (…), és azt mondtam magamnak, hogy ha nem térnék vissza azonnal a vízbe, akkor ez a part örökre megszűnt létezni” – magyarázta a japán szörföző.

Szuzuki Kodzsi a fukusimai óceánparton (Forrás: AFP)

Ekkor úgy döntött, hogy visszatér évtizedek óta űzött napi időtöltéséhez, a szörfözéshez. “Évente mintegy 250 napon szörfözöm. Csak újév napján és annak másnapján szoktam szünetet adni magamnak. Az év többi napján mindig kijövök, hogy lássam az óceánt” – mondta, hozzátéve, hogy nem aggódik a radioaktivitás szintje miatt, mert az mára már jelentősen csökkent. Megosztott ugyanakkor egy érdekes történetet is, miszerint még évekkel a tragédia után is volt olyan nap, amikor szörfözés közben arra lett figyelmes, hogy mentőcsapatok a hármas csapás eltűntjei után kutattak a parton. Ez sajnos nem véletlen, hiszen mindmáig 16 000 ember sorsáról nem tudni semmit, bár az szinte biztosra vehető, hogy róluk is már csak múlt időben beszélhetünk.

Az olimpián fontos szerep vár Fukusimára

Idén nyáron Japánban rendezik az olimpiát és a paralimpiát, és Abe Sinzó miniszterelnök szeretné, ha a játékok révén megmutatnák, hogyan zajlik és jut egyre előrehaladottabb állapotba a fukusimai újjáépítés. Fukusima prefektúra ennek keretében fontos színhelye lesz az olimpiának, mivel néhány hét múlva innen fog elindulni japán körútjára az olimpiai láng, a játékok baseball- és softball-tornájának pedig a prefektúra fog otthont adni.

Emellett az elképzelések szerint Fukusimából származó élelmiszerekből készítik az olimpián fölszolgálandó fogásokat, igaz, Dél-Korea kifogást emelt ez ellen, aggódva a nukleáris szennyezés lehetősége miatt.

Szuzuki Kodzsi méltányolja, hogy Fukusimát biztonságos helyként szeretnék bemutatni a játékok során, de nem hisz az “újjáépítés olimpiája” szlogenben, amellyel a kormány utalni kíván a helyzet rendeződésére.

“Fukusima sosem fog felépülni. Nem tudok visszatérni arra a helyre, ahol éltem és ahol a boltomat működtettem. Fukusima örökre meg lett bélyegezve a történelemben”.

Ha a teljes újjáépítés egyhamar nem is fog megvalósulni, előrelépések azért bőven történtek a katasztrófasorozat óta. Minamiszoma városa – ahonnan Szuzuki Kodzsi származik – tavaly nyáron első alkalommal nyitotta meg strandját a turisták előtt a 2011-es események után. “Csodálatos volt látni, ahogy a gyerekek rohantak a hullámokba. Soha nem érezhették még a sós víz ízét” – mondja a férfi, aki tehát nem tudja elképzelni az életét a szörf nélkül.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply