Egyre jobban megfojtja a sportéletet a koronavírus

Sajnos nem lehet arról beszélni, hogy javulna a koronavírus-helyzet a világon, sőt, egyre csak romlik. Emiatt egyre több korlátozást vezetnek be, ami alól a sport sem jelent kivételt. Szinte nincs olyan nap mostanság, amikor ne jelentené be valamely európai ország, hogy zárt kapussá nyilvánítaná sporteseményeit vagy pedig betiltaná őket. Sok helyen indokoltak ezek a drasztikus intézkedések, néhol azonban inkább túlzott elővigyázatosságnak tekinthetők. Magyarországon egyelőre nincsenek komolyabb szigorítások, de ki tudja, hogy mikor romolhat a helyzet olyan mértékben, hogy ez bekövetkezzen…

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, így nem is szerepelnek hirdetések.

Tovább tombol a koronavírus-járvány a világban. Ugyan a fertőzés kiindulópontjának számító Kínában már jelentősen csökkent a megbetegedések és az elhalálozások száma, de ott is kettő és fél hónap kellett mindehhez. Európában még csak az elmúlt kettő hétben alakult ki komolyabb járvány, amelynek kezdetben Olaszország északi része volt a gócpontja, de manapság már Francia-, Német- és Spanyolországban is százas, sőt ezres nagyságrendről kell beszélni, ha a fertőzöttek számára vagyunk kíváncsiak.

Nem véletlen, hogy ezekben az országokban vezették be a legtöbb korlátozást a sportesemények terén. Az olaszok – akiknél már csaknem tízezer fertőzött van – a minap függesztették fel az összes sporteseményt. Azokra még zárt kapuk mögött sem kerülhet sor, mivel a kormány az ország egész területére kiterjesztette az eddig csak az északi régiókban érvényes vesztegzárat, vagyis most Itáliában csak engedéllyel lehet elhagyni településeket, azokon belül pedig csak nagyon indokolt esetben lehet kimenni az utcára.

Az Olasz Olimpiai Bizottság – ahogy délelőtti Facebook-posztomban jeleztem – hozta meg a döntést a sportesemények betiltásáról, s kérte a kormányt, hogy foglalja ezt határozatba. Ez ugyan eddig elvileg nem történt meg, de Olaszországban az olimpiai bizottságnak komoly befolyása van a sportéletre nézve. Amit a testület mond, az általában szentírás a sport szereplői számára, vagyis nem nagyon szoktak szembemenni vele. Ez alól a jelen helyzetben a Serie A sem kivétel, tehát a labdarúgó-bajnokság is jó eséllyel szünetelni fog április elejéig, ami sportszakmai szempontból igen problémás lehet, amennyiben esetleg nem tolják el néhány héttel a nyári Európa-bajnokság kezdetét.

Ez azért fontos kérdés, mert a szabályok szerint azokban az országokban, amelyek válogatottjai kijutottak a kontinenstornára, annak kezdete előtt legalább három héttel be kell fejezni az élvonalbeli bajnokságot, hogy a nemzeti csapatokba behívott játékosoknak legyen elég idejük felkészülni a megmérettetésre. Olaszország is ott lesz az Eb-n, olyannyira, hogy a nyitómérkőzést neki kellene játszania június 12-én Törökországgal, Rómában…

Amennyiben nem tolják el az Eb kezdetét, ugyanakkor a Serie A-ban április elejéig tényleg nem lesz forduló, akkor az igen nehéz helyzetet teremt, ugyanis ebben az esetben cirka másfél hónap alatt kellene lezavarni több mint tíz fordulót, miközben nem kizárt, hogy néhány csapatnak a nemzetközi kupákban is lesz jelenése. Ilyen körülmények között pedig akár az olasz válogatott Eb-szereplése is veszélybe kerülhet, kivéve akkor, ha vagy az Eb-t eltolják, vagy a Serie A-t mégis folytatják ezen a hétvégén, mert akkor alighanem meglenne a szükséges három hét felkészülési idő.

Franciaországban tegnap jelentette be a sportminiszter, hogy április 15-éig minden sporteseményt zárt kapuk mögött kell megrendezni, mivel az ország minden európai régiójában (Franciaországnak vannak területei a világ más részein is) felütötte a fejét a koronavírus, s abban már – a reggeli adatok szerint – 1412-en betegedtek meg, 263-mal többen, mint egy nappal korábban. Közülük 66-an szorulnak folyamatos kezelésre, 30-an pedig elhunytak.

A L’Équipe beszámolója szerint Roxana Maracineanu elmondta, a kluboknak lehetőségük van maximum ezer szurkolót beengedni a mérkőzésekre, de dönthetnek úgy is, hogy inkább zárt kapus meccset rendeznek. Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a Ligue 1-ben nincsen olyan csapat, amelynek mérkőzéseit csak 1-2000-ren látogatnák, tehát ott nem biztos, hogy sok értelme volna eme “kiskapu” kihasználásának.

A miniszter ezen felül hozzátette, a francia válogatott soron következő találkozóit – március 27-én Ukrajna, március 31-én Finnország ellen lépett volna pályára a nemzeti csapat felkészülési mérkőzésen – megpróbálják elhalasztani. Ha azonban ez nem sikerül, akkor ugyanaz a szabály lesz érvényes ezekre a meccsekre is, mint a többi sporteseményre: vagy maximum ezer szurkoló lehet ott élőben, vagy teljes zárt kaput rendelnek el.

Az intézkedés miatt elhalasztották a párizsi maratont és számos egyéb, sok embert vonzó sporteseményt is, a PSG – Dortmund BL-visszavágó pedig zárt kapus lesz, olyannyira, hogy még a helyszíni újságírók számát is jelentősen korlátozzák.

Németországban is egyre súlyosabb méreteket ölt a járvány. A legfrissebb adatok szerint az országban eddig 1281-en kapták el a koronavírust. Közülük ketten életüket vesztették, és csupán 18-an épültek fel teljesen. A járvány elsősorban az ország nyugati részét sújtja, a keleti tartományokban eddig jóval kisebb fertőzést okozott. Ennek köszönhető, hogy ma este a Lipcse – Tottenham labdarúgó Bajnokok Ligája-visszavágóra nézők előtt kerülhet sor. Ugyanakkor a Bundesligában több meccsre is zárt kapuk mögött kerül sor, mivel olyan tartományokban kerül rájuk sor, ahol akár több százan is megfertőződtek már. Így nem látogathatják nézők a szerdai Mönchengladbach – Köln és a szombati Dortmund – Schalke összecsapásokat sem, valamint a Düsseldorf – Paderborn és a Köln – Mainz meccseket sem. Nem elképzelhetetlen, hogy még a héten a teljes ligára kiterjesztik az intézkedést, vagyis egy mérkőzésen sem lesznek nézők.

Spanyolországban eddig 1547-en betegedtek meg, közülük 35-en haltak meg és 32-en épültek fel teljesen. Az országban eddig nem hoztak központi intézkedést a sportesemények megtarthatóságára vonatkozóan, azonban a spanyol labdarúgó liga ma bejelentette, hogy az első és a másodosztály következő kettő fordulóját zárt kapuk mögött rendezik meg. A Barcelona azt közölte, hogy a katalán kormánnyal és az UEFA-val egyetértésben úgy döntött, hogy a jövő héten, a Napoli ellen esedékes Bajnokok Ligája-visszavágóra is zárt kapuk mögött kerül sor. Ugyancsak zárt kapus lesz a csütörtöki Sevilla – Roma Európa Liga-nyolcaddöntő is.

Ami Európa kevésbé fertőzött országait illeti, Lengyelországban, Romániában és Dániában is zárt kapussá nyilvánítottak szinte minden sporteseményt, így a labdarúgó-mérkőzéseket is. Az intézkedések a legtöbb helyen kettő hétre érvényesek, egyelőre. Ausztriában nem engedélyezték, hogy a csütörtöki LASK Linz – Manchester United Európa Liga-nyolcaddöntőt nézők előtt rendezzék meg, s zárt kapus lesz az Olimpiakosz – Wolwerhampton összecsapás is Görögországban.

Mi a helyzet Magyarországon?

Szerencsére idehaza egyelőre nagyobb a füstje, mint a lángja a koronavírus-járványnak. Eddig 12 fertőzöttről tudni, közülük nyolcan irániak és csak hárman magyarok. Emiatt a sportesemények zárt kapussá nyilvánítása egyelőre szükségtelen, legfeljebb arról lehet szó, hogy fokozott egészségügyi intézkedéseket vezessenek be, illetve a nemzetközi mérkőzések esetén megtiltsák külföldi szurkolók érkezését. Persze a helyzet bármikor romolhat, ám annak alakulását csak az élet döntheti el. Annyi biztos, hogy holnap tanácskozik az operatív törzs a sporteseményekről.

A hétvégén a hazánkban rendezett Vívó Grand Prix-t zárt kapuk mögött bonyolították le elővigyázatosságból, a többi sporteseményen azonban voltak nézők. Bízzunk benne, hogy egyrészt nálunk nem fog jelentősen romlani a helyzet, másrészt nem kerülnek zárt kapuk/ajtók mögé a sportesemények, mert úgy gondolom, hogy egy ilyen intézkedés jelen pillanatban rendkívül eltúlzott lenne, s inkább fölháborodást váltana ki az emberekből, mintsem megértést.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne érintené a magyar sportot a koronavírus miatti cirkusz. Mint ismert, a március 26-ai bolgár-magyar labdarúgó Eb-pótselejtezőt zárt kapuk mögött játsszák Szófiában, mivel a helyi kormány zárt kapussá nyilvánította a sporteseményeket. A meccsre a belépők árusítását felfüggesztették, pedig a magyar szurkolók számára fönntartott 2500 belépőt 40 perc alatt elkapkodták az interneten. Az MLSZ viszont fölhívta a figyelmet, hogy a bolgár hatóságok bármikor módosíthatják döntésüket, így még az is előfordulhat, hogy mégis nyitott kapuk mögött lesz az összecsapás, úgyhogy egyelőre a már megváltott jegyeket még korai visszaváltani.

Bulgáriában egyébként eddig “csak” 4-en fertőződtek meg, vagyis az ottani helyzet alapvetően nem indokolná az ilyen drasztikus intézkedések meghozatalát, de hát ugye egy elmaradott országról beszélünk, amelynek minden bizonnyal az egészségügyi rendszere sem tudna könnyen kezelni egy rövid idő alatt többszáz megbetegedést eredményező járványt, ezért nagyon óvatosak a tömegrendezvényekkel.

Zárt kapus lesz a férfi kézilabda BL-ben a Veszprém lengyelországi mérkőzése a Wisla Plock ellen, s könnyen ugyanerre a sorsra juthat a hölgyek hasonló sorozatában a Győri ETO bukaresti vendégjátéka is, amelyre április első hétvégéjén kerülne sor. Romániában március 31-ig tiltották meg az ezernél több embert vonzó rendezvények megtartását, s ebbe a kategóriába ez a meccs is beletartozna, amennyiben kitolnák az intézkedés időtartamát áprilisra is.

Elmarad minden bizonnyal a férfi vízilabda világligában az olasz-magyar mérkőzés, a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatát pedig április végéig felfüggesztették, s elmarad az asztaliteniszezők április végére tervezett japán versenye.

Vannak azért jó hírek is: az Eger férfi vízilabdacsapata kettő hét után ismét játszhatott mérkőzést, mivel a gárda valamennyi tagja elkerülte a koronavírus-fertőzést február végén, amikor Olaszországban játszottak BL-mérkőzést. A meccset megnyerték az egriek, akiken nem igazán látszódott, hogy komoly nehézségeken estek át az utóbbi hetekben, hiszen saját uszodájukat sem használhatták egy ideig a járvánnyal kapcsolatos félelmek miatt.

Giuseppe Sannino, a Honvéd focistáinak olasz vezetőedzője kettő hétre önként karanténba vonult, ám ő sem kapta el a kórt, így jó eséllyel a hétvégi bajnoki mérkőzésen már leülhet csapata kispadjára, amelyen a klublegenda, Pisont István helyettesítette őt.

Jelenleg ez a helyzet a koronavírus-pánik kapcsán a sportban. A Sportudvar természetesen a továbbiakban is figyelemmel kíséri a helyzetet, s beszámol a legfontosabb fejleményekről, úgyhogy emiatt is érdemes követni minket itt, valamint a közösségi médiában is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartom etikusnak reklámok elhelyezését, így nem is szerepelnek hirdetések.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply