Káprázatos Insigne, kiábrándító Tielemans – a belga-olasz mérkőzés legfőbb tanulságai

Olaszország remek első félidei támadójátékának köszönhetően 2:1-re legyőzte Belgiumot a labdarúgó Európa-bajnokság tegnapi második negyeddöntőjében. Az olasz játékosok közül mindenképpen kiemelendő Lorenzo Insigne, aki gólja mellett remek teljesítményt nyújtott, de megemlítendő a középpályát uraló Marco Verratti is, miközben a belgáknál Tielemans gyenge produkciója szolgáltathat sok beszédtémát. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfontosabb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Insigne lenyűgöző volt!

Vitathatatlanul Lorenzo Insigne volt a mérkőzés embere. A Napoli játékosa volt az olasz támadások legfőbb mozgatórúgója. A 13. percben gólpasszt adott Bonuccinak, aki viszont lesről talált be a belga kapuba, ezért a gól érvénytelen lett. Kioszthatott volna egy másodikat is a 66. percben Spinazzolának, ám ő hibázott. Akár további gólpasszokat is följegyezhetnénk a neve mellé, ha Ciro Immobile inspiráltabban focizott volna. Arról már nem is beszélek, hogy a 44. percben szerzett szép góljával kvázi eldöntötte a mérkőzést. Egy igazi maestro volt, akire nagy szüksége lesz csapatának a legjobb négy között is.

Verratti uralkodott a középpályán

Rég nem volt példa olyan jó játékra Marco Verratti részéről, mint tegnap este. Kvázi tökéletes meccse volt a Paris Saint-Germain labdarúgójának, aki teljes technikai palettáját megmutatta ezen az Eb-negyeddöntőn. Kezdetben a védekezésből vette ki részét, de már akkor is több jó labdával látta el a támadólag föllépő Spinazzolát. Ő és Jorginho egyaránt kifogástalanul pontos játékkal rukkolt elő, amely lehetővé tette az olaszok számára a Witsel-Tielemans duó megtörését. Verratti végül a támadásokból is kivette részét, s kőkemény presszingjével alaposan megkeserítette Vertonghen életét, ami pláne a Barella vezetőgólját megelőző szituációnál volt így. A Kis Bagoly becenévre hallgató játékos nagy estén van túl.

Donnarumma keze vastagon benne van ebben a győzelemben

A tornát követően a Verratti mellé a PSG-hez szegődő Gianluigi Donnarumma ismét megmutatta, hogy nagyon ígéretes jövő áll előtte. A 22 éves olasz kapus tegnap este ismét letette névjegyét, hiszen több parádés védést mutatott be, folyamatosan beszélt védőihez, s magabiztosnak, precíznek mutatkozott. Lukaku tizenegyesénél semmit sem tehetett, ugyanakkor a meccs végén fölőrölte a belgák idegeit időhúzásával. Igazi főnök volt hátul.

NEGATÍVUMOK
Korlátolt belga védelem

Az Európa-bajnokság elején mutatott kiváló teljesítményt követően a tegnapi mérkőzésen a belga védelem elért teljesítőképességének határához. A három idősödő, együtt összesen 101 válogatottságnál tartó védővel: Alderweirelddel, Vertonghennel és Vermaelennel fölálló belgák sokat szenvedtek a fiatal olasz támadók gyors offenzívái során. A belga válogatott három legtapasztaltabb játékosának egyaránt volt felelőssége a két olasz gólban, s valószínűleg egyikőjüknek sem lesz könnyű éjszakája…

Kiábrándító Eb-szereplés Tielemanstól

Youri Tielemans azután, hogy a Leicester City-vel remek szezont produkált, a belga válogatot tagjaként az Európa-bajnokságon lesújtó produkcióval rukkolt elő. A minden mérkőzésén inspirálatlanul focizó középpályás olyan volt ezen a tornán, mint egy fantom. Insigne góljánál csak egy kicsit kellett volna odaszúrnia az olasznak, s akkor aligha lő nagy gólt. Verrattival szemben szintén nem bírta a strapát, úgyhogy a védők mellett az ő nyakába is lehet sózni ezt a vereséget és kiesést.

Spinazzola súlyos sérülése

Bár egy nagy vadat ejtve bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe, Olaszország mégsem egy tökéletes estén van túl, ugyanis Leonardo Spinazzola megsérült, s most egész Itália érte aggódik. Az AS Roma balhátvédje az utolsó tíz percre kénytelen volt átadni helyét Emersonnak, miután futás közben a combjához kapott, majd könnyes szemekkel összerogyott a gyepen. Hordágyon kellett levinni, s a Sky Sport olasz sportcsatorna információi szerint az az orvosok gyanúja, hogy elszakadt az Achilles-ina. Ha ez így van, akkor nagy csapás Olaszország számára, hiszen Spinazzola eddig brillírozott az Eb-n, s nagy szükség volna rá a spanyolok elleni elődöntőben.

Olaszország tehát 2:1-re megverte Belgiumot, így Spanyolország ellen már a döntőért lép pályára kedden 21 órától.

Nem akarsz lemaradni a hasnoló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: pestisracok.hu

Leave a Reply