Tokió 2020: A WWF figyelmeztette az olimpiai szervezőket

Kereken fél év van hátra a tokiói olimpia kezdetéig. A játékok szervezői minden idők legzöldebb és legfenntarthatóbb ötkarikás eseményét akarják megrendezni, aminek érdekében sokat tettek az elmúlt években. Ez a sok erőfeszítés azonban lehet, nem lesz elég – figyelmeztetett a WWF környezetvédő civil szervezet, amelynek vannak kétségei az olimpia fenntarthatóságát illetően.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A WWF nemzetközi klíma- és energiavédelmi szervezet hétfőn közleményt adott ki, amelyben a július 24-én kezdődő tokiói olimpia fenntartható megrendezéséhez fűződő aggályainak adott hangot. Mint Tsutsui Ron, a WWF japán szervezetének igazgatója elmondta, a tokiói ötkarikás játékoknak a fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzése az, hogy az eseményt a fenntarthatóság élvonalába helyezze, csakhogy bizonyos termékek (fa, halak, papír, pálmaolaj stb.) szállítási protokolljai során alkalmazhatnának szerinte jobban bevált gyakorlatokat is, ugyanis a most alkalmazott módszerek – mint fogalmazott – alkalmatlanok olyan globális események fenntartható lebonyolításához, mint az olimpia.

Tsutsui mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a játékok szervezőbizottsága olyan protokollokat készített, amelyek messze elmaradnak a globálisan elfogadott fenntarthatósági előírásoktól. A bizottság kevés figyelmet fordított a szakértői véleményekre, amelyeket a világszínvonalú protokollok kidolgozásához felállított munkacsoporttól kért.

“Mint a munkacsoport aktív tagja és a természetes világunk védelme mellett elkötelezett környezetvédelmi szervezet, úgy éreztük, nincs más választásunk, minthogy levelet írjunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy felvessük komoly aggodalmainkat” – mondta a japán illetékes.

A WWF közleménye szerint a NOB-nak küldött levélben arra kérték az ötkarikás szervezetet, hogy utasítsa a szervezőbizottságot a különböző beszerzések eredményeinek közzétételére, különösen a termékek származására és arányaira, a különféle tanúsítványokra vonatkozóan. Azt követelik, hogy az összes beszerzett termék esetén tegyék közzé ezeket az adatokat, emellett pedig a szervezők december 31-ig készítsenek és tegyenek közzé egy jelentést a beszerzési forrásaikról, valamint a fenntartható beszerzéssel kapcsolatos teljesítményükről, magyarul arról, hogy mennyire sikerült megfelelni a fenntarthatósági követelményeknek. Egy francia, olimpiai hírekkel foglalkozó portál értesülése szerint a NOB hajlandónak mutatkozik a levélben foglaltak teljesítésére.

“Japán, mint a tokiói olimpia rendezőországa felelős a termékek fenntartható beszerzéséért és fogyasztásáért. Amennyiben a tokiói olimpia nem teljesíti a fenntarthatóság követelményeit, akkor hogyan késztetheti a jövő olimpiáinak szervezőit és a japán társadalmat egy fenntarthatóbb életvitelre?” – tette föl a kérdést Tsutsui Ron.

Marco Lambertini, a WWF nemzetközi vezérigazgatója osztja japán kollégája aggodalmait: “Az olyan erősen mediatizált események, mint az olimpiai játékok, valóban fenntarthatóak lehetnek, ezáltal inspirációs forrásá válhatnak más rendezvények, valamint az eseményt megtekintő emberek milliói számára”.

Hozzátette, akkor, amikor a Föld számára kritikus időket élünk, a 2020-as olimpiának kötelessége valamennyi, az esemény lebonyolításához kapcsolódó tevékenység során a legambíciózusabb és leghatékonyabb fenntarthatósági gyakorlatokat követnie.

“A Földet még soha nem fenyegette ekkora veszély, mint most, és az emberek, különösen a fiatalok aggódnak az emberi tevékenységek katasztrófális következményei miatt. Az emberek a világ minden táján felszólalnak és követelik, hogy foglalkozzunk az éghajlatváltozás és a természeti veszteségek által a Földre gyakorolt kettős veszélyhelyzettel”.

Azt gyorsan tegyük hozzá, hogy az igaz, hogy a Földön súlyos folyamatok mennek végbe, elég csak az ausztráliai tüzeket említeni, azonban azt sem szabad elfelejteni (sőt ezt kellene mindenkinek megjegyezni), hogy bolygónk klímája állandóan változik. Hol kisebb, ebből fakadóan az emberek által kevésbé érezhető mértékben, hol nagyobb, általunk is jól érzékelhető mértékben.

A fenntarthatóság fontos, hiszen legtöbb erőforrásunk véges, de nem csak ezért fontos. Fenntartható szemlélettel ugyanis akár napjaink komoly erdő- és bozóttüzei is megakadályozhatók lettek volna. Reméljük, hogy a jövőben ez tényleg így lesz!

Annyi bizonyos, hogy a tokiói olimpia szervezői tettek korábban is lépéseket a játékok környezettudatos megrendezése érdekében. Tavaly nyáron bejelentették, hogy a dobogókat és az érmeket is újrahasznosított anyagokból fogják készíteni. Miközben Japán az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb egy főre jutó műanyaghulladék-termelésével szégyenkezhet, az olimpia szervezőbizottságának egyik legfőbb célja, hogy zöld és fenntartható játékokra kerüljön sor.

Nem szeretnél lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply