Újrahasznosított érmek és dobogók készülnek az olimpiára

Tokió üzenni akar a világnak. A 2020-as olimpián műanyaghulladékokból és elektronikai eszközök újrahasznosítható részeiből készülnek az érmek és a dobogók. A japán szervezők mindezzel a műanyagok okozta hatalmas környezeti terhelés problémájára és a fenntartható fejlődésre akarják fölhívni a figyelmet. A japán emberek és vállalkozások rengeteg elhasználódott telefont, számítógépet, illetve műanyagból készült eszközt szolgáltattak be, ami bőségesen elegendő lesz a szükséges tárgyak legyártására. Minden idők legzöldebb olimpiájának nézünk elébe?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A múlt héten adtam hírt arról, hogy a 14 hónap múlva esedékes tokiói olimpia minden idők legrobotizáltabb ötkarikás játéka lehet, hiszen az esemény számos területén be fognak vetni robotokat a lebonyolítás segítése érdekében. Most pedig arról írok, hogy minden idők legzöldebb olimpiája is lehet a 2020-as esemény. A 29. modern játékok dobogói és érmei ugyanis műanyaghulladékokból és újrahasznosított fémekből fognak készülni – jelentették be a szervezők kedden.

A mai naptól kezdve egy helyi áruházlánc több mint 2000 üzletében helyeztek ki szelektív konténereket. Az egyikbe a műanyagokat, a másikba pedig a fémeket, illetve azokat az elhasználódott elektronikai eszközöket lehet elhelyezni, amelyekből kinyerhető számottevő mennyiségű fém. Emellett az óceánok megtisztítása során begyűjtött műanyagokat is fölhasználják majd.

Egy ökológiai üzenet Japánnak és az egész világnak

Az érmek esetében már lezajlott a hulladékgyűjtés. A japán polgárokat és vállalkozásokat arra ösztönözték, hogy adják le elhasználódott elektronikai eszközeiket (mobiltelefonjaikat, számítógépeiket stb.), mivel a bennük található fémrészekből kinyert fémeket föl lehet használni a medáliák legyártásához.

Az akció nagy sikert aratott, hiszen 4100 kg ezüstöt, 2700 kg bronzot és 30,3 kg aranyat sikerült összegyűjteni, ami jócskán meghaladta a szervezőbizottság szükségleteit, ezért idővel le is kellett állítani a gyűjtést, mivel a megmaradó készlettel már nem tudtak volna mit kezdeni az olimpia szempontjából.

A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottságának célja, hogy környezettudatos és fenntartható játékokat rendezzenek, ami nagy eredmény, egyben üzenet lenne annak a Japánnak, amelynél csak az Egyesült Államokban termelődik több műanyaghulladék. Természetesen a zöld irányvonallal nem csak övéiknek szeretnének üzenni a szervezők, hanem az egész világnak is, hiszen napjaink talán legnagyobb környezeti veszélyforrását az óceánokat, tengereket ellepett nagy mennyiségű műanyagszemét jelenti, amelynek eltávolítására világszerte számos akció indult már.

A helyzet súlyosságát jól szemlélteti egy amerikai kutató néhány héttel ezelőtt, a Csendes-óceánban, a Föld legmélyebb pontjának (11 034 méter) számító Mariana-árokban tartott merülése is, amely során emberi eredetű hulladékra bukkant.

Nem csak azért lenne nagy siker, ha megvalósulnának a tokiói szervezők célkitűzései, mert az komoly üzenet lenne az emberiség számára, hanem azért is, mert ezzel feledtetni tudnák a 2016-os riói olimpia kudarcát, amely sok más mellett a környezetvédelem terén is megnyilvánult, ugyanis többszöri ígérgetések ellenére sem sikerült megtisztítani a nagy mennyiségű szeméttől az Atlanti-óceán azon partszakaszát, ahol a hosszútávúszó- és vitorlás-versenyeket tartották, ami így komoly egészségügyi kockázatot jelentett a sportolók számára.

“Úgy gondoljuk, hogy ez a projekt, amellyel egy ökológiai üzenetet szeretnénk küldeni Japánnak és az egész világnak, nagy horderejű” – mondta Muto Tosiró, a szervezőbizottság elnöke.

Az eddigi adatok bíztatóak. Reméljük, hogy a begyűjtött rengeteg szemétből tényleg sikerül a több száz érmet és dobogót legyártani, de ami még ennél is fontosabb, hogy ez valóban komoly üzenet lesz az egész világ számára arra nézve, hogy a környezettudatosság és a fenntarthatóság igenis megvalósítható.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Akkor iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: ISSEI KATO/AI/REUTERS/PANORAMIC

Leave a Reply