Nigéria megszerezte történelmének első győzelmét. Curlingben.

VIDEÓVAL – A norvégiai Stavangerben zajlik a curlingezők világbajnoksága. Téli sportág révén nem meglepő módon főleg európai és észak-amerikai országok vesznek részt az eseményen, de ahogy a téli olimpián is láthattuk, most is voltak egzotikus nemzetek az indulók között. Közéjük sorolandó Nigéria is, amelynek vegyes párosa csütörtökön történelmi győzelmet aratott, ugyanis 8:5-re legyőzte Franciaországot. Mondani se kell, ez volt a fekete-afrikai ország történelmének első sikere curling-világbajnokságon.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Arany betűkkel és számokkal vonul be 2019. április 25-e a nigériai curling történelemkönyvébe. A norvégiai Stavangerben zajló világbajnokságon a nigériai vegyes páros, Susana és Tijani Cole ugyanis hatalmas szenzációt okozva 8:5-re legyőzte a franciák kettősét, ezzel megszerezte Nigéria első győzelmét curling-világbajnokságon. Az afrikaiak a mérkőzés véghajrájában nyújtott remek teljesítményüknek köszönhették sikerüket.

A váratlan sikert természetesen nagy ováció fogadta a csarnokban helyet foglaló egyébként maroknyi néző részéről. Nigéria egy 48 nemzetet fölvonultató világbajnokságon indult, amelyre a világranglista első 48 helyezettje jöhetett el. Franciaország vegyes párosa a 30. helyet foglalja el ebben a rangsorban, míg az afrikaiak nyilvánvalóan az utolsók között kullognak. A nagy diadalig nem is alakultak jól az eredményei a nigériai párosnak, hiszen nulla ponttal álltak a tabellán, s olyan országokkal voltak egy szinten, mint Guyana, Katar vagy Kirgizisztán…

Broomzilla – ez a nigériai curlingcsapat beceneve Godzillára utalva (Forrás: Twitter)

“Megcsináltuk Nigériáért. Nagyon, nagyon elégedett vagyok, s most már kezdem elhinni, hogy ez tényleg igaz” – mondta Tijani Cole, a duó férfi tagja a Radio Canadának. “Megcsináltuk! Valamennyi munkák kifizetődött!” – jelentette ki partnere, Susana Cole. A páros egyébként az Egyesült Államokban, Denverben él, és egy kanadai edző, Ellery Robichaud irányításával kezdett el curlingezni mindössze három évvel ezelőtt! Céljuk az volt, hogy szerezzenek egy győzelmet Norvégiában.

Az első három mérkőzés után úgy tűnt, hogy ez igen utópisztikus elképzelés, hiszen a curlingben ritkán látható arányú vereségeket volt kénytelen elszenvedni a két Cole. Kínától 13:2-re, Csehországtól 20:0-ra, Olaszországtól pedig 18:0-ra kaptak ki. A franciák elleni 8:5-ös győzelem minden bizonnyal alaposan felejteti velük ezt a három, igen méretes zakót.

Nem a curling az egyetlen téli sportja Nigériának

Nigéria ugyan olyan éghajlaton fekszik, amelyen hó és jég természetes körülmények között nem fordulhat elő, de nem a curling az egyetlen téli sportág, amelyben az ország nemzetközi szerepléssel büszkélkedhet. Tavaly februárban én is beszámoltam róla, hogy a nigériai női bobcsapat kijutott a pjongcsangi téli olimpiára. A curlingezőkhöz hasonlóan ők is az USA-ban készültek versenyeikre, s végül bár győzni nem tudtak, de tisztességesen teljesítették a futamokat.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Twitter

Leave a Reply