Nigéria női bobcsapata ott lesz a téli olimpián

Nigéria lett az első afrikai ország, amelynek sikerült kvótát szereznie a februári pjongcsangi téli olimpiára. A fekete kontinens legnépesebb államának női bobcsapata jutott indulási joghoz a dél-koreai ötkarikás játékokon. Sokan emlékezhetnek a jamaicai férfi bobosokra, akik az 1988-as calgary-i olimpián jártak a világ csodájára már azzal, hogy egyáltalán eljutottak odáig. Történetükről film is készült. Nem kizárt, hogy most a nigériai hölgyek szereplése is meg fog elevenedni a filmvásznon.

A calgary-i téli olimpián a legtöbben a bobviadalokra figyeltek oda. Az 1988-as ötkarikás eseményen ugyanis ott volt Jamaica férfi csapata, s mondani se kell, nem sokan akartak hinni a fülüknek vagy a szemüknek, amikor meghallották vagy olvasták, hogy a karibi ország egyáltalán bármilyen versenyszámban is jelen lesz az eseményen. A mostani téli játékok kapcsán Nigéria került hasonló szerepbe, hiszen önmagában már az meglepetés, hogy egy fekete-afrikai ország tud sportolókat küldeni egy téli olimpiára. Nigéria ráadásul magáénak tudhatja azt a bravúrt, hogy Afrikából elsőként tudott kvótát szerezni. Jamaicához hasonlóan Nigéria esetében is a bobcsapat szerzett indulási jogot a dél-koreai sportünnepre, az eltérés csak annyi, hogy most a hölgyek lehetnek ott a viadalon. Történelmi ez a kijutás két okból is, egyrészt mivel korábban nemhogy Nigériának, de Afrikának sem volt egyetlen versenyzője vagy csapata az olimpiai bobszámokban, másrészt pedig Nigéria sosem szerepelt téli ötkarikás játékokon.

A három fiatal hölgy, akik Nigériát képviselhetik februárban Pjongcsangban, az Egyesült Államokban születtek és ott is nőttek fel, de most származási országuknak próbálnak meg minél jobb eredményt, akár érmet szerezni. Seun Adigun, Ngozi Onwumere és Akouma Omeoga alkotja a triót, akiknek csütörtökön, a micsoda véletlen folytán éppen Calgaryban rendezett kvalifikációs versenyen, az utolsó körükkel sikerült kiharcolniuk a kvótaszerzést. Korábban mindhárman sprinterek voltak, Adigunnak pedig ez lesz a második olimpiája, mivel a 2012-es londoni nyári játékokon 100 méteres gátfutásban már indulhatott. Nem sok sportoló mondhatja el magáról, hogy a nyári és a téli olimpián is szerepelhetett.

Cél: a dobogó

Egy olyan ország csapata készülhet a rendkívüli kalandra, ahol a hőmérsékletek sosem esnek 17 fok alá, és ahol jelenleg a hőmérők 35 Celsius-fokot mutatnak a legmelegebb órákban. A három fiatal sportolónő számára mégis megadatott az olimpiai álom valóra váltása. Ehhez viszont nem kevés pénz kellett, hiszen 150 000 dollárra volt szükségük ahhoz, hogy egyáltalán megfelelő körülmények között tudjanak készülni, s elmehessenek a különböző kvalifikációs versenyekre. A nigériaiak végül a Visa és az Under Armour személyében találtak szponzorokra, így jórészt nekik köszönhető az, hogy egyáltalán esély nylít az álom megvalósítására.

A kvóta kézben van, most már készülhetnek az olimpiai bobpálya meghódítására, és annak igazolására, hogy joggal jutottak el Pjongcsangba: “Van egy célunk, ami az, hogy minél versenyképesebbek legyünk – nyilatkozta Seun Adigun a Reutersnek. “Tudom, hogy csapatvezetőként nem csak az a szerepem, hogy irányítsam a többieket, hanem hogy segítsem a társaimat, mivel én is egy csapattárs vagyok számukra” – tette hozzá. A Nigériai Bob- és Szkeleton Szövetség természetesen rendkívüli módon büszke a lányokra, s valószínűleg büszke lesz akkor is, ha majd elindulnak az olimpiai körön, de esetleg nem érnének célba. Persze mindenki bízik abban, hogy a nigériai női bobosok nem fognak úgy járni, mint jamaicai férfi kollégáik harminc évvel korábban, ők ugyanis a falnak ütköztek és fölborultak, tehát nem tudták teljesíteni a távot Calgaryban.

Egyébként nem Nigéria lesz az egyetlen afrikai ország a 2018-as téli olimpián, mivel biztosan lesz kvótája Dél-Afrikának, Eritreának, Kenyának, Madagaszkárnak, Marokkónak és Togónak is, de ezek az országok nem a pályán elért eredmények alapján jutottak indulási jogokhoz, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) biztosított nekik kvótákat, mivel a szervezetnek az a célja, hogy minél több ország eljuthasson Pjongcsangba.

A fő fotó forrása: Instagram

Leave a Reply