Eluralkodott az antiszemitizmus a német focin – egy hétvége alatt két incidens is történt

Izrael fölháborodásának adott hangot vasárnap, miután kiderült, hogy a német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban, azaz a Bundesliga 2-ben szereplő Ingolstadt egyik izraeli játékosát antiszemita támadás érte a Twitteren az aktuális rivális Union Berlin egyik ultrájának részéről. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. Nem ez volt azonban az egyetlen zsidóellenes történés a német labdarúgásban a hétvégén: vasárnap Chemnitzben a helyi csapat bajnoki mérkőzése előtt megemlékeztek a klub nemrég elhunyt egykori biztonsági főnökéről, akiről köztudott volt, hogy pártolta a neonáci eszméket, s nem vetette meg a nézőtéri huliganizmust sem. Németországban jelentősen emelkedett az elmúlt években az antiszemita bűncselekmények száma, s úgy látszik, ez a tendencia most már a fociközegbe is kezd egyre erőteljesebben beszivárogni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Európában egyre nagyobb vitát gerjeszt az antiszemitizmus újbóli térnyerése. Több országban, de főleg Francia- és Németországban emelkedett jelentősen a zsidók ellen elkövetett bűncselekmények száma az utóbbi években a hivatalos adatok szerint. A franciáknál drámai mértékű a növekedés 2017-hez képest: 2018-ban 74%-kal nőtt az antiszemita bűnesetek aránya az egy évvel korábbihoz képest. Németországban “csupán” 10%-os volt az emelkedés, de a helyi labdarúgó-bajnokságokban az elmúlt napokban történt események arra utalnak, hogy sajnos idén is növekedés várható ebben a statisztikában.

Az antiszemitizmus körüli vita pénteken erősödött föl, amikor a Bundesliga 2-ben szereplő Ingolstadt izraeli játékosának, Almog Cohennek (a kiemelt képen) Twitter-oldalára az Union Berlin egyik huligánja írt egy igen fölháborító tartalmú üzenetet. A két csapat aznap este egymással találkozott bajnoki mérkőzésen, amelyen Cohen a kiállítás sorsára jutott. A fővárosiak ultrája ezek után azt találta írni – számos más őrültség mellett -, hogy a játékos jobban teszi, ha elindul a gázkamrába.

“Sokkolt minket az Almog Cohent ért antiszemita tweet, és elvárjuk a német hatóságoktól, hogy határozottan lépjenek föl az üzenet írójával szemben” – jelentette ki a francia hírügynökségnek Emmanuel Nahshon, az izraeli külügyminisztérium szóvivője vasárnap. A berlini rendőrség még aznap meg is indította a nyomozást gyűlöletkeltés gyanújával.

Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Tanács egyik vezetője “riasztónak” minősítette az incidenst, mivel jól látható, hogy napjaink Európájában egyáltalán nem egyedülálló esetről van szó, hiszen az antiszemita nézetek újbóli térnyerése figyelhető meg. Az Union Berlin, amelynek jó esélye van az élvonalba történő följutásra (pillanatnyilag a 3., osztályozót érő helyen áll a gárda), nem először kell, hogy szembenézzen szurkolóinak rasszista vagy antiszemita kihágásaival. A fővárosi egyesület “undorítónak” nevezte a mostani történést. “Szégyellem magam az Union Berlin ilyesfajta szurkolói miatt. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kivessük közösségünkből ezeket a személyeket, és hogy mindnyájan megkapják a méltó büntetésüket” – írta Dirk Zingler, a klub elnöke egy közleményben.

Cohen: Büszke vagyok zsidóságomra

Az izraeli játékos válaszolt támadójának bejegyzésére. Mint írta, büszke arra, hogy zsidó, és örömmel vallja magáénak azokat az értékeket, amelyeket zsidóként képviselhet. Az ügy fölháborította a Német Labdarúgó Szövetséget (DFB) is. Rainer Koch, a szervezet alelnöke “megvetendőnek” nevezte a tweetet, és követelte, hogy mindent kövessenek el a hatóságok az elkövető elfogásának érdekében.

https://twitter.com/AlmogCohen8/status/1104455301862961152
https://twitter.com/AlmogCohen8/status/1104455303972700162

A német hatóságoknak manapság rendszeresen foglalkozniuk kell a javarészt a szélsőjobboldalhoz közel álló huligánok által elkövetett bűncselekményekkel, rendbontásokkal. Sokak szerint a megszaporodott esetek hátterében a Chemnitz városában tavaly év végén lezajlott migránsellenes tüntetéssorozat áll, amelyet a szélsőjobb szervezett, s amelyen nem egy antiszemita támadásra is sor került, amelyeket föltehetően huligánok követtek el.

Chemnitzben is botrány van

És ha már Chemnitz szóba került, akkor sajnos muszáj megemlíteni egy másik hétvégi, egész pontosan vasárnapi esetet, amely az antiszemitizmushoz köthető. Az FC Chemnitz ugyanis engedélyezte, hogy a csapat regionális bajnoki mérkőzése előtt megemlékezés legyen a stadionban a klub egyik nemrég elhunyt egykori biztonsági főnökéről, aki a huligánokkal és a neonácikkal való szimpátiájáról volt ismert. Az illető az 1990-es években létrehozta a HooNaRa, azaz a Huligánok, Nácik, Rasszisták elnevezésű szervezetet. A megemlékezés során egy fekete keresztet ábrázoló zászlót lengettek a drukkerek – jelentette az MDR helyi televízió.

Ennek a botrányos eseménynek is vannak már következményei: Thomas Uhlig, az FC Chemnitz egyik vezetője még vasárnap bejelentette lemondását, vállalván a felelősséget a történtek miatt. A klub is cselekedett: az együttes kapusa pénzbüntetést kapott, amiért a megemlékezés során egy, a neonáci mozgalom szimbólumát ábrázoló pólót lengetett. Szerintem ennél jóval több járna neki…

Egy év alatt 10%-kal nőtt az antiszemita esetek aránya Németországban

Egyáltalán nem lehet arról beszélni, hogy az ilyen, vagy ehhez hasonló események kizárólag a focihuligánok világára lennének jellemzőek napjaink Németországában. A szövetségi belügyminisztérium néhány hete közzétett statisztikái szerint ugyanis 2018-ban 10%-kal több antiszemita bűncselekményt követtek el országosan, mint egy évvel korábban, és csak a fizikai agressziók száma közel megduplázódott: amíg 2017-ben 37, addig tavaly már 62 támadás ért zsidó embereket. A bűncselekmények zömét a szélsőjobboldalhoz köthető személyek követték el, ugyanakkor a kormány amiatt is aggódik, hogy a főleg arab országokból továbbra is nagy számban érkező illegális bevándorlók között is népszerű eszme lehet az antiszemitizmus. A berlini aggodalmak jogosak lehetnek, hiszen Franciaországban (ahol egy év alatt 74%-kal nőtt az antiszemita bűnesetek aránya) már nem egy, migránsok által zsidó emberek ellen elkövetett gyilkosságra, erőszakra vagy egyéb bűncselekményre került sor az utóbbi esztendőkben.

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök vasárnap “nagy aggodalmának” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hazájában terjed az antiszemitizmus, amely elmondása szerint az 1940-es évek (vagyis a holokauszt időszaka) óta nem volt olyan nagy mértékű, mint manapság. “Egyszerre érzek szégyent és fájdalmat” – mondta, hozzátéve, hogy az antiszemitizmus újból “észrevehetővé” vált a német társadalomban, mivel nem csupán a huligánokra jellemzőek az ilyen támadások.

Nem ezek voltak az elsők

Ugyan a német válogatott 2017 szeptemberében 2-1-re győzött Prágában a Csehország elleni világbajnoki selejtezőn, ám a mérkőzés után nem a siker, hanem azoknak a német szurkolóknak a viselkedése szolgáltatta a fő beszédtémát, akik náci szlogeneket függesztettek ki és náci dalokat énekeltek a találkozó alatt, ezzel kifejezve az ország és a válogatott felé az érzéseiket. Joachim Löw szövetségi kapitány akkor azt mondta, szégyen Németországra nézve mindaz, amit a magukról megfeledkező ultrák műveltek a stadionban.

“Favorizálom a nagyon kemény szankciókat azok ellen, akik rendzavarást követnek el. Nem akarjuk, hogy ők mégegyszer kimehessenek egy meccsre, mivel mi nem az ő nemzeti csapatuk vagyunk, és ők nem a mi szurkolóink.”

– folytatta Löw az egész Németországot sokkoló történtekre utalván.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply