Náci szlogenek és énekek árnyékolták be a cseh-német vb-selejtezőt

Ugyan a világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott 2-1-re győzött Prágában a Csehország elleni világbajnoki selejtezőn, ám a mérkőzés után nem a siker, hanem azoknak a német szurkolóknak a viselkedése szolgáltatta a fő beszédtémát, akik náci szlogeneket függesztettek ki és náci dalokat énekeltek a találkozó alatt, ezzel kifejezve az ország és a válogatott felé az érzéseiket. Joachim Löw szövetségi kapitány azt mondta, szégyen Németországra nézve mindaz, amit a magukról megfeledkező ultrák műveltek a stadionban.

Dagad a botrány. Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, “szégyen Németországra nézve”, hogy német szurkolók egy csoportja náci szlogenekkel és énekekkel készült a péntek esti, prágai vb-selejtezőre Csehország ellen. “Nem tudok sportra vonatkozó kérdésekkel foglalkozni anélkül, hogy ne kommentálnám mindazt, ami Prágában történt.” – mondta a szakvezető vasárnap Stuttgartban, a ma esti, Norvégia elleni selejtező helyszínén.

“Tele vagyok dühhel, és nagyon megérintett, amikor látnom kellett, hogy egyesek, akik labdarúgó-szurkolóknak mondják magukat, egy nemzetközi mérkőzést bosszantó demonstrációjuk bemutatására használnak föl. Mindezzel szégyent hoztak hazánkra.”

– panaszkodott Löw, aki “nagyon jó jelnek” minősítette, hogy játékosai nem mentek oda gratulálni a Mannschaft szurkolóinak a megnyert mérkőzés után.

“Favorizálom a nagyon kemény szankciókat azok ellen, akik rendzavarást követnek el. Nem akarjuk, hogy ők mégegyszer kimehessenek egy meccsre, mivel mi nem az ő nemzeti csapatuk vagyunk, és ők nem a mi szurkolóink.”

– folytatta Löw az egész Németországot sokkoló pénteki történtekre utalván.

A szövetségi kapitány hozzátette, nehéz Németország történelme, de nagyon fontos, hogy a válogatott az országot és annak a toleranciára, a tiszteletre és a világ iránti nyitottságra épülő értékeit képviselje. “Ezek a rendzavarók megrongálták ezt a képet.” – mondta Joachim Löw.

A német válogatott szakmai stábjának vezetője megkérte a stuttgarti közönséget, hogy a hétfő esti, Norvégia elleni világbajnoki selejtező alkalmával ne sértegessék megalázó rigmusokkal Timo Wernert, a Lipcse 21 éves támadóját, akit bizonyos Bundesliga-“ultrák” ki nem állhatnak. A játékos Prágában is kapott hideget-meleget a náci huligánoktól.

A gyűlölet vele szemben a tavalyi szezonban kezdődött, amikor műesést hajtott végre, hogy kiharcoljon egy tizenegyest a Schalke elleni mérkőzésen. Azóta, ennek a nyilvánvaló műesésnek folytatódott a története az ellenére is, hogy a játékos beismerte, hogy szándékosan dobta fel magát egy büntető reményében és bocsánatot kért ezért. A feldühödött drukkerek a focista klubját, az RB Leipzigot is “megtalálták”, amelyet a Red Bull márka finanszíroz. Az italgyártót pedig a német “tradíció” megszégyenítőjének tartják a neonáci huligánok. “Ezeknek a nézőknek a magatartása felháborító volt.” – jelentette ki Löw, aki hozzátette, “a Timo elleni inzultusok rendkívül fájdalmasak. Elkövetett egy hibát és ezt beismerte. (…) Felszólítom a következő meccsre kilátogatni szándékozókat, hogy a nemzeti csapat egyik játékosaként kezeljék őt is.”

Leave a Reply