Ilyen volt 2018: Május legfontosabb történései

Arséne Wenger elbúcsúzott, a focivébére való felkészülés pedig megkezdődött, míg a hazai sportmédia-piacon komoly átrendeződéseket figyelhettünk meg – nagyjából így lehetne röviden összefoglalni az év ötödik hónapjának történéseit, amelyeket most górcső alá veszünk a Visszapillantó rovat keretében.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ahogy arról az áprilisi összefoglalóban már írtam, Arséne Wenger 22 év szolgálat után távozott az Arsenal kispadjáról. A francia szakember tényleges búcsúja május elején jött el, s az Emirates Stadion közönsége meg is adta a módját a kezdetben trófeát trófeára halmozó, az utolsó nagyjából egy évtizedben viszont javarészt eredménytelen tréner elbúcsúztatásának.

Május 14-én volt hátra egy hónap az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kezdetéig, aminek alkalmából a Sportudvar az utolsó egy hónapban napról napra figyelemmel kísérte a tornával kapcsolatos legfontosabb híreket, hogy minden szurkoló felkészülhessen a nagy eseményre. Alább az első, május 14-ei összefoglaló olvasható:

Május végén, néhány nappal a Bajnokok Ligája döntőjében, a Liverpool ellen többek között Loris Karius kapus bakisorozatának köszönhetően aratott 3:1-es győzelmet követően sokak meglepetésére Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője bejelentette lemondását. A francia szakember azzal indokolta döntését, hogy már nem tud többet kérni játékosaitól a zsinórban három BL-trófea megszerzése után, így pedig elérkezett munkájának végéhez. Jó kérdés, hogy mennyire volt ez jó döntés Zizou részéről azt nézve, hogy a madridiak milyen pocsékul kezdték az új idényt Julen Lopeteguivel, akit egyhamar el is küldtek. Róla holnap, a júliusi összefoglalóban még esik szó.

Egy, a hazai sporttelevíziós piac jövőbeli alakulása szempontjából eleinte kulcsfontosságúnak tűnt bejelentést tett a TV2 Csoport programigazgatója a májusban egy médiakonferencián. Napvilágot látott ugyanis, hogy augusztustól a Spíler TV adja a spanyol és az olasz labdarúgó-bajnokságot is. Egyre több embert kezdett el foglalkoztatni az a kérdés, hogy eljuthatunk-e oda, hogy az M4 állami sportcsatorna és a dúsgazdag Andy Vajna TV2-je teljesen bekebelezze a sporttelevíziók magyarországi piacát, s néhány év múlva már csak e két társaság működtet majd sportadókat. A tendenciák eleinte efelé mutattak, ám aztán a nyár nem várt nehézségeket hozott a TV2 Csoport számára, amikről a későbbi hónapok visszatekintései során szót fogok még ejteni.

(Hogy egy kicsit haza beszéljek e cikk kapcsán, nagy örömöt jelentett számomra, hogy annak idején több internetes fórumon is közzétették a fölhasználók ezt az írásomat, s nem igazán érkeztek lehurrogó kommentek rá, csak normális hangvételű vélemények. Ez sokat segített abban, hogy tovább folytassam az elkezdett munkát.)

Ennyi volt a májusi események összefoglalása. Holnap június kerül sorra, amely talán az év legeseménydúsabb hónapja volt, úgyhogy alighanem kövérebb lesz a holnapi visszatekintés.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply