Darts-vb: Rob Cross szettet sem engedett ellenfelének

VIDEÓKKAL – Újabb hat mérkőzéssel folytatódott a londoni darts-világbajnokság vasárnap, a háromnapos karácsonyi szünetet megelőző utolsó játéknapon. A délután során hatalmas csatában jutott tovább James Wade, akit a közönség sokszor kifütyült, holott ezúttal inkább ellenfele, Keegan Brown viselkedett sportszerűtlenül. Továbbjutott Brendan Dolan és Chris Dobey is, akik életük legjobb vb-eredményét tudhatják magukénak a legjobb 16 közé jutással. Este Adrian Lewis és a címvédő Rob Cross is szettveszteség nélkül jutott tovább, míg Nathan Aspinall meglepetésre 4-1-re kiütötte Kyle Andersont, így ő is először jutott el a világ 16 legjobb dartsosa közé. Folytatás csütörtökön.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A 2014-es junior-világbajnok Keegan Brown a játszmákat tekintve 2-0-ra és 3-1-re is vezetett esélyesebb honfitársa, James Wade ellen, majd 3-2, 2:2-nél a győzelemért kezdhetett, de a legfontosabb pillanatokban Wade esze és a nyilai a helyükön voltak, így megfordította a meccset. A kilencedik kiemelt angol a döntő szettben egyszer ugyan elveszítette a kezdését, ám a kiszállókon háromból három nyilat a dupla mezőbe dobott. A győztes átlag 94.71, ami erősebb, mint Wade következő ellenfele, Ryan Joyce bármelyik teljesítménye az első három fellépésén. A balkezes játékosnak egyébként nem csak Brownnal, hanem a közönséggel is meg kellett küzdenie, ugyanis a szurkolók nem felejtették el neki az Aszada Szejgo ellen tanúsított magatartását, amiért már bocsánatot kért a japán dartsostól. A meccs végén viszont inkább tapsot kapott, mint füttyöt, hiszen a kétszettes hátrányból való fordítás mindig nagy fegyvertény a sportágban.

Kiesett az Alexandra Palace nagy kedvence, a holland Vincent van der Voort, aki a 28 éves angol Chris Dobeytól kapott ki szettelőnyről. A fiatal angol versenyző az utolsó hét legből hatot megnyert és a teljes mérkőzést tekintve 51.6 százalékos hatékonysággal értékesítette a kiszállókat (16/31).

„Ha hozom a saját játékomat, nem látom okát, hogy miért ne verhetném meg Garyt is!?” – tette fel a költői kérdést Dobey, aki a legjobb 16 között Gary Andersonnal játszik.

A kétszeres világbajnok Adrian Lewisnak 97.43-as átlaggal nem okozott gondot a Raymond van Barneveldet búcsúztató Darius Labanauskas legyőzése (4-0) – pláne nem úgy, hogy az angol 52 százalékban dobta be a kiszállókat (12/23), miközben a litván csak hármat értékesített a 18 lehetőségéből. Az angolra a nyolcaddöntőben a hozzá hasonlóan kétszeres vb-győztes, világelső Michael van Gerwen vár.

„Úgy vélem, Van Gerwen sebezhető. Nagyon jó kis meccs lesz” – vélekedett Lewis, aki csütörtök este csap össze a holland klasszissal.

A címvédő Rob Cross a második meccsén is 100 fölötti átlaggal győzött (101.72), méghozzá úgy, hogy a spanyol Cristo Reyes szettet sem nyert ellene. Az angol dartsozó a második játszmában bull-lal befejezve dobott egy 126-os kiszállót, a harmadikban pedig 110 fölé tornászta a szetten belüli átlagát. A negyedik felvonás első játékában Reyes elhitette az Alexandra Palace közönségével, hogy megdobja a világbajnokság első kilencnyilasát, de hét tripla 20 után a tripla 19-et eltévesztette, a negyedik legben viszont 2:1-es hátrányban dobott egy tíznyilasat. Az utolsó szettet Reyes végül úgy veszítette el, hogy 107.22-es átlagot ért el.

Cross a teljes meccset tekintve 54.55 százalékban értékesítette a kiszállóit (12/22), ami hasonlóan jó arány, mint a második fordulós mérkőzésén Jeffrey de Zwaan ellen (56.25%, 9/16). A címvédő a nyolcaddöntőben a junior-világbajnok Dimitri Van den Bergh-gel vagy honfitársával, az angol Luke Humphriesszel játszik. Ha a belga versenyző jut tovább, akkor lehetősége nyílik visszavágnia Crossnak a tavalyi negyeddöntőben elszenvedett 5-4-es vereségért.

A világranglista 73. helyén álló Nathan Aspinall a hatodik kiemelt Gerwyn Price kiejtését követően tovább emelt játéka színvonalán – ezúttal már 96.17-es átlagot ért el –, és öt szettben megverte a 27-ként rangsorolt ausztrál Kyle Andersont (4-1). Az első PDC-vb-jén szereplő angol fiú a 16 között Devon Petersennel vagy Steve Westtel játszik majd karácsony után. Ha abból a párharcból is továbbjut, akkor az elődöntőbe jutásért Toni Alcinas, Benito van de Pas vagy a délután a derékproblémáival küzdő Mervyn Kinget 4-2-re legyőző Brendan Dolan lesz az ellenfele. A tábla legalsó negyedében a 22. kiemelt West a legmagasabban jegyzett, még versenyben lévő játékos.

A világbajnokságon most három napig nem lesz mérkőzés a karácsony miatt, legközelebb csütörtökön, vagyis december 27-én találkozhatunk a világ legjobb nyíldobálóival.

Darts-világbajnokság, London, a 11. nap eredményei:

Vincent van der Voort (holland)–Chris Dobey (angol) 3-4
Brendan Dolan (északír)–Mervyn King (angol, 19.) 4-2
James Wade (angol, 9.)–Keegan Brown (angol) 4-3
Adrian Lewis (angol, 16.)–Darius Labanauskas (litván) 4-0
Nathan Aspinall (angol)–Kyle Anderson (ausztrál, 27.) 4-1
Rob Cross (angol, 2.)–Cristo Reyes (spanyol, 31.) 4-0

A december 27-ei program:

13:30

2. Forduló

Devon Petersen (dél-afrikai) – Steve West (angol, 22.)

Dimitri van den Bergh (belga) – Luke Humphries (angol)

Michael Smith (angol, 10.) – John Henderson (skót, 23.)

20:00

Toni Alcinas (spanyol) – Benito van de Pas (holland, 30.)

Nyolcaddöntő:

Gary Anderson (skót, 4.) – Chris Dobey (angol)

Michael van Gerwen (holland, 1.) – Adrian Lewis (angol, 16.)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply