Ifjúsági olimpia: Bíztató magyar szereplés a jövőre nézve

Ma fejeződik be Buenos Aires-ben az ifjúsági olimpia, a magyarok számára azonban a tegnapi volt az utolsó versenynap, így már számot vethetünk honfitársaink szereplésével kapcsolatban. Szerencsére van mire büszkének lennünk, hiszen a magyar küldöttség 11 arany-, 6 ezüst- és 7 bronzéremmel az éremtáblázat negyedik helyén áll a záró nap előtt és legrosszabb esetben is hatodik lesz. A játékok két legnagyobb sztárja egyértelműen Késely Ajna és Milák Kristóf úszók voltak, akik már a felnőttek között is letették névjegyüket, most pedig halmozták az érmeket. Rajtuk kívül vívásban, dzsúdóban, tornában, sportlövészetben és kajak-kenuban sikerült a dobogó tetejére állniuk a mieinknek, míg atlétikában, lovaglásban, öttusában, birkózásban és strandkézilabdában jött össze dobogós helyezés.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Október 7-én vette kezdetét a harmadik nyári ifjúsági olimpia Buenos Aires-ben, amely az első, nem Ázsiában rendezett esemény volt, hiszen a korábbi két alkalommal Szingapúr és a kínai Nanking adhatott otthont a játékoknak. Magyarországot 13 sportágban 79-en képviselték a 11 nap alatt.

Szerencsére nem kellett sokat várni az első aranyérmekre, hiszen már a nyitónapon két olimpiai bajnokot is avathattunk. Egyikőjük neve már nem csak előttünk, hanem az egész világ előtt ismertté vált a tavalyi budapesti vizes világbajnokságon. Milák Kristófról van szó, aki a Duna Arénában ezüstérmet szerzett, míg az idei Európa-bajnokságon aranyérmes lett. Ezt a sikerszériát Buenos Aires-ben is folytatta, ahol először a 400 méteres gyorsúszást nyerte meg. Ugyanebben a számban Kalmár Ákos ötödik lett.

Alig nyugodtunk le az első aranyérem megszerzését követően és már jött is a második. A kardozó Rabb Krisztián ugyanis szintén a dobogó legfelsőbb fokára állhatott föl, miután a döntőt egy dél-koreai ellen 15:13-ra megnyerve ő lett a vívóversenyek első győztese az argentin fővárosban. A nyitónapot követően két aranyéremmel a második helyen álltunk az igen alaposan bekezdő (és az éremtáblázatot végül nagy fölénnyel megnyerő) oroszok mögött.

Milák Kristóf három arany- és egy ezüstérmet hoz haza Argentínából (Forrás: 24.hu)

A második nap még jobban sikerült, hiszen három aranyérem is magyar nyakba került. Ebből kettőnek az uszodában örülhettünk, hiszen Milák Kristóf a 400-on aratott előző napi sikerét követően a 200 gyorsot is behúzta. Berecz Blanka pedig a lányok 200 méteres pillangóúszásában nem talált legyőzőre. A harmadik aznapi aranyérmet a dzsúdócsarnokban Özbas Szofi szerezte, aki a 63 kg-os súlycsoportban lett a legjobb.

A harmadik napon sem maradtunk érmek nélkül, de most már nem csak aranyaknak, hanem egy-egy ezüstnek és bronznak is tapsolhattunk. Az uszodában ez a nap sem telt el a magyar himnusz lejátszása nélkül, ám ezúttal nem Milák Kristóf, hanem a szemtelenül fiatal életkora (szeptemberben volt 17) ellenére már a felnőttek között is Eb-éremmel rendelkező Késely Ajna (a kiemelt képen) tiszteletére kerülhetett erre sor, aki a 800 méteres gyorsúszást nyerte meg. Mint utóbb kiderült, ez csak a kezdet volt számára. A másik aranyérmet is egy lány szerezte, mégpedig a kardozó Pusztai Liza. Milák Kristóf számára a harmadik nap sem múlt el érem nélkül, hiszen a fiúk 100 méteres pillangóúszásában második lett. Hozzá hasonlóan szintén ezüstéremmel gazdagodott a lovagló Jármy Vince, aki az európai vegyescsapat tagjaként lett második helyezett. Megszületett az első magyar bronzérem is, mégpedig a dzsúdózó Vég Zsombor révén, aki 100 kilogrammban állhatott a dobogó legalsó fokára. Ő volt egyébként a zászlóvivőnk a nyitóünnepségen. Három nap után tehát már hét arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel őriztük az éremtábla második helyét.

A negyedik versenynapon újabb három számban született magyar siker. Késely Ajna megszerezte második aranyérmét: a 800 után a 200 gyorsnak is ő lett a királynője, vagy inkább királylánya. A tornászoknál Balázs Krisztián a négyszeres felnőtt olimpiai bajnok Simone Biles nevét viselő összetett vegyescsapat tagjaként lett első helyezett, míg Pusztai Liza és Rabb Krisztián megszerezték saját maguk második és a magyar csapat tizedik aranyérmét az Európa 1 elnevezésű multinacionális vívócsapatban.

Október 11., a játékok ötödik napja csendesen telt, hiszen csak egy magyar érem született, de az is arany lett! Pekler Zalán a fiúk 10 méteres légpuska számában, vagyis sportlövészetben a mongol Enkhmaa Erdenechuluun oldalán lett olimpiai bajnok, így már tizenegy aranyéremmel rendelkeztünk.

Október 12-e ismét sikerszériát hozott a mieink számára, hiszen megint csak egy olyan napot sikerült zárni, amelynek során három aranyérmet szereztek a magyar sportolók. Késely Ajna és Milák Kristóf is megszerezték harmadik aranyérmüket, előbbi 400 gyorson, utóbbi 200 pillangón volt legyőzhetetlen. A harmadik aznapi bajnoki cím a hagyományosan magyar sikersportnak számító kajak-kenuban született, ahol a lányok K1 sprint számában Rendessy Eszter léphetett föl a pódium tetejére. Így már 14 aranyéremnél tartottunk, de mivel a vegyescsapatok által szerzett medáliákat külön tüntetik föl az éremtáblán, így Magyarország neve mellett “csak” 11 aranyérem szerepelt.

Október 13-án hét magyar érem is született Buenos Aires-ben. Aranyból egyet sikerült szerezni, mégpedig a kajakos Kiss Ádámnak köszönhetően, aki az egyesek sprint számában lett a legjobb. Négy ezüstérem is született ezen a napon: a lány kenusok egyesében Gönczöl Laura, a fiú tornászok talajgyakorlatában Balázs Krisztián, a lány tornászok ugrószámában Bácskay Csenge, illetve a lány birkózók 57 kg-os súlycsoportjában Szél Anna állhatott a dobogó második fokára. Bronzérmet szerzett a lány strandkézilabda-válogatott, valamint a lány öttusázók versenyében Gulyás Michelle. A nagy éremesőnek köszönhetően továbbra is Magyarország állt az éremtáblázat második helyén a befoghatatlan oroszok mögött.

Október 14-én egy ezüstérem termett a mieink, egész pontosan a távolugró Endrész Klaudia számára, aki az első magyar érmet szerezte az atlétikai stadionban.

Október 15-én, vagyis most hétfőn egy bronzérem jutott a magyar fiataloknak, ezt pedig Balázs Krisztián érdemelte ki tornában a nyújtógyakorlatával, így egyedüli magyarként elmondhatja magáról, hogy minden éremből szerzett egyet-egyet. Az éremtáblán visszacsúszott a magyar küldöttség a negyedik helyre, mivel Japán és Kína is fölugrott a képzeletbeli dobogóra.

Balázs Krisztián arany-, ezüst- és bronzérmet is szerzett (Forrás: MOB/m4sport.hu)

Október 16-án ismét csak egy érem, ezúttal egy ezüst jutott sportolóinknak. Ezt Huller Dániel szerezte 400 méteres gátfutásban.

Október 17-én, vagyis tegnap már nem sikerült érmet szerezni az argentin fővárosban, és mivel a mai zárónapon magyarok már nem lesznek érdekeltek, ezért küldöttségünk számára befejeződött a harmadik ifjúsági olimpia. Magyarország összesen 11 arany-, 6 ezüst- és 7 bronzéremmel az éremtáblázat negyedik helyén áll a nemzetek között, ha pedig a vegyescsapatok érmeit is figyelembe vesszük, akkor az ötödik hely a miénk. A 11 aranyérem csak az egyénileg szerzett medáliákra vonatkozik, hiszen különböző vegyescsapatokban további két első helyezést értünk el, tehát összesen 13 magyar aranyérem született. Ez az eddigi három ifjúsági ötkarikás játékok közül a legjobb szereplésünk.

Le a kalappal fiaink és lányaink előtt, akik újfent bebizonyították, hogy a magyar sportnak igenis van jövője! Ez a szereplés jó eséllyel már a 2020-as felnőtt olimpián is éreztetheti hatásait, bízzunk benne, hogy ez így lesz, s a mostani érmesek közül minél többen fognak eljutni Tokióba és nem kevesen fognak ott is dobogóra állni. A következő ifjúsági olimpiára 2022-ben a szenegáli Dakarban kerül sor, amely Afrika első olimpiai eseménye lesz. Reméljük, a magyar utánpótlássport ott is brillírozni fog!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: MOB/m4sport.hu

Leave a Reply