16 éves átkot törne meg a Vidi Londonban

VIDEÓKKAL – Folytatódik az Európa Liga csoportköre ma este. A Vidi az L jelű négyesben az egész sorozat egyik fő favoritjával, az angol bajnokságban is remekül kezdő Chelsea-vel fog találkozni idegenben. A mérkőzés esélyeit kár lenne firtatni, de talán mégis érdemes kapaszkodókat, szalmaszálakat keresni, amelyeket megcsíphet a Vidi a Stamford Bridge-en.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ma 21 órakor minden bizonnyal rengetegen fognak a tévéképernyők elé ülni itthon, talán még azok is, akik egyébként nem szurkolói a Vidinek. A magyar bajnok ugyanis egy sokak által sztárcsapatnak tekintett együttes, a Chelsea otthonában lép pályára. Mint emlékezhetünk rá, a fehérváriak az első fordulóban 2:0-ás vereséget szenvedtek hazai közönség előtt a BATE Boriszov ellen. A Chelsea eközben Szalonikiből elhozta a három pontot egy minimális győzelemnek köszönhetően.

A Chelsea a csoport egyértelmű favoritja, és sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartják. A londoni kékek nyertek már Európa Ligát, mégpedig 2013-ban, vagyis egy évvel azután, hogy a Bajnokok Ligájában is a csúcsra értek. Az utóbbi években nem volt a legsikeresebb a csapat a nemzetközi porondon, de úgy tűnik, hogy Maurizio Sarri vezetőedző érkezése pozitív folyamatokat indított el a Stamford Bridge-en. A Chelsea ugyanis még veretlen a Premier League-ben, hét mérkőzésen öt győzelem és két döntetlen a mérlege, legutóbb az ugyancsak vereség nélkül álló Liverpoollal ikszelt, igaz, a 88. percig győzelemre állt.

Ez a kései pontvesztés azonban nem valószínű, hogy kedvét szegné a gárdának. Bár Sarri mester a tegnapi sajtótájékoztatón elsütötte kábé az összes, ilyenkor szóba jöhető közhelyet (“Tiszteljük az ellenfelet” stb.), és nem mondott konkrétumokat a kezdőcsapatot illetően, de az angol sajtó biztos abban, hogy akármilyen kezdő 11-gyel is állnak ki Hazard-ék a Vidi ellen, simán győzni fognak. Sajnos el kell ismerni, hogy a papírforma emellett szól, hiszen ugyan a Vidinek sikerült megszorongatnia az AEK Athént, valamint kiejtette az esélyesebbnek tartott Malmöt és Ludogorecet is a BL-selejtezőben, de a Chelsea teljesen más kategória.

Mielőtt rátérnék arra, hogy a Chelsea hogyan teljesített eddig magyar ellenfelekkel szemben, gyorsan tekintsük át a Vidi mostani eredményeit, valamint azt, hogy a fehérváriak hogyan készülnek a mai ütközetre!

Nem lehet azt mondani, hogy a legjobban kezdték a bajnokságot a fehérváriak, hiszen az igaz, hogy a nemzetközi kötelezettségek miatt több mérkőzésüket is későbbre halasztották, s jelenleg is a többi csapathoz képest eggyel kevesebb meccsen vannak túl (az Újpest ellen kell pótolniuk), de a még a BATE elleni EL-találkozó előtti, Puskás Akadémia elleni vereség aligha volt benne a pakliban, mint ahogy a Paks és talán a mostanság eléggé hektikusan szereplő Debrecen elleni hazai döntetlen sem. Ezen kívül a Ferencváros otthonában is ikszelt a csapat, amely a többi találkozóját viszont megnyerte, azonban így is csak negyedik a tabellán, s az éllovas FTC-vel szemben nyolc pont a hátránya, vagyis amennyiben az Újpest elleni elhalasztott találkozót hozná is az együttes, akkor is öt pont lenne a lemaradása.

A BATE Boriszov ellen többet próbálkozott a Vidi, fölényben volt szinte az egész meccsen, csak valamiért nem jutott el a fejekbe az a szentencia, miszerint a focit gólra játsszák. A 16-oshoz érve szinte minden esetben elfogyott a tudomány, csak kevés igazi lehetősége volt a Vidinek, miközben a fehéroroszok okosan kihasználták azt a két lehetőséget, amikor igazán esélyük nyílt gólt szerezni.

Nem föltartott kezekkel szeretnénk kimenni a pályára

Juhász Roland tizenhárom évvel ezelőtt, 2005-ben a belga Anderlecht csapatával már játszott a Chelsea ellen a Bajnokok Ligájában, akkor José Mourinho volt a londoniak trénere. Azt a meccset Frank Lampard góljával 1-0-ra a Chelsea nyerte meg.

Egy magyar újságírói kérdésre Juhász Roland így beszélt az akkori történésekről: “Egy hete voltam a belgák játékosa, fel sem tudtam igazából fogni, hogy hova jövök, és ki ellen lépünk pályára. Előtte nem sokkal még az NB I-ben játszottam, egészen pontosan az MTK-Tatabánya meccsen, aztán meg Angliában találtam magam. Sem akkor, sem most nem sokat agyaltunk azon, hogy ki lesz az ellenfelünk. Ha így tennénk, és egy pillanatra is kihagyna a koncentrációnk, óriási bajba kerülnénk. Mi nem azért jöttünk Londonba, hogy a szánkat tátsuk, hogy fotózkodjunk, hogy azon gondolkodjunk, ki lesz az ellenfelünk. Hat évvel ezelőtt azért szerződtem a Vidihez, mert hittem abban, hogy a pályafutásom során ilyen meccseket játszhatok.”

A Vidi ezen a nyáron megmutatta, hogy a nálánál magasabban jegyzett csapatok ellen is kellemetlen játékot tud nyújtani, hogy meg tudja nehezíteni a favoritok dolgát. Az, hogy a Vidi ide eljutott, egyáltalán nem a véletlen műve.

A sajtótájékoztatón az angol kollégák két dolgot tartottak fontosnak megkérdezni. Újra előkerült Danko Lazovics ügye – a Viditől távozó szerb játékossal kapcsolatban Marko Nikolics vezetőedző nem tudott semmi újat mondani, legfeljebb azt ismételgette, hogy mennyire hiányzik nekünk a kiváló labdarúgó. A másik már érdekesebb volt, mert Eden Hazard játéka egészen biztosan nagy feladat elé állítja a MOL Vidi játékosait.

Marko Nikolics vezetőedző a belga világsztárral kapcsolatban azt mondta, hogy kiváló labdarúgó, de csak egy a Chelsea összes ásza közül. Nikolics szerint a londoni kékek jelenleg a világ legjobb tíz klubcsapata között van, éppen ezért roppant nehéz dolga lesz ellenük a Vidinek.

” A magyar labdarúgás büszke lehet arra, hogy a MOL Vidi ide eljutott, és mi is büszkék vagyunk arra, hogy csütörtökön este itt játszhatunk” – mondta a tréner. „A Chelsea bármilyen összetételben fut ki ellenünk, roppant erős ellenfél lesz, nekünk 100 százalékosan kell koncentrálni, csak ekkor lehet esélyünk. Tudjuk, hogy a mérkőzés favoritja az angol csapat, de ez nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel szeretnénk pályára lépni a Stamford Bridge-en.”

A Chelsea veretlen a magyarok ellen

Noha a mai lesz az első alkalom, hogy a Chelsea tétmérkőzésen magyar csapattal kerül szembe, de már hét barátságos összecsapása volt együtteseink ellen. Legutóbb 2014. augusztus 11-én a Ferencváros stadionavatóján lépett föl a sokszoros angol bajnok, amely akkor Ramires és a most is a csapatot erősítő Cesc Fabregas góljaival 2:1-re győzött. A zöldek részéről Gera Zoltán volt eredményes.

1906 májusában a frissen megalakult londoni csapat három mérkőzést is játszott Budapesten: a BTC ellen 4-0-ra, a MAC ellen 6-0-ra, míg az FTC ellen 3-1-re nyertek az angolok.

Először 1954 decemberében látogatott a Stamford Bridge-re az akkor éppen Vörös Lobogónak hívott, válogatott klasszisokkal felálló MTK, a meccs 2-2-es döntetlent hozott.

1963-ban még kétszer megmérkőzött egymással a két kék csapat: augusztus 14-én, a Népstadionban, 30 ezer néző előtt 3-1-re nyertek a londoniak, majd december 11-én, Londonban, 2-0-s Chelsea-győzelem született.

A mérleg tehát hat vereség és egy döntetlen magyar szempontból.

A Vidinek még Videoton néven volt már alkalma hivatalos mérkőzésen is angol együttessel szembeszállni. Az emlékezetes 1985-ös UEFA-kupa-menetelés során a negyeddöntőben a Manchester Uniteddel játszott a későbbi finalista, amely az első, angliai találkozót 1:0-ra elvesztette, majd hazai pályán ugyanilyen arányban nyert, vagyis jöhettek a tizenegyesek. Ezeket a Videoton rúgta jobban, amely 5:4-gyel behúzta a párharcot. Ez volt az eddigi egyetlen sikere a fehérvári klubnak angol csapat ellen hivatalos mérkőzésen.

Hogy angol csapat elleni magyar győzelmet találjunk a múltban, egészen 2002. augusztus 14-éig kell visszamennünk, amikor a Zalaegerszeg a Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Puskás Ferenc Stadionban egy 91. percben szerzett Koplárovics Béla-góllal 1:0-ra legyőzte ugyancsak a Manchester Unitedet. Hatalmas, már-már világra szóló diadal volt ez még úgy is, hogy a manchesteri visszavágót a Vörös Ördögök 5:0-ra nyerték…

A magyar-angol tétmeccsek örökmérlege: 12-9-32

A Manchester 2005-ben is hivatalos volt a Puskásba, akkor a Debrecen elleni BL-selejtezőre. Sajnos abban a párharcban semmi örömünk sem lehetett, hiszen a Loki két 3:0-ás vereséggel búcsúzott, pedig az Old Traffordon Halmosi Péter szabályos gólt szerzett, amit azonban nem adott meg a bíró. Már önmagában egy találat is nagy örömöt jelenthetett volna.

A Manchester United játszott egyébként az angol együttesek közül a legtöbbször, szám szerint 15 alkalommal magyarok ellen, de a mérleg ebben az összevetésben is igen rossz: 4 magyar győzelem, 1 döntetlen és 10 MU-siker. Ami a nem vereséggel végződött találkozókat illeti: a Ferencváros 1965-ben kétszer is legyőzte a VVK-szereplése során, míg az egyetlen döntetlen a Rába ETO nevéhez fűződik 1984 októberéből.

A Leeds United és a Liverpool FC is megfordult már magyar csapat ellen, mindkét együttes ellen 10-10 tétmeccset számlálnak a mieink. A Liverpool a BL-ben legutóbb 2009-ben, a csoportkörben verte oda-vissza a Debrecent két szerény 1-0-val. A ’70-es években az FTC-vel alig bírtak egymással, négy mérkőzésen egy angol siker és három döntetlen született, előtte pedig két győzelmet számlált a magyar fél. A Honvédnak is volt két meccse még a Poollal: 1966-ban előbb 0-0 itthon, majd 2-0 oda a KEK-negyeddöntőben – az angolokat végül a Dortmund állította meg a fináléban; csapataink mérlege ellene 2-4-4. A Leeds 1966 és 1974 között volt tíz alkalommal magyar csapat ellenfele: a Ferencváros és az Újpest a BEK-ben, illetve a VVK-ban két győzelemre (mindkettő újpesti), két döntetlenre és hat vereségre volt elég akkor.

A Newcastle United az 1969-es Vásárvárosok Kupája-döntőben 3-0 és 3-2 arányban győzte le az Újpesti Dózsát. Egy évvel később a Pécs „bosszút állt”, a 2-0-s vereségre 2-0-s sikerrel felelt a VVK-visszavágón, és tizenegyesekkel tovább is jutott. 1996-ban az FTC-nek jutott ellenfélül a Newcastle: a hazai 3-2-es sikerre 4-0-s veréssel feleltek az angolok a visszavágón – 2-0-4 az örökmérleg.

További angol ellenfeleket is találunk a Magyarfutball.hu által gyűjtött sorban: a Birmingham City (két vereség) és az Everton (egy győzelem, egy vereség) ellen az Újpest, a Manchester City (két vereség) ellen a Honvéd, a Sunderland (két vereség) ellen a Vasas, míg a Millwall (egy győzelem, egy döntetlen) és a Wolverhampton (egy döntetlen, egy vereség) ellen a Ferencváros bizonyíthatott, így az összesített mérleg 12 győzelem, 9 döntetlen és 32 vereség, egyelőre…

Tehát ma este 21 órától Chelsea – MOL Vidi az Európa Liga csoportkörének második fordulójában. A találkozót 20 órai kezdettel a Sport1 és a Spektrum Home közvetíti.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: sportfaktor.hu

Leave a Reply