Hamilton egyre közelebb az ötödik vb-címhez

Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Orosz Nagydíjat Szocsiban, így már ötven ponttal vezet az összetettben a most csak harmadikként záró Sebastian Vettel előtt. Az élről rajtoló Valtteri Bottas lett a második, aki a futam végén azt gondolta, hogy visszaveheti az első pozíciót Hamiltontól, de a Mercedes arra utasította, hogy maradjon a brit mögött. Szépen szerepelt a jövőre már a Ferrarinál versenyző Charles Leclerc, aki hetedik lett a Sauberrel. Max Verstappen 21. születésnapjára egy ötödik helyezéssel ajándékozta meg magát.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Lewis Hamilton zsinórban a harmadik győzelmét aratva 50 pontra növelte az előnyét Sebastian Vettellel szemben a bajnokságban Oroszországban, miközben a hátralévő öt futamon már csak 125-öt lehet gyűjteni. A címvédőnek ezúttal csapattársa segítségére is nagy szüksége volt, az élről induló Valtteri Bottas kétszer is szívességet tett neki: a rajtnál szélárnyékkal kínálta, amivel visszaverte a nála jobban kilövő Vettel támadását, majd a Mercedes utasításának engedelmeskedve elengedte a táv felénél.

Utóbbira számítani lehetett, de a finn kicsit zokon vette, a célhoz közeledve pedig még reménykedett benne, hogy csapata visszaadja neki az 1. helyet és idén először futamot nyerhet. “Neked és nekünk is nehéz napunk volt. Megbeszéljük később” – vigasztalta a csapatfőnök Toto Wolff rádión a leintés után. Az osztrák a futamot követő nyilatkozatában úgy fogalmazott: “Inkább vagyok rosszfiú most, mint idióta a szezon végén”.

Hamilton “úriembernek” nevezte csapattársát. “Átérzem a helyzetét. Fantasztikus munkát végzett a hétvégén, megérdemelte volna a győzelmet.”

Vettel hátránya a futamon nem volt akkora, mint a szombati időmérőn, végig tartotta a Mercedes iramát, jóllehet, támadni egyáltalán nem tudta őket a pályán. Az élmezőnyből Bottas érkezett először vizitre a szerelőkhöz (12. kör), aztán Vettel (13.), majd Hamilton (14.), és az egy körrel korábbi kerékcserének, illetve Hamiltonnak a bokszutca bejáratánál elkövetett kisebb hibájának köszönhetően a Ferrari ideiglenesen megbontotta az Ezüstnyilak alakzatát.

Az “ideiglenesen” alig egy kört jelentett, ugyanis Hamilton szinte azonnal visszavette Vetteltől a pozíciót. A belső ívet agresszívan lezáró német a célegyenes végén még megúszta a pozícióvesztést, de a következő féktávon már nem.

“Kis híján felkent a falra. Úgy láttam, kétszer váltott irányt, de ezek szerint mások nem így gondolták – kifogásolta Hamilton a manőverét. – Szerencsére nem ütköztem a palánknak, utána meg az volt a kérdés, ki fékez később a következő kanyarnál. Én akartam jobban a pozíciót.”

Vettel így látta az esetet: “Azt hiszem, megleptük őket a nagyon jó kivezető körömmel a bokszból – mondta. – Megelőztem Lewist, de Valtteri kicsit visszavett a tempóból, az utolsó szektorban küszködtem is kicsit, időt vesztettem, így Lewis felzárkózott. A 2-es kanyarnál levédekeztem, a 3-asban azonban nem láttam végig, nem tudtam, hol halad. Muszáj volt helyet hagynom neki és megelőzött.”

Innentől csak abban bízhatott, hogy Hamiltonnal kibabrál a hátsó gumik hólyagosodása, ám ez nem következett be, és végül semmire sem ment azzal, hogy néhány másodperces távolságból üldözte a célig a Mercedeseket.

A büntetések miatt a mezőny végéről kezdő Red Bullok a várakozásnak megfelelően visszakapaszkodtak az 5-6. helyre.

A látványosabb felzárkózás a vasárnap 21 éves Max Verstappené volt, aki a lágy gumin (a legkeményebb hétvégi típuson) úgy ment át a középmezőnyön, mint kés a vajon: a 2. körben már 11., a 8.-ban 5. volt, és kései bokszkiállásának köszönhetően rövid ideig az élen is autózhatott.

Az ultralágy gumin indíthatott volna egy rohamot a 4. Kimi Räikkönen ellen, de 8 mp-es hátrányát csak 5,5-re tudta lefaragni a célig. Csapattársa, Daniel Ricciardo később foglalta el a helyét a középmezőny előtt, de őt az első szárny sérülése akadályozta. “A rajt után az egyik McLaren szélárnyékából félrehúzódtam, és pont nekimentem valamilyen törmeléknek” – mondta az ausztrál.

A maradék pontszerző helyeken Charles Leclerc, Kevin Magnussen, Esteban Ocon és Sergio Pérez futottak be. A sorrenden elsősorban Leclerc változtatott, aki a rajtnál megelőzte Ocont, majd a 2. körben egy bevállalós manőverrel körbeautózta Magnussent a 3-as kanyar külső ívén. “Ez hatalmas előnyt jelentett – ismerte el. – E nélkül sokkal nehezebb dolgom lett volna.”

A Force India rövid időre megcserélte a pilótái sorrendjét, hátha Pérez maga mögé utasítja Magnussent, de nem járt sikerrel, ezért vissza kellett adnia a 9. helyet csapattársának.

A versenyt csak a Toro Rosso pilótái adták fel, fékhiba miatt, aminek előjele az volt, hogy az első körökben Pierre Gasly és Brendon Hartley egyaránt megforgott. Gasly elmondta, hogy “az elejétől fogva jobban beesett a fékpedál, mint szokott,” és nem maradt más választásuk, mint kiállni.

A Forma-1-es világbajnokság következő futama a Japán Nagydíj lesz, amelyre vasárnap 7:10-től kerül sor, vagyis korán kell majd kelni. Lewis Hamiltonnak most már nem muszáj győzelmeket aratnia, ha csak simán dobogós lesz minden versenyen, akkor is megszerzi ötödik világbajnoki címét.

Az Orosz Nagydíj végeredménye:

#VERSENYZŐCSAPATIDŐ/HÁTRÁNYVB-PONT
1.Lewis HamiltonMercedes1:27:25.181
25
2. Valtteri BottasMercedes+2.54518
3.Sebastian VettelFerrari+7.48715
4.Kimi RäikkönenFerrari+16.54312
5.Max VerstappenRed Bull+31.01610
6.Daniel RicciardoRed Bull+1:20.4518
7.Charles LeclercSauber+1:38.3906
8.Kevin MagnussenHaas+1 kör4
9.Esteban OconForce India+1 kör2
10.Sergio PérezForce India+1 kör1
11.Romain GorsjeanHaas+1 kör
12.Nico HülkenbergRenault+1 kör
13.Marcus EricssonSauber+1 kör
14.Fernando AlonsoMcLaren+1 kör
15.Lance StrollWilliams+1 kör
16.Stoffel VandoorneMcLaren+2 kör
17.Carlos Sainz Jr.Renault+2 kör
18.Szergej SzirotkinWilliams+2 kör
Pierre GaslyToro Rossokiesett
Brendon HartleyToro Rossokiesett

A versenyzők világbajnokságának állása 16 futam után (még 5 van hátra):

#VERSENYZŐCSAPATPONTSZÁM
1.Lewis HamiltonMercedes306
2.Sebastian VettelFerrari256
3.Valtteri BottasMercedes189
4.Kimi RäikkönenFerrari186
5.Max VerstappenRed Bull158
6.Daniel RicciardoRed Bull134
7.Kevin MagnussenHaas53
8.Nico HülkenbergRenault53
9.Fernando AlonsoMcLaren50
10.Sergio PérezForce India47
11.Esteban OconForce India47
12.Carlos Sainz Jr.Renault38
13.Pierre GaslyToro Rosso28
14.Romain GrosjeanHaas27
15.Charles LeclercSauber21
16.Stoffel VandoorneMcLaren8
17. Lance StrollWilliams6
18.Marcus EricssonSauber6
19.Brendon HartleyToro Rosso2
20.Szergej SzirotkinWilliams1

A konstruktőrök világbajnokságának állása:

#CSAPATPONTSZÁM
1.Mercedes495
2.Ferrari442
3.Red Bull292
4.Renault91
5.Haas80
6.McLaren58
7.Racing Point Force India*35*
8.Toro Rosso30
9.Sauber27
10.Williams7

*A Racing Point Force India összes, a Magyar Nagydíjig összegyűjtött pontját törölték tulajdonosváltás miatt.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP/ALEXANDER NYEMENYOV

Leave a Reply