A nyugodt horvátok kibekkelték az ideges brazilokat a vébéről – a Horvátország-Brazília mérkőzés legfőbb tanulságai

Horvátország 1:1-es 120 perc után 11-esekkel 4:2-re legyőzte Brazíliát, ezzel elsőként jutott a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A vezetést a brazilok szerezték meg Neymar révén, azonban a csereként beállt Bruno Petkovic révén négy perccel a 2×15 perces hosszabbítás vége előtt egyenlítettek a horvátok, akik aztán mind a négy büntetőjüket berúgták, miközben Dominik Livakovic a 120 perc alatt bemutatott tíz védéséhez még egyet tett hozzá, így a nagy esélyesnek kikiáltott selecao utazhat haza. Összefoglalom a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Livakovic ismét hős lett

Dominik Livakovic lett a Japán elleni nyolcaddöntő hőse, hiszen a távol-keletiek mindhárom 11-esét kivédte, ezzel pedig a nem hibázó Horvátország továbbjutott. A balkániakra ma lényegesen nehezebb feladat várt Brazília ellen, s a Dinamo Zágráb kapusának több munkája akadt, hiszen csak a 120 perc alatt nem kevesebb mint 10 védést kellett bemutatnia. Egyszer tudták mattolni a brazilok, de Neymar góljáért inkább az elbambuló védők vonhatók felelősségre, ha Livakovic ott védeni próbált volna, alighanem csak egy 11-es árán tehette volna meg. Nagyban neki köszönhető a horvát továbbjutás, hiszen a 11-esek során Rodrygo pocsék büntetőjét kivédte. A brazilok még egy tizit elrontottak, de ott már a kapufa is a horvát portással volt, ezzel pedig Horvátország egymás után másodszor, összességében harmadszor játszhat vb-elődöntőt. Livakovicra nagyon föl kell készülnie az elődöntős ellenfélnek.

A fáradhatatlan Gvardiol

Josko Gvardiol volt a horvát védelem agya ezen az összecsapáson, hiszen a végigjátszott 120 + 1-2 perc alatt nagyon megdolgoztatták a brazilok, de komoly hibát így sem vétett, ellenben számos remek megmozdulása volt. Sok esetben 100%-os gólhelyzeteket hiúsított meg egy remek odanyúlással vagy egy pici, még a szabályosság kereteibe beleférő lökéssel. A Lipcse légiósa szintén megérdemli a legjobb osztályzatot mai teljesítményére, még akkor is, ha azért látszódtak rajta a fáradtság jelei a 105. perc környékén. Az elődöntőben rá is nagy szüksége lesz Horvátországnak.

Dalic remek cseréi

Bruno Petkovic, a Dinamo Zágráb középpályása a 2×15 perces hosszabbítás során állt be. Sok momentuma nem volt, de az az egy, ami igazán emlékezetesre sikerült, megmentette a horvátokat a kieséstől. A 116. percben egy másik csereember, a szintén zágrábi Mislav Orsic futott el a bal oldalon, beadására pedig Petkovic és a változatosság kedvéért ugyancsak csereként pályára küldött Lovro Majer is érkezett, ám előbbi az első hullámban kicsit visszalépett, hogy tökéletesen eltalálja a labdát. Marquinhos térdén pont annyira változtatott irányt a labda, hogy Alisson kapus ne tudjon védeni, ezzel alakult ki az 1:1-es állás. Ez persze Petkovic érdemeiből mit sem von le, hiszen remekül ismerte fel a helyzetet, s góljával nagyban hozzájárult csapata továbbjutásához. Az, hogy két csereember hozta össze a gólt, Zlatko Dalic szövetségi kapitányt is dicséri, aki már-már vesztes helyzetből tudta kirángatni a horvát csapatot ezekkel a változtatásokkal. Az már csak hab a tortán, hogy a négy horvát rúgó közül Orsic, Majer és a szintén csere Nikola Vlasic is értékesítette 11-esét. Van tartalék ebben az előzetesen kissé lesajnált horvát csapatban, úgyhogy ismét összejöhet a döntő.

Neymar villanása

Bár a brazil csapatból igazán senkit sem lehet kiemelni, de azért azt meg kell hagyni, hogy Neymar 106. percben született gólját a Paris Saint-Germain támadójának remek megmozdulása tette lehetővé, hiszen a komplett horvát védelmet kis túlzással faképnél hagyta, s a kimozduló Livakovic mellett föl tudta emelni a labdát a rövid felsőbe, hogy a bevetődő Sosa véletlenül se tudjon blokkolni. Zseniális gól volt ez, azonban végül semmit sem ért.

NEGATÍVUMOK
Antonyt legyűrte Sosa

Antony, a Manchester United nyári szerzeménye, akit sokan a brazil labdarúgás következő nagy sztárjának tartanak, csereként kapott lehetőséget Titétől a szünetben. A fiatal játékos a jobb szélen igyekezett támadásokat építeni, ám nem igazán járt sikerrel, mert különösen Borna Sosával nagyon meggyűlt a baja a horvátok közül. Igazán egyetlen alkalommal sem tudott elfutni a szélen és nem tudta jól középre játszani a labdát, s amikor már sokadjára nem sikerült ez neki, elővette a latin focistákra jellemző fetrengős, enyhén hisztizős viselkedést, amellyel azonban nem sokra ment. Az idegesség egyébként az egész mérkőzésen jellemző volt a selecao játékosaira, különösen pedig a horvátok egyenlítő gólját követően, aminek a büntetőpárbajban meglett az eredménye. Nem volt egy jó húzás Antony beküldése Tite kapitánytól, aki így vereséggel és vb-cím nélkül búcsúzik a brazil kispadtól.

Richarlisont “megfojtották” a horvátok

Eddig kétségtelenül Richarlison volt a brazilok legnagyobb sztárja ezen a világbajnokságon, hiszen három gólig jutott három mérkőzésen (Kamerun ellen nem jutott szóhoz), azonban ma kora este nem bírt a horvát védőkkel, különösen Gvardiollal és Lovrennel. A brazilok alighanem az ő teljesítményében csalódtak a legjobban, de most alighanem az egész csapatra dühösek a váratlan, de abszolút megérdemelt kiesés miatt.

Danilo megoldásai

Danilo kezdett a brazil védelem bal oldalán, azonban Antonyhoz hasonlóan ő sem tudott jól teljesíteni. Védekezésben nem volt rá panasz, azonban többször is előre ment és lövésekkel is próbálkozott. Bár ne tette volna… Az tény, hogy Neymart és a többi támadót is nagyon erősen fogták a horvátok, de Danilo kicsit jobban is megbecsülhette volna a labdákat, amikor az ellenfél kapujának környékén járt.

A kiemelt kép forrása: lefigaro.fr

Leave a Reply