Franciaország egy őrült döntő végén lett másodszor világbajnok!

VIDEÓKKAL – A francia válogatott nyerte meg a 21. labdarúgó-világbajnokság döntőjét, miután egy gólzáporos mérkőzésen 4:2-re legyőzte Horvátországot. Mario Mandzsukics öngólt fejelt, majd Hugo Lloris kapus hibáját kihasználva szépített. A franciáknál Antoine Griezmann és Kylian Mbappé is betalált, mint ahogy Paul Pogba is, akinek gólja döntőnek bizonyult. A franciák most is csak annyit nyújtottak, amennyit kellett, a horvátokon pedig főleg a második félidőben látszott a fáradtság, ami miatt nem tudtak a passzolgatásból helyzeteket kidolgozni. A gall kakasok másodszor lettek világbajnokok, első sikerüket 1998-ban aratták. Horvátország legjobb eredménye ez az ezüstérem.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A találkozó előtt a francia válogatott labdarúgóit nyomta az esélyesség terhe. A két csapat eddig ötször találkozott egymással, kétségtelenül az első találkozó a legemlékezetesebb, amikor az 1998-as elődöntőben Davor Suker vezető góljára Lilian Thuram duplával tudott válaszolni, így a házigazda jutott a fináléba és meg sem állt a győzelemig. Ezenkívül egy tétmeccs van még a sorban, 2004-ben az Európa-bajnokságon kerültek egy csoportba a felek, 2-2-vel zárult az a találkozó. A három barátságos meccsből kettőt a franciák nyertek, egy pedig gólnélküli döntetlennel zárult, a horvátok tehát még sohasem győztek Franciaország ellen.

A horvát válogatott az egyenes kieséses szakaszban három hosszabbításos meccset játszott, ráadásul Luka Modricsék mindegyik mérkőzésen hátrányból jöttek vissza. Ezzel szemben a franciák ezen a világbajnokságon mindösszesen 9 perc 12 másodpercig voltak hátrányban, az argentinok elleni 4-3-ra végződő nyolcaddöntőn. Ráadásul a franciák még sosem vesztettek mérkőzést, ha Paul Pogba és N’Golo Kante egyszerre volt a kezdőcsapat tagja. Eddig 18 meccsen léptek együtt pályára, ezeken 14 győzelmet arattak és 4-szer játszottak döntetlent.

A horvátok bátran kezdték a mérkőzést, az első tíz percben megszállták a franciák térfelét, de a szélről belőtt labdáikkal nem tudták zavarba hozni az Umtiti-Varane párost. Az első helyzetecskére a 11. percig kellett várni, ekkor Ivan Rakitics hosszú indítása után az angolok elleni elődöntőben egyenlítő Ivan Perisics kerülhetett volna ziccerbe, de nem sikerült a labdalevétele, így odalett a lehetőség.

A 18. percben a franciák először jöttek át érdemben a félpályán, és azonnal megszerezték a vezetést.

A horvát kapu előtt Marcelo Brozovics rúgott oda Antoine Griezmann-nak, a szabadrúgást a sértett ívelte be a tizenhatoson belülre Raphael Varane fejét keresve, azonban a labdát az angolok elleni elődöntő hőse, Mario Mandzsukics csúsztatta a saját kapujának jobb felső sarkába.

A horvát válogatott támadó a focitörténelem első játékosa lett, aki öngólt szerzett vb-döntőn.

A 28. percben bombagóllal egyenlítettek a horvátok. Egy szabadrúgás-figura a jobbszélen felfutó Sime Vrsaljkóra jött ki, a hátvéd középre fejelt, a tumultusban pedig Domagoj Vida elé került a labda, lekészítette a szemből érkező Ivan Perisicsnek, aki 15 méterről a kapu bal oldalába lőtt.

Perisics 10 világbajnoki és 7 Európa-bajnoki mérkőzésen már 11 gólban vállalt szerepet (7 találattal és 4 gólpasszal), ezzel megelőzte a legeredményesebb horvát csatárt, Davor Sukert.

A 38. percben először lőhettek kapura a franciák, akkor is büntetőből.

Antoine Griezmann baloldali szöglete után Blaise Matuidi csúsztatott a rövid oldalon, az öt követő Ivan Perisics azonban belekapott a labdába. Az argentin Néstor Pitana játékvezető először nem fújt semmit, de pár másodperccel később a moszkvai VAR-központből a fülére szóltak, hogy tizenegyest kellene ítélnie, így némi videózás után így is tett.

A labda mögé Griezmann állt oda, és higgadtan a kapu jobb oldalába gurított a balra vetődő Danijel Szubasics mellett.

Az 1974-es NSZK-Hollandia mérkőzés óta nem volt olyan vb-döntő, amikor három gól született az első félidőben.

Ahogy azt már a világbajnokságon megszokhattuk, a hátrányba kerülő horvátok felszívták magukat, és óriási elánnal kezdték a második félidőt. A 48. percben Rakitics kiugratása után Ante Rebics került helyzetbe, a léc alá tartó lövését azonban Hugo Lloris szögletre tolta.

Ezt követően Mario Mandzsukics kapott ígéretes indítást, de a játékkal együttélő Lloris lefülelte a labdát, és menteni tudott a horvát csatár elől.

Az 52. percben a franciák is megvillantak. Paul Pogba indításával Kylian Mbappe húzott el a jobboldalon, maga mögött hagyta Vidát, majd éles szögből kapura lőtt, de a kivetődő Szubasicsban elakadt a labda.

Az 59. percben a franciák komoly lépést tettek a második világbajnoki trófeájuk felé.

Ismét Pogba indította a jobboldalon Mbappét, aki középre centerezett Griezmannhoz, aki visszapasszolta a labdát a lendületből érkező Pogbához, akinek az első lövése még elakadt Dejan Lovrenben, de másodjára higgadtan a kapu jobb oldalába belsőzött.

A 64. percben eldőlt a mérkőzés.

Lucas Hernandez ment el a baloldalon, középre passzolt Kylian Mbappénak, aki tolt egyet a labdán, majd 20 méterről a jobb alsó sarokba lőtt.

A 19 éves és 207 napos Mbappé a brazil Pelé után a focitörténelem második legfiatalabb játékosa lett, aki gólt szerzett vb-döntőben.

A 69. percben nem akármilyen góllal szépítettek a horvátok.

Egy hazaadás után Lloris úgy gondolta, hogy háromgólos előnynél megpróbálja kicselezni Mandzsukicsot, de a horvát csatár belepiszkált a labdába.

Mandzsukics egyébként Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Gerd Müller és Zinédine Zidane után a vb-történelem ötödik játékosa, aki BL-döntőben és vb-döntőben is gólt tudott szerezni. A horvát csatár a második játékos, aki egy vb-mérkőzésen belül gólt szerzett és a saját csapatának is betalált. Korábban a holland Ernie Brandts vitte véghez ezt a bravúrt az 1978-as világbajnokságon Olaszország ellen.

Az utolsó húsz percben a horvátok becsületből utoljára megindultak, de a franciák elkezdték újra komolyan venni a mérkőzést, és rutinból lehozták a hajrát. A 90. percben az argentin játékvezető nem kegyelmezett a horvátoknak, ötperces hosszabbítást jelzett, ezzel további szenvedésre ítélve őket.

A francia labdarúgó-válogatott ezzel megszerezte második vb-trófeáját és veretlenül nyerte meg a 2018-as oroszországi világbajnokságot.

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya a német Franz Beckenbauer és a brazil Mario Zagallo után a harmadik edző, aki játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet tudott nyerni.

A kiemelt kép forrása: AFP/ODD ANDERSEN

Leave a Reply