Napokon belül bezár a bolt

Pénteken kezdődik Londonban az atlétikai világbajnokság, amelyen utoljára láthatjuk futni korunk leggyorsabb emberét, Usain Boltot. Ebben a bejegyzésben összefoglalom a jamaicai sprinter karrierjét a debreceni junior vb-n való feltűnésétől kezdve a riói olimpiáig. Videókkal!

Usain Bolt 1986. augusztus 21-én született a jamaikai Sherwood Contentben. Gyermekkorában először krikettezni kezdett, amihez meg voltak az adottságai, hiszen magas és gyors volt. Apja unszolására tért át a krikettről az atlétikára. Bár kezdetben – mondhatni természetesen – kicsit koordinálatlan volt Usain Bolt mozgása, de már 13-14 éves korában nagy ígéretnek tartották hazájában. Így jutott el 2001. július 14-éig, amikor rajthoz állt élete első nemzetközi versenyén, a junior világbajnokságon, amelyet éppen Debrecenben, az azóta Gyulai Istvánról elnevezett atlétikai stadionban rendeztek. A mindössze 14 éves Usain Boltot a jamaicai szövetség nevezte a viadalra, elsősorban azért, hogy a nálánál lényegesen idősebb vetélytársak között tapasztalatot gyűjtsön. Ez nem ment rosszul: Bolt megnyerte előfutamát 200 méteren 21.97 másodperces idővel, az elődöntőben viszont már nem tudta megismételni korábbi formáját, s kiesett.

Egy évvel később, a hazája fővárosában, Kingstonban tartott junior vébén viszont nemes egyszerűséggel berobbant a köztudatba, hiszen akkor is mindössze 15 esztendősen – minden idők legfiatalabbikaként – megszerezte a 200 méter világbajnoki aranyérmét, 20.61 mp-es eredménnyel. Családja elmondása szerint Bolt el sem akart indulni a hazai rendezésű versenyen, mivel biztosra vette, hogy nem fogja legyőzni riválisait, miközben 25 ezer honfitársa ezt várja el tőle a stadionban. Édesanyjának és nagymamájának sikerült meggyőznie, hogy álljon oda a rajtgéphez és tegyen meg mindent a sikerért. Tulajdonképpen nekik köszönhető ez a diadal, amely megalapozta Usain Bolt későbbi tündöklését.

(A minőségért elnézést kérek, ez az egyetlen felvétel, amit találtam erről a futamról.)

2004-ben ő lett az első a juniorok között, aki húsz másodpercen belül futotta a kétszáz métert, ezután pár évig nem sokat hallhattunk róla, legközelebb a 2007-es oszakai világbajnokságon, már a felnőttek között ért el sikereket. Kétszázon előbb megdöntötte a 37 éve fönnálló jamaikai rekordot, majd a szám döntőjében Tyson Gay mögött ezüstérmes lett. A 4×100-as váltóval ugyancsak a dobogó második fokára állhatott fel.

Ezidáig tehát elsősorban 200 méteren ért el kíváló eredményeket Usain Bolt, 2008-tól, a pekingi olimpia évétől kezdve azonban már a királyszámban, száz méteren is szárnyallni kezdett. Az év májusában előbb az esztendő második legjobb idejét futotta meg, majd a hónap végén megdöntötte honfitársa, Asafa Powell világcsúcsát egy 9.72 másodperces futással. A pekingi játékokra már a 100 és 200 méter favoritjaként érkezett, s a kínai fővárosban sem okozott csalódást: százon 9.69-cel, saját világcsúcsát megjavítva győzött, egy emlékezetes fináléban. Az utolsó métereket már széttárt karokkal futotta le, így is sikerült rekordot döntenie. Később arról beszélt, hogy a cipőfűzője kioldódott a döntő közben, s hátszele se volt, ami segítette volna a sikerben.

https://www.youtube.com/watch?v=OEM_ynAzg-s

Nem kellett sokat várni a következő olimpiai aranyéremre és a következő világcsúcsra: a kétszáz méteres síkfutás döntőjében 19.3 másodperces idejével átadta a múltnak Michael Johnson 1996-os atlantai rekordját, s több mint fél másodpercet vert mindenkire a befutónál. Usain Bolt lett a történelem első atlétája, aki egy olimpián mindkét sprintszámot világcsúccsal nyerte meg.

Ezzel azonban még nem ért véget Bolt pekingi sikersorozata: a 4×100-as jamaicai váltóval is olimpiai bajnok lett, miután a nagy rivális amerikaiak egy rontásnak köszönhetően lemaradtak a fináléról, amelyben a sárga-zöldeknek nem akadt ellenfelük.

A következő évben, 2009-ben ismét a világbajnokságon villogott Usain Bolt, ezúttal Berlinben. A száz méteren addig elképzelhetetlennek tartott idővel, 9.58 másodperccel nyerte meg a rövidebb sprintszámot, s ez a világcsúcs él mindmáig.

A kétszáz méteren megismétlődött a 100-on látott koreográfia: világcsúcs és magabiztos siker Usain Bolt számára. A 19.19 másodperces idővel saját rekordját adta át a múltnak.

2011-ben, a dél-koreai Teguban rendezett világbajnokságon is ő volt a 100 és a 200 méter, valamint hazája váltójával a 4×100-as szám favoritja. Száz méteren azonban olyasmi dolog történt, amire senki sem számított: Bolt elrontotta a döntő rajtját, ezért kizárták. A futamot végül honfitársa, Yohan Blake nyerte, aki leginkább a címvédőnek lehetett hálás ezért a győzelemért. Kétszáz méteren és a váltóban már minden olajozottan működött: Bolt megnyerte mindkét számot, így már öt vb-címnél tartott.

A 2012-es londoni olimpián Boltnak sikerült megismételnie a pekingi triplázást, s ezzel olimpiai aranyérmek tekintetében már hat elsőségnél járt. Világcsúcsot nem futott a brit fővárosban, a százas döntőben csak öt századdal maradt el a berlini világrekordjától.

Ezt követte a 2013-as, moszkvai világbajnokság, ahol – bármilyen furcsa is kimondani – kihívóként állt rajthoz 100 méteren két évvel korábbi kizárásának köszönhetően. Különös megerőltetésre azonban nem volt szüksége ahhoz, hogy visszahódítsa a trónt Yohan Blake-től, simán nyerte a százat, majd a kétszázat, s végül a váltót is.

https://www.youtube.com/watch?v=rb2x0rtHD9g

A legutóbbi, pekingi világbajnokságon Usain Bolt visszatért első igazán komoly sikerei színhelyére, a Madárfészek Stadionba (hivatalos nevén Nemzeti Stadion). A kínai közönség szeretett volna hét év után ismét zseniális teljesítményeket és világcsúcsokat is látni a jamaicaitól. A világrekord nem jött össze, az újabb három világbajnoki cím viszont igen. Ezzel már 11-szeres világbajnoknak vallhatja magát Usain Bolt, feltehetően már csak pár napig.

https://www.youtube.com/watch?v=TLJ82k-aflc

Bolt ezidáig utolsó nagyobb versenye a tavalyi, riói olimpia volt, s a változatosság kedvéért itt is bezsebelt három olimpiai bajnoki címet, így már összesen kilencnél tartott. Mindössze néhány héttel a brazíliai játékok után derült ki, hogy Nesta Carter, a jamaikai váltó tagja doppingolt a 2008-as olimpián, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság utólag kizárta a csapatot a döntőből, így kilencről nyolcra csökkent Usain Bolt ötkarikás elsőségeinek száma, de ez így is párját ritkító teljesítmény, nagyon keveseknek adatik meg, hogy ennyi aranyérmet szerezzenek különböző olimpiákon.

Itt tart tehát eddig Usain Bolt, akinek jelen állás szerint a pénteken kezdődő londoni világbajnokság lesz az utolsó versenye. Most is egy korábbi olimpiai aranyhalmozás helyszínére térhet vissza a jamaicai, s az erőviszonyokat elnézve jó eséllyel Peking után a brit fővárosban is három-három olimpiai és világbajnoki aranyérme lehet majd.

A Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük az atlétikai világbajnokság eseményeit, különös tekintettel a magyarok szereplésére. Róluk pénteken külön bejegyzésben írok majd. Olvassatok minket!

Leave a Reply