Foci VB 1958-1962: Pelé aranykorszaka

VIDEÓKKAL – Már csak tizenhárom nap van hátra az esztendő legjobban várt sporteseményéig, midőn útjára indul a labda az oroszországi labdarúgó-vb-n. A Visszapillantó rovat az olvasók elé tárja az eddigi húsz világbajnokság eseményeit és eredményeit. A sorozat negyedik részében az 1958-as svédországi és az 1962-es chilei torna történéseit elevenítem föl röviden.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Svédország 1958

Grosics Gyula, Bozsik József, Hidegkuti Nándor, Budai II László, Szojka Ferenc, Kárpáti Béla. A Svájcban ezüstérmet szerző (Arany)csapatból négy évvel később csak említettek maradtak meg hírmondónak a magyar válogatottban – no meg az alpesi vb-t ugyan megjáró, de a keretbe be nem nevezett Sándor Károly –, Puskás, Czibor és Kocsis ugyanis külföldön élt már, mások pedig kikoptak az együttesből.

Nemigen lehettek így (v)érmes reményeink a svédországi tornán, és az élet sajnos igazolta is a papírformát. Három pontot gyűjtő csapatunk már a csoportküzdelmek után szedelődzködhetett, mivel a vb-újonc walesiekkel szemben 2:1-re alulmaradt a továbbjutásért vívott ki-ki mérkőzésen.

TUDTAD-E, HOGY
…a Svédországban 24 és fél évesen kétszer is „fújó” spanyol Juan Gardeazábalnál fiatalabban még senki sem vezetett vb-meccset?

…a vb-k első mesterlövésze, Guillermo Stábile volt az 1934 után újfent vb-résztvevő argentin együttes szövetségi kapitánya?

…Eduard Sztrelcov, a „szovjet Pelé” azért nem lehetett ott a vb-n, mert a nyitány előtt pár nappal letartóztatták, majd munkatáborba küldték?

…1934-től 1958-ig tornáról tornára rendre kettővel nőtt az aktuális gólkirályok találatainak a száma (5, 7, 9, 11, végül 13)?

…a focitörténelem legtöbb gólt hozó vb-döntőjét, valamint -bronzmérkőzését is Svédországban játszották?

A 10. pozíció a magyarok addigi legrosszabb vb-eredményeként vonult be a focitörténelembe…

Lev Jasint, az új csodakapust először láthatta a közönség a sportág csúcseseményén – még szép: az évtizedekig húzódozó szovjet válogatott is első ízben nevezett be a vb-re. S ha már benevezett, majd el is jutott oda, nem elégedett meg a csoportkörben való szerepléssel. Igaz, az 1956-os olimpia győztesétől el is várták a szakemberek a nyolc közé kerülést.

Sőt, többen titkos esélyesnek kiáltották ki a szbornaját, amely végül minden várakozás ellenére nem jutott be az elődöntőbe (0:2 a házigazdák ellen). A vereség nem Jasinon, a Fekete Pókon múlt, aki végig káprázatos formában védett a világbajnokságon. Az más kérdés, hogy mégsem az övé, hanem a „nevesincs” északír Harry Greggé lett a torna kapusa cím…

Just Fontaine, Raymond Kopa, Roger Piantoni. A vb legelegánsabb fociját az említett belső támadóhármassal felálló franciák játszották. Még a győztes brazil együttesen is túltettek e tekintetben!

De nemcsak szépen járatták a labdát, eredményesek is voltak a „kékek”: Paraguaynak például hetet, Észak-Írországnak négyet, a címvédő nyugatnémet gárdának hat gólt hintettek, és a harmadik helyen fejezték be a tornát. Fontaine, a Francia-Marokkóból származó reimsi gólgép ráadásul 13 találatával gólkirállyá koronáztatta magát – azóta sem tudták lemásolni a teljesítményét. (Szegény, súlyos lábsérülése miatt már 29 évesen befejezte pályafutását.)

Ha Jasin esetében új csodakapusról írtunk, Brazília tejfelesszájú tízesét feltétlenül az új csodacsatár jelzős szerkezettel kell illetnünk. Európában addig még nem látták, de hírből már ismerték a mindössze 17 esztendős legényt: Pelét.

Aki aztán, igazolva hírnevét, boszorkányos dolgokat művelt a pályán. „Igazi gyöngyszem! – csettintettek elismerően a szakértők a majdani Fekete Gyöngyszem játéka láttán. Gyors volt, dinamikus, ördöngösen cselezett (e tekintetben még rajta is túltett Garrincha, a jobbszélső), és elképesztően érezte a kaput.

Máig ő a világbajnokságok történetének legifjabb gólszerzője, triplázója, valamint döntőbeli góllövője is!

A döntő (Svédország-Brazília 2-5) összefoglalója:

CSOPORTKÖR
A-CSOPORT
Észak-Írország–Csehszlovákia1:0
G: Cush
NSZK–Argentína3:1
G: Rahn (2), Seeler, ill. Corbatat
Argentína–Észak-Írország3:1
G: Corbatta, Avio, Menendez, ill. McParland
NSZK–Csehszlovákia2:2
G: Dvorák, Zikan, ill. Rahn, Schäfer
Csehszlovákia–Argentína6:1
G: Hovorka (2), Zikan (2), Dvorák, Farajzl, ill. Corbatta
NSZK–Észak-Írország2:2
G: Rahn, Seeler, ill. McParland (2)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1.NSZK47:  5
2.Csehszlovákia38:  4
3.Észak–Írország34:  5
4.Argentína25:10
Helyosztó:
Észak–Írország–Csehszlovákia2–1 (hu)G: McParland (2), ill. Zikan
B-CSOPORT
Franciaország–Paraguay7:3
G: Fontaine (3), Wisnieski, Kopa, Piantoni, Vincent, ill. Amarilla (2), Romero
Jugoszlávia–Skócia1:1
G: Petakovics, ill. Murray
Paraguay–Skócia3:2
G: Agüero, Parodi, Re, ill. Collins, Mudie
Jugoszlávia–Franciaország3:2
G: Veselinovics (2), Milutinovics, ill. Fontaine (2)
Franciaország–Skócia2:1
G: Fontaine, Kopa, ill. Baird
Jugoszlávia–Paraguay3:3
G: Veszelinovics (2), Ongjanovics, ill. Parodi (2), Aguero
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1.Franciaország411:  7
2.Jugoszlávia4  7:  6
3.Paraguay2  9:12
4.Skócia1  4:  6
C-CSOPORT
Svédország–Mexikó3:0
G: Simonsson (2), Liedholm
Wales–Magyarország1:1
G: John Charles, ill. Bozsik
Mexikó–Wales1:1
G: Belmonte, ill. John Charles
Svédország–Magyarország2:1
G: Hamrin (2), ill. Tichy
Svédország–Wales0:0
Magyarország–Mexikó4:0
G: Tichy (2), Bencsics, Sándor
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1.Svédország55:1
2.Magyarország36:3
3.Wales32:2
4.Mexikó11:8
Helyosztó:
Wales–Magyarország2:1
G: Medwin, Allchurch, ill. Tichy
D-CSOPORT
Brazília–Ausztria3:0
G: Mazzola (2), Santos
Szovjetunió–Anglia2:2
G: V. Ivanov, Szimonyan, ill. Kevan, Finney
Szovjetunió–Ausztria2:0
G: A. Ivanov, V. Ivanov
Brazília–Anglia0:0
Anglia–Ausztria2:2
G: Kevan, Haynes, ill. Koller, Körner
Brazília–Szovjetunió2:0
G: Vava (2)
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1.Brazília55:0
2.Anglia34:4
Szovjetunió34:4
4.Ausztria12:7
Helyosztó:
Szovjetunió–Anglia1:0
G: Iljin
NEGYEDDÖNTŐK
Franciaország–Észak-Írország4:0
G: Fontaine (2), Wisnieski, Piantoni
Svédország–Szovjetunió2:0
G: Hamrin, Simonsson
Brazília–Wales1:0
G: Pelé
NSZK–Jugoszlávia1:0
G: Rahn
ELŐDÖNTŐK
Svédország–NSZK3:1
G: Hamrin, Gren, Skoglund, ill. Seeler
Brazília–Franciaország5:2
G: Pelé (3), Didi, Vava, ill. Fontaine, Piantoni
A HARMADIK HELYÉRT
Franciaország–NSZK6:3
G: Fontaine (4), Douis, Kopa, ill. Szymaniak, Rahn, Cieslarczyk
DÖNTŐ
Brazília–Svédország5:2 (2:1)
G: Vava (2), Pelé (2), Zagallo, ill. Simonsson, Liedholm
Brazília: Gilmar – Djalma Santos, Bellini, Orlando, Nilton Santos, Zito, Didi, Garrincha, Vava, Pelé, Zagallo
Svédország: Svensson – Bergmark, Gustafsson, Axbom, Börjesson, Parling, Hamrin, Gren, Simonsson, Liedholm, Skoglund

 

A VÉGEREDMÉNY 
  1. Brazília
  2. Svédország
  3. Franciaország
  4. NSZK
  5. Jugoszlávia
  6. Wales
  7. Szovjetunió
  8. Észak-Írország
  9. Csehszlovákia
10. Magyarország
11. Anglia
12. Paraguay
13. Argentína
14. Skócia
15. Ausztria
16. Mexikó
Gólkirály: Fontaine (francia) 13 góllal
A világbajnok brazil csapat tagjai: Hideraldo Luiz Bellini, Nilton de Sordi, Dida, Didi, Sani Dino, Djalma dos Santos, Nilton dos Santos, Garrincha, Gilmar, Joel, Mazzola, Orlando, Pelé, Vava, Mario Jorge Zagallo Lobo, Zito

 

Chile 1962

Három akkora világnagyság, mint Puskás, Di Stéfano és Pelé egy világbajnokságon? Ráadásul egymás ellen?! Igen! Pontosabban: igen is, meg nem is.

 
 

Öcsi, azaz inkább már Pancho, aki azt megelőzően (1954) még magyar színekben tűnt fel a vb-n, a Szőke Nyíl és a Fekete Gyöngyszem neve is rajta volt a nevezési listán – a két rutinos róka a spanyol, a csokibőrű süvölvény meg a címvédő brazil válogatottat erősítette Chilében. Illetve csak erősítette volna.

TUDTAD-E, HOGY… 
…az egyik „tömegjelenet” során rendőrök raktak rendet a gyepen a santiagói csataként elhíresült chilei–olasz (2:0) csoporttalálkozón?

…Walter Winterbottomnak, az angolok szakvezetőjének a chilei egyhuzamban már a negyedik világbajnoksága volt a háromoroszlánosokkal?

…a helyi sajtó számítása szerint 34 (!) sérülés történt a csoportkörben?

…a tornán bíráskodó Dorogi Andort a vb után brazil bajnoki meccsek vezetésére akarta rávenni a brazil szövetség?

…a négy vb-stadionból három befogadóképessége nem érte el a 20 ezret sem?

Don Alfredo ugyanis még a rajt előtt kidőlt a sorból (attól fogva az Interrel később két BEK-et is nyerő Helenio Herrera kapitány munkáját segítette a tornán), Pelé pedig – akinek játékára tízezrek voltak kíváncsiak az andoki országban – a második csoportmérkőzésen sérült meg súlyosan (attól fogva Amarildo helyettesítette, prímán).

A C jelű kvartettben így elmaradt a várva várt csúcstalálkozó. A Vina del Marban rendezett és a továbbjutás szempontjából égetően fontos brazil–spanyol (2:1) meccsen csupán Puskás Ferenc lépett pályára az álomtrióból…

A jó erőkből álló szovjet és nyugatnémet együttes – a spanyolokkal ellentétben – gond nélkül kiharcolta csoportjából a továbbjutást, a négy közé viszont már ők sem tudták beverekedni magukat. Sepp Herbergernek, a berni csoda szülőatyjának ez volt az utolsó világbajnoksága.

Búcsú ide, búcsú oda, az „öreg” még azokban a napokban is előre tekintett, stabil, használható alapokat hagyva a Nationalelf élén őt 1964-ben váltó Helmut Schönre: mindössze két 30 év fölötti játékos akadt megfiatalított, sikerre éhes keretében.

Brazília nem az NSZK útját járta – akkor még. Huszonkettes keretében kilencen is már legalább a harmadik ikszüket taposták, ugyanakkor ott voltak a csapatban a tacskók is, Pelé, Coutinho, Amarildo, no és a legjobb focistakorban lévők, Zito, Zózimo, Vavá, valamint Garrincha.

Utóbbi – a többi között éppen Vavával holtversenyben – lett a torna gólkirálya és a torna legjobb játékosa. És ami sokkal, de sokkal fontosabb: Brazíliának, a döntőben 3:1-re fölülmúlva Csehszlovákiát, sikerült megvédenie világbajnoki címét!

Csehszlovákia… A magyarok mumusa. Még nem 1969-ben és Marseille-ben, hanem egyelőre 1962-ben és Rancaguában. Számos a „friss erő” a Baróti Lajos vezette társulatban. Összesen 12 vb-újonc van a keretben, köztük olyan ifjú titánok, mint a 23 éves Göröcs János, vagy az egyaránt 20 esztendős Albert Flórián, Mészöly Kálmán és Farkas János.

A csoportkörben az angolok (2:1) és a bolgárok (6:1) is meghajolnak, így Argentínával szemben elég a gól nélküli döntetlen. Aztán a negyeddöntőben jöhetnek a csehszlovákok. És jönnek is, sajnos. Amikor pedig mi jövünk, ott van Viliam Schrojf, az egész vb legkitűnőbb kapusa, aki mindent véd. Ha pedig már ő sem tehet semmit, megteszi helyette a kapufa vagy éppen Nyikolaj Latisev.

A szovjet játékvezető nem látja (?) gólnak Tichy Lajos kapukeretről levágódó bombáját. Hiába rohamozunk tovább, marad az 1:0 – oda. A derék Schrojfot a lefújás után vállukra kapják honfitársai, mi meg Albert társgólkirályi titulusával vigasztalódunk. Ha vigasztalódunk egyáltalán…

A döntő (Brazília-Csehszlovákia 3-1) összefoglalója:

VB 1962 (CHILE)
 A-CSOPORT
Uruguay–Kolumbia2:1
G: Sasía, Cubilla, ill. Zuluaga
Szovjetunió–Jugoszlávia2:0
G: V. Ivanov, Ponyegyelnyik
Jugoszlávia–Uruguay3:1
G: Skoblar, Galics, Jerkovics, ill. Cabrera
Szovjetunió–Kolumbia4:4
G: V. Ivanov (2), Csiszlenko, Ponyegyelnyik, ill. Aceros, Coll, Rada, Klinger
Szovjetunió–Uruguay2:1
G: Mamikin, V. Ivanov, ill. Sasía
Jugoszlávia–Kolumbia5:0
G: Galics (2), Jerkovics (2), Melics
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Szovjetunió5 (8:  5)
2. Jugoszlávia4 (8:  3)
3. Uruguay2 (4:  6)
4. Kolumbia1 (5:11)
B-CSOPORT
Chile–Svájc3:1
G: Leonel Sánchez (2), Ramírez, ill. Wütrich
NSZK–Olaszország0:0
Chile–Olaszország2:0
G: Ramírez, Toro
NSZK–Svájc2:1
G: Brülls, Seeler, ill. Schneiter
NSZK–Chile2:0
G: Szymaniak, Seeler
Olaszország–Svájc3:0
G: Bulgarelli (2), Mora
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. NSZK5 (4:1)
2. Chile4 (5:3)
3. Olaszország3 (3:2)
4. Svájc0 (2:8)
C-CSOPORT
Brazília–Mexikó2:0
G: Zagallo, Pelé
Csehszlovákia–Spanyolország1:0
G: Stibrányi
Brazília–Csehszlovákia0:0
Spanyolország–Mexikó1:0
G: Peiró
Brazília–Spanyolország2:1
G: Amarildo (2), ill. Adelardo Rodriguez
Mexikó–Csehszlovákia3:1
G: I. Diaz, Del Aguilla, H. Hernández, ill. Masek
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Brazília5 (4:1)
2. Csehszlovákia3 (2:3)
3. Mexikó2 (3:4)
4. Spanyolország2 (2:3)
D-CSOPORT
Argentína–Bulgária1:0
G: Facundo
Magyarország–Anglia 2:1
G: Tichy, Albert, ill. R. Flowers
Anglia–Argentína3:1
G: R. Flowers, B. Charlton, Greaves, ill. Sanfilippo
Magyarország–Bulgária 6:1
G: Albert (3), Tichy (2), Solymosi, ill. Szokolov
Magyarország–Argentína 0:0
Anglia–Bulgária0:0
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Magyarország 5 (8:2)
2. Anglia3 (4:3)
3. Argentína3 (2:3)
4. Bulgária1 (1:7)
NEGYEDDÖNTŐ
Csehszlovákia–Magyarország 1:0
G: Scherer
Chile–Szovjetunió2:1
G: Leonel Sánchez, Rojas, ill. Csiszlenko
Brazília–Anglia3:1
G: Garrincha (2), Vavá, ill. Hitchens
Jugoszlávia–NSZK1:0
G: Radakovics
ELŐDÖNTŐ
Csehszlovákia–Jugoszlávia3:1
G: Scherer (2), Kadraba, ill. Jerkovics
Brazília–Chile4:2
G: Garrincha (2), Vavá (2), ill. Toro, Leonel Sánchez
A 3. HELYÉRT
Chile–Jugoszlávia1:0
G: Rojas
DÖNTŐ
Brazília–Csehszlovákia3:1 (1:1)
G: Amarildo, Zito, Vavá, ill. Masopust
Brazília: Gilmar – Djalma Santos, Mauro Ramos, Zózimo, Nilton Santos, Zito, Didi, Garrincha, Vavá, Zagallo, Amarildo
Csehszlovákia: Schrojf – J. Tichy, Pluskal, Popluhár, L. Novák, Kvasnák, Masopust, Pospíchal, Scherer, Kadraba, Jelínek
VÉGEREDMÉNY
  1. Brazília
  2. Csehszlovákia
  3. Chile
  4. Jugoszlávia
  5. Magyarország
  6. NSZK
  7. Szovjetunió
  8. Anglia
  9. Olaszország
10. Argentína
11. Mexikó
12. Spanyolország
13. Uruguay
14. Kolumbia
15. Bulgária
16. Svájc
Gólkirályok: Albert F. (magyar), Garrincha (brazil), V. Ivanov (szovjet), Jerkovics (jugoszláv), L. Sánchez (chilei) és Vavá (brazil) 4-4 góllal
A világbajnok brazil csapat tagjai: Amarildo, Didi, Djalma dos Santos, Nilton dos Santos, Garrincha, Gilmar, Mauro Ramos, Pelé, Vavá, Mario Jorge Zagallo Lobo, Zito, Zózimo

A Visszapillantó rovat korábbi vb-cikkei:

Szövetségi kapitányok partjelző szerepben, tizenöt napos hajóút és a hazai siker; az első focivébé története

Foci VB 1934-1938: Az olasz duplázás

Foci VB 1950: Amikor kétszázezer ember zokogott a Maracanában

Foci VB 1954: A berni dráma

A kiemelt kép forrása: ismeretlen

A kiemelt képen Pelé (középen) látható az 1958-as világbajnoki döntőben.

Leave a Reply