Foci VB 1934-1938: Az olasz duplázás

VIDEÓKKAL – Már csak tizenkilenc nap van hátra az esztendő legjobban várt sporteseményéig, midőn útjára indul a labda az oroszországi labdarúgó-vb-n. A Visszapillantó rovat az olvasók elé tárja az eddigi 20 világbajnokság eseményeit és eredményeit. A sorozat első részében az 1934-as olaszországi és a ’38-as franciaországi torna történéseit elevenítem föl röviden.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Mielőtt még bárki fölvetné a kérdést, hogy mi van a legelső, 1930-as világbajnoksággal, nos, annak történetét a Visszapillantó tavaly karácsonyi különkiadásában dolgoztam fel.

Olaszország 1934

A játék tanítómesterei, a magukat még mindig felsőbbrendűnek tartó különc britek sehol, a címvédő uruguayiak – a hazájukban rendezett első vb európai bojkottjára reagálva – szintén, a többi élcsapat, így a magyar, viszont csatasorba állt az 1934-es világbajnokság előtt. S ha már csatasorba állt (értsd: benevezett), egyik sem okozott híveinek csalódást: el is jutott a napfényes Itáliába.

TUDTAD-E, HOGY… 
…a döntőben partjelzőként közreműködő Ivancsics Mihály csak azért nem bíráskodhatott a tornán, mert az MLSZ elfelejtette játékvezetőnek nevezni?

…az amerikai válogatott három nappal a vb rajtja előtt, Rómában vívta ki a kvalifikációt?

…Nagy József személyében magyar szakvezető ült a svédek kispadján?

…a sérüléséből lábadozó Sárosi György dr. csak az osztrákok elleni negyeddöntő előtt csatlakozott a magyar csapathoz?

…bár egyszer sem játszott, a csehszlovák keret tagjaként ezüstérmet vehetett át a beregszászi születésű Kalocsay Géza?

Maguknak a házigazda olaszoknak is pályára kellett lépniük – ez volt az első és az eddigi egyetlen alkalom a vb-k történetében, hogy a rendező ország együttesének selejtezőt kellett vívnia a szereplésért.

A Görögország fölött aratott 4:0-s diadal hatására Olaszország kétszeres lázban égett a torna kezdetekor, örült a labdarúgás csúcseseményének, és őrülten várta kedvencei bemutatkozását, amely gond nélkül zajlott le (7:1 az amerikaiak ellen). A folytatás ellenben már verejtékszagú volt: a squadra azzurra csak ismétlés nyomán tudta fölülmúlni Spanyolországot, és a fináléban is meg kellett szenvednie a szívós csehszlovákokkal.

Mi történt eközben a magyar legénységgel és a torna legnagyobb favoritjának kikiáltott, Josef Bican, Karl Sesta, Matthias Sindelar (a legendás Papírember) nevével fémjelzett osztrák Wundermannschafttal? Mindkét társulat sikerrel vette az első akadályt, majd a negyeddöntőben éppen egymással kelt birokra. Ezt szó szerint kell érteni, a hatalmas csatában ugyanis kilenc főre fogyatkozott csapatunk – Avar „Ricsit” Sesta, Markos Imrét a bíró vonta ki a forgalomból –, ez pedig a sógoroknak kedvezett (2:1 oda). Aztán Ausztriát is megállították (Olaszország egy erősen vitatott góllal nyert 1:0-ra), amely nagy letargiájában utóbb a bronzcsatát is elbukta (2:3) Németországgal szemben.

A Stadio Nazionale del PNF-ben rendezett döntőben a közönség – melynek soraiban helyet foglalt Benito Mussolini olasz diktátor, a Duce is – több mint 75 percen keresztül izgult az első gólért, aztán még öt percig a másodikért. A vezetést tudniillik a csehszlovák válogatott szerezte meg Antonín Puc révén, így nem az első, hanem a második gól után „robbant fel” a stadion, amikor Raimundo Orsi egyenlített…

Tíz perc sem volt hátra, és az olasz gárda minden erejét mozgósította, hogy eldöntse a mérkőzést. Mindhiába – jöhetett a hosszabbítás. A 95. percben a jobb szélre kisodródó Angelo Schiavio, becsapva a tornán egyébként kitűnően védő Frantisek Plánickát, beadás helyett kapura lőtt, s a labda a hálóba vágódott.

Olaszország hőseit ünnepelte. A nagy stratégát, Vittorio Pozzo kapitányt, a csapat eszét és vezérét, Giuseppe Meazzát, az addig nem igazán kedvelt oriundóit (olasz származású latin-amerikai honosítottjait), az első vb-n még argentin színekben focizó Luis Montit, az 1928-as olimpián Argentínával ezüstérmet nyerő Orsit és az ugyancsak Argentínában született Enrique Guaitát. A finálé győztes gólját jegyző Schiaviót, a csodálatos kapust, Gianpiero Combit, meg Giovanni Ferrarit, Attilio Ferrarist és a többieket.

2. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG (OLASZORSZÁG)
NYOLCADDÖNTŐ
Olaszország–Egyesült Államok7:1
G: Schiavio (3), Orsi (2), Meazza, Ferrari, ill. Donelli
Spanyolország–Brazília3:1
G: Langara (2), Iraragorri, ill. Leonidas
Ausztria–Franciaország3:2 (h. u.)
G: Bican, Sindelar, Schall, ill. Nicolas, Verriest
Svájc–Hollandia3:2
G: Kielholz (2), Abegglen III, ill. Vente, Smit
Svédország–Argentína3:2
G: Jonasson (2), Kroon, ill. Bells, Galateo
Németország–Belgium5:2
G: Conen (3), Siffling, Kobierski, ill. Voorhoof (2)
Csehszlovákia–Románia2:1
G: Nejedly, Puc, ill. Dobay
Magyarország–Egyiptom4:2
G: Toldi (2), Vincze, Teleki, ill. Fawzi (2)
NEGYEDDÖNTŐ
Olaszország–Spanyolország1:1 (h. u.)
G: Ferrari, ill. Regueiro
Megismételt mérkőzésen1:0
G: Meazza
Csehszlovákia–Svájc3:2
G: Svoboda, Sobotka, Nejedly, ill. Kielholz, Abegglen III
Ausztria–Magyarország2:1
G: Zischek, Horvath, ill. Sárosi
Németország–Svédország2:1
G: Hohmann (2), ill. Dunker
ELŐDÖNTŐ
Olaszország–Ausztria1:0
G: Guaita
Csehszlovákia–Németország3:1
G: Nejedly (3), ill. Noack
A HARMADIK HELYÉRT
Németország–Ausztria3:2
G: Lehner (2), Conen, ill. Sesta, Horvath

 

DÖNTŐ
Olaszország–Csehszlovákia 2:1 (0:0, 1:1)
G: Schiavio, Orsi, ill. Puc
Olaszország: Combi – Monzeglio, Allemandi, Ferraris IV, Monti, Bertolini, Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi
Csehszlovákia: Plánicka – Zenísek, Ctyroky, Kostálek, Cambal, Krcil, Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedly, Puc

 

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország
2. Csehszlovákia
3. Németország
4. Ausztria
5. Spanyolország
6. Magyarország
7. Svájc
8. Svédország
9. Franciaország
10. Hollandia
11. Argentína
12. Románia
13. Egyiptom
14. Brazília
15. Belgium
16. Egyesült Államok
Gólkirály: Oldrich Nejedly (csehszlovák) 5 góllal
A VILÁGBAJNOK OLASZ CSAPAT TAGJAI
Luigi Allemandi, Luigi Bertolini, Felice Borel, Armando Castellazzi, Giampiero Combi, Attilio Demaria, Giovanni Ferrari, Attilio Ferraris, Enrico Guaita, Anfilogino Guarisi, Giuseppe Meazza, Luisito Monti, Eraldo Monzeglio, Raimondo Orsi, Mario Pizziolo, Virgilio Rosetta, Angelo Schiavio.

 

Franciaország 1938

Franciaország. Joséphine Baker, Louvre, Eiffel-torony, Tour de France, Le Mans-i 24 órás, Jules Rimet, foci-vb. A franciák újra elbűvölték a világot, nagyszerű labdarúgótornát rendezve az ország tíz stadionjában. Az esemény hatmillió frankos tiszta bevételt hozott az államnak – már ezért is megérte lebonyolítani.

 TUDTA-E, HOGY…
…Anglia, Uruguay és Argentína mellett Spanyolország sem indult a selejtezőkőn – utóbbi az 1936-ban kitört spanyol polgárháború miatt?

 

…a jogász végzettségű magyar szakvezető, Dietz Károly (akinek Schaffer Alfréd segítette a munkáját) Budapest rendőrfőkapitánya volt korábban?

 

…csak Giovanni Ferrari, Guido Masetti, Giuseppe Meazza és Eraldo Monzeglio tudott duplázni az 1934-es vb-győztes itáliai csapatból?

 

…a 11-szer eredményes olaszokon kívül csupán Anglia (1966) és Brazília (1994) nyert ilyen kevés góllal vb-t?

 

…a belga Jean Langenus – az 1930-as finálé játékvezetője – már a harmadik vb-jén bíráskodott Franciaországban?

AusztriaHugo Meisl osztrák focivezér 1937-ben meghal szívrohamban (két évre rá Matthias Sindelar sem él már), a híres Wundermannschaft romokban, az ország Gau 17 néven a Harmadik Birodalom része immár. A válogatott hiába vívja ki a részvételt, nem vehet részt a világbajnokságon. A továbbra is Nagy József irányította svéd együttes így játék nélkül kerül a legjobb nyolc közé.

Németország. A számos bécsi labdarúgóval felálló Nationalelf, amely négy évvel korábban még bronzéremmel távozott a vb-ről, rögvest búcsúzik a tornától. A 1:1-es döntetlenre végződő első nyolcaddöntő utáni ismétlésen is kitűnően működik a Karl Rappan által kiötölt svájci retesz, és utóbb a helvét támadósor is prímán muzsikál: Svájc kétgólos hátrányból fordít 4:2-re. Sepp Herbergerből, a németek tehetséges tréneréből azonban a bukás ellenére sem csinálnak odahaza bűnbakot – hallani fogunk még róla…

Csehszlovákia. Az 1934-es torna ezüstérmes válogatottja megszenved az első körben, csak hosszabbításban múlja fölül (3:0) Hollandiát. A negyeddöntőt követően már pakolnia is kell: a brazil csapat megismételt mérkőzésen nyer 2:1-re. A párharc első felvonása bordeaux-i csata néven vonul be a focitörténelembe, Frantisek Plánicka kar-, Oldrich Nejedly lábtörést szenved, és Josef Kostálek – a túloldalon pedig Leónidas meg Perácio – sem bírja végig. Vitéz Hertzka Pál játékvezető ezenkívül két brazil és egy csehszlovák játékost zavar le a gyepről…

Brazília. A vb-k addigi legerősebb selecaója érkezik Franciaországba. A hosszabbításos brazil–lengyel mérkőzés a virtuóz Leónidas és a gólokból kifogyhatatlan Ernest Wilimowski gólpárbaját hozza. „Ezi” hiába talál – a vb-k története során először! – négyszer is kapuba, az összecsapás dél-amerikai győzelemmel (6:5) ér véget.

Magyarország. A magyar labdarúgás a világ élmezőnyébe tartozott azokban az időkben, ezért a hazai és a nemzetközi szakértők zöme is a döntőbe várta a mieinket. Akik – az egyformán öt góllal záró Sárosi György és Zsengellér Gyula tündöklésének köszönhetően – el is jutottak oda, ám a Colombes-ban sajnos már elfogyott a tudományuk.

Olaszország. Jellemző az olasz válogatottra: kínkeserves kezdés után pazar foci a végjátékban. A 4:2-es itáliai siker értékéből semmit sem von le, hogy a magyarok úgyszólván nem a legideálisabb összeállításukban léptek pályára… A squadra azzurra megvédte címét.

A DÖNTŐ GÓLJAI (OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 4:2)

3. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG (FRANCIAORSZÁG)
NYOLCADDÖNTŐ
Svájc–Németország1:1 (h. u.)
G: Abegglen III, ill. Gauchel
Megimételt mérkőzésen4:2
G: Abegglen III (2), Wallacek, Bickel,  ill. Hahnemann, Lörtscher (öngól)
Franciaország–Belgium3:1
G: Nicolas (2), Veinante, ill. Isemborghs
Olaszország–Norvégia2:1 (h. u.)
G: Piola, Ferrari, ill. Brustad
Magyarország–Holland-India6:0
G: Zsengellér (2), Sárosi (2), Toldi, Kohut
Brazília–Lengyelország6:5 (h. u.)
G: Leónidas (3), Perácio (2), Romeu, ill. Wilimowski (4), Szerfke
Kuba–Románia3:3 (h. u.)
G: Maquina, Tunas, Sosa, ill. Bindea, Barátky, Dobay
Megismételt mérkőzésen2:1
G: Maquina, Socorro, ill. Dobay
Csehszlovákia–Hollandia3:0 (h. u.)
G: Kostálek, Zeman, Nejedly
NEGYEDDÖNTŐ
Olaszország–Franciaország3:1
G: Piola (2), Colaussi, ill. Heisserer
Magyarország–Svájc2:0
G: Sárosi, Zsengellér
Svédország–Kuba8:0
G: Wetterström (4), Keller, H. Andersson, Jonasson, Nyberg
Brazília–Csehszlovákia1:1 (h. u.)
G: Leónidas, ill. Nejedly
Megimételt mérkőzésen2:1
G: Roberto, Leónidas, ill. Kopecky

 

ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Svédország5:1
G: Zsengellér (2), Sárosi, Titkos, Jacobsson (öngól), ill. Nyberg
Olaszország–Brazília2:1
G: Meazza, Piola, ill. Romeu
 A HARMADIK HELYÉRT
Brazília–Svédország4:2
G: Leónidas (2), Romeu, Perácio, ill. Jonasson, Nyberg
DÖNTŐ
Olaszország–Magyarország4:2 (3:1)
G: Piola (2), Colaussi (2), ill. Sárosi, Titkos
Olaszország: Olivieri – Foni, Rava, Serantoni, Andreolo, Locatelli, Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi
Magyarország: Szabó – Polgár, Bíró, Szalay, Szűcs, Lázár, Sas, Vincze, Sárosi, Zsengellér, Titkos
A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1.Olaszország
2.Magyarország
3.Brazília
4.Svédország
5.Csehszlovákia
6.Franciaország
7.Svájc
8.Kuba
9.Románia
10.Németország
11.Lengyelország
12.Norvégia
13.Belgium
14.Hollandia
15.Holland-India
Gólkirály: Leónidas (brazil) 7 góllal

 

 A VILÁGBAJNOK OLASZ CSAPAT TAGJAI
Michele Andreolo, Amadeo Biavati, Luigi Colaussi, Giovanni Ferrari, Pietro Ferraris, Alfredo Foni, Ugo Locatelli, Giuseppe Meazza, Eraldo Monzeglio, Aldo Olivieri, Pietro Pasinati, Silvio Piola, Pietro Rava, Pietro Serantoni.

 

A kiemelt kép forrása: ismeretlen

A kiemelt képen jobbra dr. Sárosi György, a magyar válogatott játékosa látható az olaszok elleni világbajnoki döntőben 1938-ban.

Leave a Reply