Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 1-jén

Tizenhárom nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Marokkó és Szenegál sem bírt európai ellenfelével

Marokkó Svájcban fogadta Ukrajnát, Szenegál pedig Luxemburgba látogatott világbajnoki felkészülési mérkőzésre csütörtök este, és bár mindkét afrikai válogatottnak voltak lehetőségei a gólszerzésre, ez végül egyiküknak sem jött össze.

Az oroszországi világbajnokságra készülő Marokkó Genfben fogadta Ukrajna legjobbjait. Az első félidőben az afrikaiak többet birtokolták ugyan a labdát, mint ellenfelük, ám ez sem gólokban, de még gólhelyzetekben sem igen mutatkozott meg. Hervé Renard a második félidőben hiába próbálta cserékkel frissíteni csapatát, új impulzust így sem sikerült hozzáadni a játékhoz, maradt a gól nélküli döntetlen.

A világbajnokságon Marokkó a B-csoportban szerepel Portugália, Spanyolország és Irán társaságában.

Luxemburg hazai pályán fogadta a vb-re készülő Szenegált és játszott vele ugyancsak 0-0-ás döntetlent. A pálya már az első félidőben is felborult: 65 százalékban volt a labda a vendégeknél, és kilencszer lőttek kapura az első 45 percben, eredmény nélkül. Aztán még nyomasztóbbá vált a vendégek fölénye, de a második játékrész első, kaput eltaláló lövését a hazaiak jegyezték. Hiába volt a labda több mint 70 százalékban a szenegáliaknál a 90 perc során, hiába a 13 lövés, gól nem született a találkozón.

A világbajnokságon Szenegál a H-csoportban szerepel Lengyelország, Kolumbia és Japán társaságában.

Kiütéssel győztek az ausztrálok, Dél-Korea alulmaradt a bosnyákokkal szemben

Az ausztrál válogatott a csehek fölött aratott 4–0-s győzelemmel hangolt Sankt Pöltenben a két hét múlva kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságra ma délután.

A Kenguruk jövő szombaton a Groupama Arénában lépnek pályára a magyar csapat ellen felkészülési mérkőzésen. A vb-n a franciákkal, a dánokkal és a peruiakkal találkozik a C-csoportban. A Hertha játékosa, Mathew Leckie duplázott a csehek elleni mérkőzésen.

A szintén vb-résztvevő dél-koreai együttes saját közönsége előtt kapott ki 3–1-re a bosnyák csapattól, amelyben Edin Visca triplázott. Az ázsiaiak az F-csoportban a svédekkel, a mexikóiakkal és a címvédő németekkel mérkőznek.

Neuer igen, Müller és Hummels nem játszik Ausztria ellen

Joachim Löw, a világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Thomas Müllert és Mats Hummelset pihentetni fogja csapata Ausztria elleni szombati felkészülési mérkőzésén.

A nationalelf Klagenfurtban játssza utolsó előtti barátságos találkozóját az oroszországi vb előtt, ám Müller és Hummels el sem utazik a meccs helyszínére.

„Müller sok mérkőzést játszott a szezonban, ahogy Hummels is. Mindkét játékos képességeivel tisztában vagyunk. Jót fog tenni nekik, ha kiszellőztetik a fejüket a hétvégén” – indokolta döntését a szakvezető.

A Bayern München játékosai így klubtársukhoz, a sérülés után lábadozó Jérome Boatenghez hasonlóan a válogatott észak-olaszországi edzőtáborában töltik az elkövetkező napokat.

A kapitány azt is elárulta pénteken, hogy másnap biztosan pályára lép majd Mesut Özil és Sami Khedira, és játéklehetőséget kap Nils Petersen is. A Real Madriddal Bajnokok Ligáját nyerő Toni Kroos pedig szombaton csatlakozik a kerethez, amely jelenleg 27 fős, Löw hétfőn hirdeti ki a vb-re utazó 23 játékos névsorát.

A németek a június 14-én rajtoló vb F-csoportjában Svédországgal, Dél-Koreával és Mexikóval találkoznak.

Messi: Nem vagyunk favoritok

Lionel Messi, az argentin labdarúgó-válogatott klasszisa úgy véli, csapata nincs az oroszországi világbajnokság favoritjai között.

A Barcelona 30 éves támadója azután vélekedett így, hogy együttese 4–0-ra legyőzte Haitit felkészülési mérkőzésen – a találkozón Lionel Messi egyébként mesterhármast szerzett.

„Hálás vagyok a szurkolóknak, most már érezzük a szeretetet és a támogatást, ellentétben a korábbiaktól, amikor magasról tettek ránk – vélekedett a válogatott színeiben 64 találatot jegyző játékos. – Mindannyian ugyanazért megyünk Oroszországba, a világbajnokság megnyerése az álmunk, sőt az egész ország álma. Nem vagyunk favoritok, nehéz időszakon vagyunk túl, ugyanakkor jó csapatunk van, keményen edzünk és napról napra jobbak leszünk.”

Kiszivárgott a belgák vb-kerete?

Az ad.nl, egy holland oldal hozta le az eddigi egyik legfurcsább kiszivárogtatást. Ha minden igaz, kiderült, melyik öt játékos nem utazhat a belga válogatottal az oroszországi világbajnokságra – írta meg az Origo.

A matracgate alapján a belga szövetség már legyártatta a játékosoknak a matracokat, amiken a világbajnokság ideje alatt aludni fognak. És hogy mi ebben az érdekes? A csomagoláson rajta van minden játékosnak a neve, de csak 23-at küldtek Oroszországba, miközben a keret még nincs hivatalosan szűkítve, azaz kiderült, melyik öt játékos nem kapott matracot.

Ha hinni lehet a híreknek, akkor Adnan Januzaj, Christian Kabasele, Jordan Lukaku, Matz Sels és Leander Dendoncker nem kapott matracot, azaz nem utazhat a világbajnokságra.

Itt egy kép a becsomagolt matracokról.

Ha kivesszük az öt játékost, akkor itt a belgák vb-kerete:

Kapusok: Koen Casteels (Wolfsburg), Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool)

Védők: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Laurent Ciman (Los Angeles FC), Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Meunier (PSG), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham)

Középpályások: Yannick Carrasco (Talien Jifang), Kevin De Bruyne (Manchester City), Mousa Dembélé (Tottenham), Marouane Fellaini (Manchester United), Youri Tielemans (Monaco), Axel Witsel (Tiencsin Csüancsien)

Támadók: Michy Batshuayi (Chelsea), Christian Benteke (Crystal Palace), Nacer Chadli (West Bromwich Albion), Eden Hazard (Chelsea), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach), Romelu Lukaku (Manchester United), Dries Mertens (Napoli).

Svájc: Xhaka összezúzta a térdét

Több órán át úgy tűnt, hogy elveszítheti egyik legjobb játékosát a svájci válogatott. Az RTS Sport szerint Granit Xhakának, az Arsenal középpályásának megsérült a bal térde az alpesi nemzeti együttes csütörtöki edzésén. A focistát az orvosi stáb két tagjának kellett letámogatnia a pályáról, s kórházba szállították. Az biztos, hogy a vasárnapi, Spanyolország elleni felkészülési mérkőzésen nem léphet pályára, de jó esély van rá, hogy a Brazília, Szerbia és Costa Rica elleni vb-mérkőzéseken már ott lehet, mivel a svájci szövetség tegnap este azt közölte, hogy Xhaka csak zúzódásokat szenvedett a bal térdében, ám ezek rövid idő alatt rendbe fognak jönni.

Ausztrália: Tomi Juric egyre jobban van

Tomi Juric, az ausztrál válogatott játékosa klubcsapata, a svájci Luzern egyik mérkőzésén szenvedett térdsérülést, s egy darabig úgy tűnt, hogy lemaradhat a világbajnokságról. Mára azonban kiderült, hogy a focista már normálisan tud edzeni. Bert van Maarwijk szövetségi kapitány közlése szerint a támadó már két napja tréningezik a többiekkel, s egyelőre minden jel arra utal, hogy sérülése gyógyulófélben van, s ott lehet Oroszországban.

Ausztrália Franciaországgal, Dániával és Peruval szerepel a C-csoportban.

Senki sem akar Iránnal játszani

Át kell alakítania programját az oroszországi világbajnokságra készülő iráni labdarúgó-válogatottnak, ugyanis a görögök lemondták a két csapat szombati összecsapását.

Az Iráni Labdarúgó-szövetség pénteken közleményében azt írta, lehetőségük lett volna egy barátságos meccsre Koszovóval is, azonban végül ők is visszaléptek, ezzel pedig rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a vb-felkészülést illetően.

A görögök visszalépése miatt az irániak panaszt tettek a nemzetközi szövetségnél (FIFA), emellett határozatlan időre megszakították kapcsolatukat a görög szövetséggel, amely nem indokolta a döntését. A Törökországban készülő iráni válogatott eddig két mérkőzést játszott a vb-re hangolva, Türkmenisztánt 1-0-ra legyőzte, a törökök B csapatától pedig 2-1-re kikapott.

Az ötödik vb-szereplése előtt álló közel-keleti együttesnek így a torna előtt már csak egyetlen lehetősége lesz tesztelni az összeállítást: június 10-én Moszkvában Litvánia lesz az ellenfele, öt nappal később, Szentpéterváron pedig már a csoportkör első fordulójában Marokkóval találkozik, majd Spanyolország és Portugália következik.

Hatalmas pénzt ajánlott föl a szerb elnök vb-győzelem esetén

A szerb kormány ígérete szerint tízmillió eurót (3.19 milliárd forint) kap az ország labdarúgó-válogatottja, amennyiben megnyeri a június 14-én rajtoló, oroszországi világbajnokságot.

„Ha a mi fiaink első helyen végeznek, minden idők legnagyobb prémiumában részesülnek a tízmillió euróval. Az ezüstéremért ötmillió jár, ha továbbjutnak a csoportból, azért 500 ezer” – mondta Alekszandar Vucsicsszerb köztársasági elnök.

Az államfő kifejtette, a játékosoknak ez a pénz talán nem létszükséglet, de mindenképpen ki akarták fejezni, milyen fontos a számukra, illetve az egész ország számára, hogy a válogatott a lehető legjobb szerepléssel képviselje Szerbiát.

A szerbek Costa Ricával, Brazíliával és Svájccal szerepelnek azonos csoportban a vb-n. Friss hír továbbá, hogy Mladen Krsztajics szövetségi kapitány kijelölte az Oroszországba utazó 23 játékost.

Az űrből jön a nyitómeccs labdája

Az űrből, pontosabban a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) érkezik a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésének labdája.

Egy orosz és két amerikai űrhajós márciusban vitte magával a labdát, amellyel pár napja játszottak is egy kicsit a súlytalanság állapotában.

A labda vasárnap tér vissza a Földre, ugyanis akkor landol a kazah sztyeppe közepén Szojuz-kapszulájában a háromfős legénység. Onnan viszik majd a mintegy 2500 kilométerre fekvő Moszkvába, a vb első találkozójának helyszínére.

A házigazda oroszok azt remélik, hogy a kozmoszból érkező labda szerencsét hoz majd nekik a Szaúd-Arábia elleni nyitómérkőzésén.

Amióta lehetséges, Oroszország többször is vitt már sporthoz kapcsolódó ereklyét az űrbe: a 2014-es szocsi olimpia fáklyája, illetve az orosz bázisú profi jégkorongliga (KHL) döntőjének korongja is járt már az ISS-en.

A kiemelt kép forrása: Origo

A kiemelt képen Anton Shaplerov és Oleg Artemjev orosz űrhajósok láthatóak az űrkabinban a vb-labdával.

Leave a Reply