Foci VB 1966-1970: Anglia először, Brazília harmadszor

VIDEÓKKAL – Már csak tizenkét nap van hátra az esztendő legjobban várt sporteseményéig, midőn útjára indul a labda az oroszországi labdarúgó-vb-n. A Visszapillantó rovat az olvasók elé tárja az eddigi húsz világbajnokság eseményeit és eredményeit. A sorozat ötödik részében az 1966-os angliai és az 1970-es mexikói torna történéseit elevenítem föl röviden.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Anglia 1966

Érződött, hogy új szelek fújnak a brazil válogatott háza táján, a kétszeres címvédő ugyanis számos ifjonccal érkezett az angliai világbajnokságra. Fidélis 22, Jairzinho 21, Alcindo 20, Tostao 19 éves volt csupán, Edu pedig még a 17-et sem töltötte be.

A fiatalos lendület mellett azonban nagy adag tapasztalatot is magával vitt a garnitúra: az egyformán 30-on túli Gilmar, Djalma Santos, Bellini, Zito és Garrincha, valamint a még mindig csak 25 esztendős Pelé személyében hat kétszeres vb-győztes szerepelt a selecao keretében.

„Vajon mire lesz képes ez a furcsa játékosegyveleg Angliában? Mire jutnak a brazilok ellenünk?” – morfondíroztak a magyar válogatott tagjai a rajt előtt, együttesünket tudniillik épp a brazilokkal (továbbá az újonc portugálokkal és a vb-n másodszor részt vevő bolgárokkal) sorsolták össze.

TUDTAD-E, HOGY…
…a mexikói kapus, Antonio Carbajal már az ötödik vb-jén szerepelt Angliában, és hogy rajta kívül csak Lothar Matthäus dicsekedhet öt vb-részvétellel?
…az olaszokat kiejtő Koreai NDK a nyolc között háromgólos előnyről bukott el Portugáliával szemben?
…elsőként a BBC tv-közvetítése jutott el a tengerentúlra, sőt a világ más pontjaira is a labdarúgás csúcseseményéről?
…az All Star-gárdába beválasztott Albert Flórián óta egyetlen magyar játékos sem került be a torna álomtizenegyébe?
…a nyitó találkozón 100 ezer néző előtt bíráskodó Zsolt István már a harmadik világbajnokságán (1954, 1958, 1966) vett részt?

Nos, bár bemutatkozásuk nem sikerült valami fényesre – 3:1-re kikaptak a Benficára épülő luzitán társulattól –, kár volt izgulniuk a mienknek, akik, a magyar focitörténelem egyik legszebb győzelmét aratva, a második fellépésükön 3:1-re nyertek a címvédő ellen! Igaz, az első meccsen szerzett sérülését kúrálgató Pelével, illetve a „Királyt” négy évvel azelőtt nagyszerűen pótló, ezúttal viszont már a torna előtt kidőlő Amarildóval nem kellett számolniuk.

A Magyarország-Brazília (3-1) csoportmérkőzés összefoglalója:

Az angol sajtó ettől függetlenül szuperlatívuszokban írt a „kis Aranycsapatról”. A szenzációsan cselező és osztogató Albert Flóriánról, a tokiói olimpián feltűnt veszedelmes újpesti csatárról, Bene Ferencről, az elnyűhetetlen, önfeláldozó hátvédünkről, Mészöly Kálmánról és a többiekről. És ki ne felejtsük (miért is tennénk…): a második magyar találat szerzőjét, Farkas Jánost, aki olyan kapásgólt ragasztott a sokat látott Gilmar hálójába, hogy csak na. (A Vasas-csatár a hajrában lemásolta mutatványát, de azt a bombagólját a bíró les címén érvénytelenítette.)

És a helyi fogadóirodák 100:1-hezről máris 10:1-hezre javították a magyarok világbajnoki esélyszámait.

Brazília, a felépült Pelével a soraiban, az utóbb bronzéremmel záró portugálok ellen is kapitulált (1:3) – és nem jutott tovább a csoportból. Ilyen csúfság azóta sem fordult elő a selecaóval, s addig is csupán egyetlenegyszer, még 1930-ban.

A brazil gárda után Bulgáriát is két vállra fektető (3:1) magyar alakulatra ellenben újabb nagy csata várt. Nevezetesen: a Szovjetunió elleni negyeddöntő.

Habár már 3:1-hez adták fiaink oddsait, beütött a krach. A válogatott „rancaguai formában” (lásd 1962) focizva megannyi gólhelyzetet puskázott el, és sajnos lógó orral (1:2) távozott a sunderlandi Roker Parkból.

A vb-t a házigazda angolok nyerték meg, miután a fináléban – hosszabbítást követő drámai csatában – 4:2-re legyőzték az NSZK válogatottját. A találkozó hőse a mesterhármast szerző, azóta már lovaggá ütött Geoff Hurst volt. Ki siránkozott már az Aranycsapat elleni ’53-as 3:6 miatt?…

A döntő (Anglia-NSZK 4-2) összefoglalója:

VB 1966 (ANGLIA) 
A-CSOPORT
Anglia–Uruguay 0:0
Franciaország–Mexikó 1:1
G: Hausser, ill. Borja
Uruguay–Franciaország 2:1
G: Cortez, Rocha, ill. Bourgoing
Anglia–Mexikó 2:0
G: B. Charlton, Hunt
Uruguay–Mexikó 0:0
Anglia–Franciaország 2:0
G: Hunt (2)
A csoport végeredménye
1. Anglia5(4:0)
2. Uruguay4(2:1)
3. Mexikó2(1:3)
4. Franciaország1(2:5)
B-CSOPORT
NSZK–Svájc  5:0
G: Haller (2), Beckenbauer (2), Held
Argentína–Spanyolország  2:1
G: Artime (2), ill. Pirri
Spanyolország–Svájc  2:1
G: Sanchis, Amancio, ill. Quentin
Argentína–NSZK  0:0
Argentína–Svájc  2:0
G: Onega, Artime
NSZK–Spanyolország  2:1
G: Seeler, Emmerich, ill. Fuste
A csoport végeredménye
1. NSZK5(7:1)
2. Argentína5(4:1)
3. Spanyolország2(4:5)
4. Svájc0(1:9)
C-CSOPORT
Brazília–Bulgária 2:0
G: Garrincha, Pelé
Portugália–Magyarország 3:1
G: Augusto (2), Torres, ill. Bene
Magyarország–Brazília 3:1
G: Mészöly, Bene, Farkas, ill. Tostao
Portugália–Bulgária 3:0
G: Eusébio, Torres, Vucov (öngól)
Portugália–Brazília 3:1
G: Eusébio (2), Simoes, ill. Rildo
Magyarország–Bulgária 3:1
G: Mészöly, Bene, Davidov (öngól), ill. Aszparuhov
A csoport végeredménye
1. Portugália6(9:2)
2. Magyarország 4(7:5)
3. Brazília2(4:6)
4. Bulgária0(1:8)
D-CSOPORT
Szovjetunió–Koreai NDK  3:0
G: Malofejev (2), Banyisevszkij
Olaszország–Chile 2:0
G: Mazzola, Barison
Chile–Koreai NDK 1:1
G: Marcos, ill. Pak Szeung Zin
Szovjetunió–Olaszország 1:0
G: Csiszlenko
Koreai NDK–Olaszország 1:0
G: Pak Dos Ik
Szovjetunió–Chile 2:1
G: Parkujan (2), Marcos
A csoport végeredménye
1. Szovjetunió6(6:1)
2. Koreai NDK3(2:4)
3. Olaszország2(2:2)
4. Chile1(2:5)
NEGYEDDÖNTŐ
Anglia–Argentína 1:0
G: Hurst
NSZK–Uruguay 4:0
G: Haller (2), Beckenbauer, Seeler
Portugália–Koreai NDK 5:3
G: Eusébio (4), Augusto, ill. Pak Szeung Zin, Li Dong Voon, Jang Szung Kook
Szovjetunió–Magyarország 2:1
G: Csiszlenko, Parkujan, ill. Bene
ELŐDÖNTŐ
NSZK–Szovjetunió 2:1
G: Haller, Beckenbauer, ill. Parkujan
Anglia–Portugália 2:1
G: B. Charlton (2), ill. Eusebio
A HARMADIK HELYÉRT
Portugália–Szovjetunió 2:1
G: Eusébio, Torres, ill. Banyisevszkij
DÖNTŐ
Anglia–NSZK 4:2 (1:1, 2:2, 3:2) – hosszabbítás után
Anglia: Banks, Cohen, J. Charlton, Moore, Wilson, Stiles, B. Charlton, Peters, Ball, Hurst, Hunt
NSZK: Tilkowski–Höttges, Schulz, Weber, Schnellinger, Beckenbauer, Overath, Haller, Seeler, Held, Emmerich
 G: Hurst (3), Peters, ill. Weber, Haller
A VÉGEREDMÉNY 
1. Anglia
2. NSZK
3. Portugália
4. Szovjetunió
5. Argentína
6. Magyarország
7. Uruguay
8. Koreai NDK
9. Olaszország
10. Spanyolország
11. Brazília
12. Mexikó
13. Franciaország
14. Chile
15. Bulgária
16. Svájc
Gólkirály: Eusébio (portugál) 9 góllal.
A világbajnok angol csapat tagjai: Alan Ball, Gordon Banks, Ian Callaghan, Bobby Charlton, Jackie Charlton, George Cohen, John Connelly, Jimmy Greaves, Roger Hunt, Geoffrey Hurst, Robert Moore, Terence Paine, Martin Peters, Norbert Stiles, Ramon Wilson.

 

Mexikó 1970

Magyarország válogatottja az 1969. december 3-ai marseille-i csapás nyomán (1:4 a csehszlovákok ellen) először hasalt el a világbajnoki selejtezőkben. Bár 1930-ban és húsz évvel később, Brazíliában sem volt ott a sportág csúcseseményén, azoktól nem azért maradt távol, mert elbukta a kvalifikációt, hanem azért, mert eleve nem is akart részt venni rajtuk.

Míg idehaza vészharangokat kongattak, illetve néhány „illetékes” máris levonta a konzekvenciát (Népszava: „A magyar labdarúgás feltétlen átszervezésre szorul!”; Mészöly Kálmán: „A mi időnk lejárt”), Brazíliában örömtüzeket gyújtottak az Azték Stadionban rendezett finálét követően.

Az ok: 1970. június 21-én végleg brazil kezekbe került a 3800 gramm tömegű Jules Rimet-kupa (amelyet aztán 1983-ban elloptak a brazil szövetség vitrinjéből…), ugyanis a selecao brasileira harmadszor is megnyerte azt. Az aranysárga-kékek szenzációs focival rukkoltak ki Mexikóban, játékuk nyomaiban sem emlékeztetett a négy évvel korábbi gyengécske focijukra. Alkalmasint azért nem, mert megváltozott a csapat összetétele – olyan klasszisok váltották a Djalma Santos-, Garrincha-féle kiöregedett generációt, mint az új csapatkapitány, Carlos Alberto, vagy Everaldo, Clodoaldo és Rivellino – no és a kapitány személye is.

Miközben ott volt még a keretben az 1966-os világbajnokságon már látott Gérson, Jairzinho és Tostao, továbbá természetesen a Fekete Gyöngyszem, azaz Pelé is. Pelé, aki régi fényében tündökölt a vb-n – nem utolsósorban azért, mert ezúttal megúszta sérülés nélkül. Hat meccsen négy gólt rámolt be az ellenfelek hálójába, nála eredményesebb csak a mind a hat mérkőzésén beköszönő, összesen hét találatot jegyző Jairzinho volt minden idők egyik, ha nem a legjobb csapatából.

TUDTAD-E, HOGY… 
…Salvador, Izrael és Marokkó abszolút vb-újoncnak számított, míg Peru, amelynek a brazil Didi ült a kispadján, 1930 után másodszor vett részt a tornán?
…a 10 találatával gólkirály Gerd Müllernél csak Just Fontaine (13) és Kocsis Sándor (11) szerzett több gólt egy vb-n?
…az olasz–nyugatnémet (4:3) elődöntő hosszabbításában esett öt gól a mai napig vonatkozó vb-csúcs?
…Mexikóban Pelé és az NSZK-beli Uwe Seeler is már a negyedik vb-jén szerepelt – és a negyedik vb-jén is talált kapuba?

Csehszlovákia, a címvédő Anglia, Románia, majd az egyenes kieséses szakaszban Peru, Uruguay és végezetül Olaszország sem tudott pontot elvenni a braziloktól. Pelé – 1958 és 1962 után – harmadik világbajnoki címét gyűjtötte be (világcsúcs!), sőt övé lett a kitüntető torna játékosa titulus is.

Mário Zagallo is „triplázott”: 1958-ban és 1962-ben még játékosként, 1970-ben pedig már mint szövetségi kapitány ért fel a csúcsra.

A torna amúgy a nagy újítások tornájaként vonult be a focitörténelembe. Először lehetett cserélni világbajnoki mérkőzésen, a játékvezetők pedig első ízben fegyelmezhettek a sárga és piros lapok felmutatásával (addig csak „könyveltek”). Az első vb-cserét a szovjetek hajtották végre: Viktor Szerebrjanyikovot Anatolij Puzacs váltotta a nyitó összecsapás, a Mexikó–Szovjetunió meccs 46. percében. Ami pediglen a vb fegyelmi egyenlegét illeti: a sárga kártya 33-szor, a piros viszont egyszer sem villant a bírók kezében.

A döntő (Brazília-Olaszország 4-1) összefoglalója:

VB 1970 (MEXIKÓ) 
A–CSOPORT
Mexikó–Szovjetunió 0:0
Belgium–Salvador 3:0
G: Van Moer (2), Lambert
Szovjetunió–Belgium 4:1
G: Bisovec (2), Aszatiani, Hmelnyickij, ill. Lambert
Mexikó–Salvador 4:0
G: Vantolra, Valdivia, Fragoso, Basagueren
Szovjetunió–Salvador 2:0
G: Muntyjan, Bisovec
Mexikó–Belgium 1:0
G: Pena
AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Szovjetunió5 pont (6–1)
2. Mexikó5 (5–0)
3. Belgium2 (4–5)
4. Salvador0 (0–9)

 

B-CSOPORT 
Uruguay–Izrael 2:0
G: Mujica, Maneiro
Olaszország–Svédország 1:0
G: Domenghini
Olaszország–Uruguay 0:0
Svédország–Izrael 1:1
G: Turesson, ill. Spiegler
Svédország–Uruguay 1:0
G: Grahn
Olaszország–Izrael 0:0
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Olaszország4 (1–0)
2. Uruguay3 (2–1)
3. Svédország3 (2–2)
4. Izrael2 (1–3)

 

C-CSOPORT 
Anglia–Románia 1:0
G: Hurst
Brazília–Csehszlovákia 4:1
G: Jairzinho (2), Rivellino, Pelé, ill. Petras
Románia–Csehszlovákia 2:1
G: Neagu, Dumitrache, ill. Petra
Brazília–Anglia 1:0
G: Jairzinho
Brazília–Románia 3:2
G: Pelé (2), Jairzinho, ill. Dembrowski, Dumitrache
Anglia–Csehszlovákia 1:0
G: Clarke
A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. Brazília6 (8–3
2. Anglia4 (2–1)
3. Románia2 (4–5)
4. Csehszlovákia0 (2–7)

 

D-CSOPORT 
Peru–Bulgária 3:2
G: Chumpitaz, Cubillas, Gallardo, ill. Bonev, Dermendzsiev
NSZK–Marokkó 2:1
G: Seeler, G. Müller, ill. Dzsarir
Peru–Marokkó 3:0
G: Cubillas (2), Challe
NSZK–Bulgária 5:2
G: G. Müller (3), Seeler, Libuda, ill. Nikodimov, Kolev
NSZK–Peru 3:1
G: G. Müller (3), ill. Cubillas
Bulgária–Marokkó 1:1
G: Zsecsev, ill. Gazuani

 

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. NSZK6 (10–4)
2. Peru4 (7–5)
3. Bulgária1 (5–9)
4. Marokkó1 (2–6)

 

NEGYEDDÖNTŐ
Uruguay–Szovjetunió 1:0 (h.u.)
G: Esparrago
Olaszország–Mexikó 4:1
G: Riva (2), Rivera, Pena (öngól), ill. Gonzales
Brazília–Peru 4:2
G: Tostao (2), Rivellino, Jairzinho, ill. Cubillas, Gallardo
NSZK–Anglia 3:2 (h.u.)
G: Seeler, Beckenbauer, G. Müller, ill. Mullery, Peters
ELŐDÖNTŐ
Olaszország–NSZK 4:3 (h.u.)
G: Burgnich, Rivera, Boninsegna, Riva, ill. G. Müller (2), Schnellinger
Brazília–Uruguay 3:1
G: Clodoaldo, Rivellino, Jairzinho, ill. Cubilla
A HARMADIK HELYÉRT
NSZK–Uruguay 1:0
G: Overath
DÖNTŐ
Brazília–Olaszország 4:1
G: Carlos Alberto, Gérson, Jairzinho, Pelé, ill. Boninsegna
Brazília: Felix – Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gérson, Rivellino, Jairzinho, Tostao, Pelé
Olaszország: Albertosi – Cera, Burgnich, Bertini (Juliano), Rosato, Facchetti, Domenghini, de Sisti, Mazzola, Boninsegna (Rivera), Riva

 

 A VÉGEREDMÉNY
  1. Brazília
  2. Olaszország
  3. NSZK
  4. Uruguay
  5. Szovjetunió
  6. Mexikó
  7. Peru
  8. Anglia
  9. Svédország
10. Románia
11. Belgium
12. Izrael
13. Bulgária
14. Marokkó
15. Csehszlovákia
16. Salvador
Gólkirály: Gerd Müller (NSZK-beli) 10 góllal
A VILÁGBAJNOK BRAZIL CSAPAT TAGJAI
Hercules Brito Ruas, Carlos Alberto, Clodoaldo, Edu, Everaldo, Félix, José Fontana, Gérson, Jairzinho, Marco Antonio, Paulo César, Pelé, Piazza, Roberto Rivellino, Roberto, Tostao. Szövetségi kapitány: Mário Zagallo

A Visszapillantó rovat korábbi vb-cikkei:

Szövetségi kapitányok partjelző szerepben, tizenöt napos hajóút és a hazai siker; az első focivébé története

Foci VB 1934-1938: Az olasz duplázás

Foci VB 1950: Amikor kétszázezer ember zokogott a Maracanában

Foci VB 1954: A berni dráma

Foci VB 1958-1962: Pelé aranykorszaka

A kiemelt kép forrása: Close-Up Film

A kiemelt képen Bobby Moore, az angol válogatott játékosa látható, kezében a világbajnoki trófeával az 1966-os vb-döntő után a londoni Wembley Stadionban.

Leave a Reply