Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 31-én

Tizennégy nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szalah ott lesz a vébén

A szombati BL-döntőben, Sergio Ramossal történt ütközése során bal vállsérülést szenvedett Mohamed Szalah játszhat az oroszországi világbajnokságon. “A szövetség megerősíti, hogy Szalah szerencsére játszani fog a világbajnokságon és nem fog három hétnél többet hiányozni” – ezt az angol szövetség (FA) közölte közösségi oldalán a Liverpool támadójáról. Az információt a Vörösök is megerősítették. Egyiptom az A-csoportban időrendi sorrendben Uruguayjal, Oroszországgal és Szaúd-Arábiával fog találkozni a vébén.

Danilo: Neymar napról napra egyre jobban van

Jó híreket osztott meg Danilo, a brazil válogatott hátvédje Neymarról a Selecao legutóbbi sajtótájékoztatóján. Danilo kijelentette, hogy csapattársának állapota napról napra javul, és föl fog épülni az első vb-csoportmérkőzésre.

Felfüggesztették Guerrero eltiltását a vébére

A Svájci Szövetségi Bíróság a mai napon meghozott ítéletében úgy határozott, hogy a világbajnokság idejére felfüggeszti a Paolo Guerreróra, a perui labdarúgó-válogatott csatárára a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által május elején kiszabott tizennégy hónapos eltiltás végrehajtását. Úgy tűnik tehát, hogy a focista hatalmas erőfeszítései végül mégis sikerrel járnak, s ott lehet a tornára 1982 után újból kijutó Peru csapatában. A lausanne-i székhelyű CAS közleményben reagált a döntésre. Mint írják, tudomásul veszik a végzést, ugyanakkor közlik, hogy a vébé után Guerrerónak meg kell kezdenie doppingvétség miatti büntetésének letöltését.

Ausztria meglepte Oroszországot

A fiatal Allessandro Schöpf góljával Ausztria 1-0-ra legyőzte a vb-házigazda Oroszországot Innsbruckban felkészülési mérkőzésen még szerdán este. A világbajnokságról lemaradt osztrákok egy olyan orosz csapatot vertek meg, amelyben pályára lépett Szergej Ignasevics, aki azzal, hogy 38 évesen és 320 naposan ölthette magára a címeres mezt, minden idők legidősebb szovjet/orosz válogatott labdarúgójává vált, átadva a múltnak Lev Jasin (37 év, 267 nap) rekordját.

Ausztria szombaton Németországot fogadja Klagenfurtban, majd június 10-én Brazíliát látja vendégül Bécsben. Az oroszok június 5-én Törökországot fogadják hazai pályán, ami egyben az utolsó felkészülési mérkőzésük is lesz.

Benzema kiakadt a francia szövetség elnökére

Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke sajtótájékoztatót tartott tegnap, amelyen szóba került a válogatottnál évek óta kegyvesztett Karim Benzema is. “Mindenki elfogadja, hogy ő egy jó játékos. Mindig kezdő a Real Madridban, s nem kell részletesen fölidézni a karrierjét ahhoz, hogy kijelentsük: ő egy valaki! A Liverpool elleni Bajnokok Ligája-döntőben is rendkívül jól játszott. A válogatott számára azonban ő már egy rég lezárt történet. A mi francia válogatottunknak most van egy játékstílusa, és nem mehetünk vissza a múltba”.

A BL-döntő óta a szabadságát töltő Benzema nem késlekedett reagálni, s nem rejtette véka alá az elhangzottak miatt érzett csalódottságát: “Le Graët úrnak minden lehetősége meg volt arra, hogy csöndben maradjon. Ő is tudja, hogy fel tudom fedni a valódi arcát, azt az arcot, amit nem szeretné, ha mások is megismernének. Annyit mondok: a válogatott összeállítása nem az ő, hanem a szövetségi kapitány dolga!” – írta a csatár Twitter-oldalán szerdán késő este.

Japán végleges keretet hirdetett

Japán a mai napon 27-ről 23 fősre csökkentette világbajnoki keretének létszámát, vagyis véglegessé vált a felkelő Nap országának névsora a tornára.

A végleges keret:

Kapusok: Higasigucsi Maszaaki (Gamba Oszaka), Kavasima Eidzsi (Metz – Franciaország), Nakamura Koszuke (Kasiva Reysol)
Védők: Endo Vataru (Urava Red Diamonds), Josida Maja (Southampton – Anglia), Makino Tomoaki (Urava Red Diamonds), Nagatomo Juto (Galatasaray – Törökország), Sodzsi Gen (Kasima Antlers), Szakai Gotoku (Hamburg – Németország), Szakai Hiroki (Olympique Marseille – Franciaország), Ueda Naomicsi (Kasima Antlers)
Középpályások: Haragucsi Genki (Fortuna Düsseldorf – Németország), Haszebe Makoto (Eintracht Frankfurt – Németország), Honda Keiszuke (Pachuca – Mexikó), Inui Takasi (Eibar – Spanyolország), Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka), Kagava Sindzsi (Borussia Dortmund – Németország), Osima Rjota (Kavaszaki Frontale), Sibaszaki Gaku (Getafe – Spanyolország), Uszami Takasi (Fortuna Düsseldorf – Németország)
Támadók: Muto Josinori (Mainz – Németország), Okazaki Sindzsi (Leicester City – Anglia), Oszako Juja (Werder Bremen – Németország).

Korábbi Honvéd-játékos is van a végleges panamai keretben

Aníbal Godoy (a kiemelt képen), a Budapest Honvéd korábbi játékosa bekerült a panamai labdarúgó-válogatott világbajnokságra utazó végleges, 23 fős keretébe.

Hernán Darío Gómez szövetségi kapitány május közepén 35 fős keretet nevezett meg, szerdán azonban kihirdette a végleges névsort, amelyben helyet kapott Godoy is.

A középpályás 2013 és 2015 között két idényt töltött a kispesti együttesnél, és 24 magyar bajnoki mérkőzésen lépett pályára, majd az észak-amerikai ligában (MLS) szereplő San Jose Earthquakesbe igazolt, és azóta is ott játszik.

Panama a június 14-én kezdődő oroszországi tornán Belgiummal, Angliával és Tunéziával találkozik a csoportkörben.

A végleges keret:
Kapusok: José Calderón (Chorrillo FC), Jaime Penedo (Dinamo Bukarest – Románia), Álex Rodríguez (San Francisco FC – Egyesült Államok)
Védők:
 Felipe Baloy (CSD Municipal – Guatemala), Harold Cummings (San Jose Earthquakes – Egyesült Államok), Eric Davis (DAC Dunaszerdahely – Felvidék), Fidel Escobar (New York Red Bulls – Egyesült Államok), Adolfo Machado (Houston Dynamo – Egyesült Államok), Michael Murillo (New York Red Bulls – Egyesült Államok), Luis Ovalle (CD Olimpia – Honduras), Román Torres (Seattle Sounders – Egyesült Államok)
Középpályások:
 Édgar Bárcenas (Cafetaleros de Tapachula – Mexikó), Armando Cooper (Club Universidad – Chile), Aníbal Godoy (San Jose Earthquakes – Egyesült Államok), Gabriel Gómez (Bucaramanga – Kolumbia), Valentín Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario de Lima – Peru), José Luis Rodríguez (Gent – Belgium)
Támadók: 
Abdiel Arroyo (LD Alajuelense – Costa Rica), Ismael Díaz (Deportivo La Coruna – Spanyolország), Blas Pérez (CSD Municipal – Guatemala), Luis Tejada (Sports Boys – Bolívia), Gabriel Torres (CD Huachipato – Chile).

Óva intette a rendőrség a német huligánokat

Az orosz labdarúgást övező erőszak miatt óva intette a világbajnokságra utazó német huligánokat az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség.

„A kelet-európai huligánok teljesen más kategóriába esnek, és rendkívül erőszakosak. A pirotechnikai eszközöket például súlyuknál fogva apró kézigránátként is használják” – mondta a Rheinische Post napilapnak Erich Rettinghaus, a német rendőrök szakszervezetének körzeti vezetője.

Az újság értesülése szerint a hatóságok 105 nyilvántartott garázdát figyelmeztettek, hét személytől pedig megtagadták a kiutazást a vb-re.

Szakértői vélemények szerint a június 14-én kezdődő vb-n nem várhatók olyan utcai rendbontások az orosz ultrák részéről, mint a 2016-os franciaországi Eb-n, mivel a rendőrség szigorúan fellép majd a huligánokkal szemben.

Az orosz rendőrség a helyi huligánokkal tárgyal

Az orosz rendőrség tárgyalásokat folytat a focihuligánokkal a június 14-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság biztonságos megrendezése és a szurkolói összecsapások elkerülése érdekében.

Szergej Gorbacsov, az élvonalbeli Arszenal Tula vezérszurkolója a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában elmondta, a hatóság emberei rendszeresen ellenőrzik a látókörükben lévő, veszélyesnek tartott drukkereket, annak ellenére, hogy hivatalosan nincsenek eltiltva a sportesemények látogatásától.

Ő maga egy olyan találkozón vett részt, amelyen a rendőrség illetékesei felszólították a szurkolókat, semmiféle erőszakos cselekményt ne kövessenek el a stadionokban.

Oroszországban a közelmúltban növelték a bírságokat a lelátói incidensek kapcsán, sőt egyes esetekben a szurkolóknak írásban kellett ígéretet tenniük, hogy nem szervezkednek, és nem vehetnek részt a verekedésekben.

Egy magas rangú belügyminisztériumi tisztviselő elmondta, hogy a világbajnokságnak otthont adó 11 városban „20 méterenként rendőröket állítanak”, hogy megelőzzék a kisebb bűncselekményeket és az összecsapásokat.

Gorbacsov hét hónapot töltött egy marseille-i börtönben, mert a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon részt vett az angol huligánokkal szembeni összecsapásokban. Az orosz hatóságok akkoriban ígéretet tettek, hogy megfékezik az erőszakot a világbajnokság idejére, ezzel is igyekeznek feledtetni a marseille-i verekedések emlékeit.

„A fanatikusok, beleértve az oroszokat is, érzik a hatásait annak, amit a hatóságok tesznek a világbajnokság problémamentes megrendezésre megrendezése érdekében” – mondta a 35 éves Gorbacsov, aki franciául tanult, és Dosztojevszkij, illetve Bulgakov műveit olvasta a börtönben.

Hangsúlyozta, azoknak az angoloknak sem kell félniük Oroszországban, akikkel két évvel ezelőtt Marseille-ben balhéztak.

„Ha civilizált módon viselkednek, kezet rázok velük, és ugyanezt várom tőlük. Nem szeretném látni ugyanazt a viselkedést, amivel akkor találkoztam” – fogalmazott Gorbacsov.

A hatóságok a tornán különös figyelmet fordítanak majd az angol fanatikusokra, mert ezúttal is zavargásoktól, provokációktól tartanak. Ezért egyeztetéseket folytatnak a londoni hatóságokkal és tanulmányúton is részt vettek Angliában.

„Az orosz szurkolócsoportok nem reagálnak a provokációkra, és nemet mondanak, ha visszavágót kezdeményeznek. Bízom benne, hogy az orosz rendőrség gyorsan megállítja a bajkeverőket” – vélekedett Gorbacsov, aki hamarosan kiváltja a világbajnokságon szükséges szurkolói személyazonosítót. A neve nem szerepel a belügyminisztérium feketelistáján, amely alapján több mint 400 embert eltiltottak a sporteseményeken való részvételtől.

Hat legendás játékos került be a világbajnokság elemző csoportjába

Hat focinagyság tevékenykedik majd az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a nemzetközi szövetség (FIFA) technikai elemző csoportjában, amely elismerések odaítélése mellett összegzi a tapasztalatokat és a legújabb tendenciákat.

A szakértőkből álló elemző testület létrehozásának ötlete 1965-re nyúlik vissza, s első alkalommal az 1966-os angliai vb-n már működött is ilyen csoport.

Ezúttal a brazil Carlos Alberto Parreira, a nigériai Emmanuel Amunike, a szerb Bora Milutinovics, az olasz Alessandro Nesta, a skót Andy Roxburghés a holland Marco van Bastenkészíthet összefoglalót.

Parreira, az 1994-ben világbajnok brazil válogatott szövetségi kapitánya, aki Milutinoviccsal együtt a legtöbb ország – szám szerint öt – válogatottját irányította vb-ken, úgy fogalmazott: „Olyan focit várok, amelyben a csapatok csapatként játszanak, a lehető legtöbb emberrel védekeznek, nyomást helyeznek az ellenfelükre, és gyorsan mennek át támadásba.”  Hozzátette, szilárd válogatottakra számít, rendszerint sok játékossal a labda mögött, akik igyekeznek leszűkíteni a tereket, majd lendületesen támadnak.

A brazil szakember abban megelőzi Milutinovicot, hogy ő hat vb-n volt szövetségi kapitány, mivel Brazíliát kétszer irányította.

A csoport feladatai közé tartozik – amint az a FIFA hírlevelében olvasható – a legjobb játékosok, legjobb góllövők, a legjobb kapus, illetve az 1997. január 1-je után született legjobb fiatal labdarúgó megnevezése, kiválasztása, illetve a fair play-díj odaítélése az arra érdemes válogatottnak.

A testület a világbajnokság után részletes statisztikákkal ellátott, átfogó technikai jelentést készít, melyet megkapnak majd a FIFA tagszövetségei.

Csak most került ki a vb-keretből az örökre eltiltott szaúdi játékvezető

A FIFA kitette a világbajnokság játékvezetői keretéből a szaúdi Fahád Al-Mirdászit, miután hazája szövetsége élete végéig eltiltotta őt a ténykedéstől.

A szaúdi szövetség már két hete jelezte, hogy Fahád Al-Mirdászi pénzt kért egy csapattól, cserébe pedig azt mondta, segít nekik megnyerni egy kupadöntőt.

A FIFA játékvezetői bizottsága most úgy döntött, hogy az illető kikerül a világbajnoki keretből, de vele együtt repült az összes szaúdi sporttárs, azaz még két asszisztens is,

A FIFA nem tervezi pótolni Al-Mirdászit, a két asszisztenst viszont igen. Egy japán és egy egyesült arab emírségekbeli szakember érkezik majd Oroszországba.

A kiemelt kép forrása: csakfoci.hu

Leave a Reply