Dicstelenség, nyomorult este: Mindenki az észak-macedónoktól kikapó németeket cikizi

Bár sok meglepetés született az európai vb-selejtezők első három fordulójában, de a legnagyobb szenzációt alighanem tegnap este könyvelhettük el, amikor Észak-Macedónia 2:1-re verte Duisburgban Németországot, a magyar válogatott Eb-ellenfelét. A kontinenstornára ugyancsak kijutott balkániak történelmük egyik legnagyobb sikerét érték el, miközben a németeknél az Eb után távozó Joachim Löw első vereségét szenvedte el világbajnoki selejtezőn, amely egyben az utolsó is volt neki. A német sajtó természetesen nem hagyta szó nélkül a válogatott leszereplését, amely bizony elég gyengén muzsikál mostanság…

“A védelem rosszul játszott. A támadó alakzat tagjai legjobb lehetőségeiket is elpuskázták. A DFB (a német szövetség – a szerk.) csapata Örményország és Észak-Macedónia mögött áll a J-csoport tabelláján. A német nemzeti csapatból hiányzott az elszántság és a győzni akarás. Az eredmény kijózanító: Joachim Löw válogatottja dicstelenné vált a világranglista 65. helyezettjével szemben és 2:1-es vereséget szenvedett el Duisburgban. Németország nevetségessé tette magát” – összegzi a Nationalelf észak-macedónok elleni leégését a Die Welt című újság, amely emlékeztet arra, hogy a német válogatott tavaly novemberben 6:0-ás zakóba szaladt bele Spanyolországban a Nemzetek Ligája alapszakaszának utolsó fordulójában. A lap hozzáteszi, hogy sosem volt példa olyan gyenge szereplésre a válogatott történetében, amelyre pedig generációról generációra a szilárdság és a következetesség védjegyei ragadtak rá. Most viszont sikerült kikapnia odahaza Észak-Macedóniától, amelynek története során először (a Macedónia néven lejátszott mérkőzéseket is idevéve) sikerült legyőznie a német csapatot.

Természetesen a német sajtó többi termékét sem hagyták hidegen a Duisburgban történtek. “Az Izland elleni 3:0-ás diadal és a Romániában aratott 1:0-ás siker a tavaszi válogatott mérkőzések triumvirátusának nyitányaként némi bizakodásra adott okot, azonban a szerda esti összeomlás hirtelen véget vetett a törékeny újjáépítésnek. Németország 2:1-re kikapott Észak-Macedóniától saját stadionjában, világbajnoki selejtezőn. Ez egy rossz, április 1-je előestéjén elsütött vicchez hasonlít, de ez a labdarúgás rideg valósága. A DFB tizenegye zavartan összeomlott. Joachim Löw szövetségi kapitány ennek ellenére hisz egy sikeres Európa-bajnokságban. Löw és elképesztő optimizmusa…” – ironizál a Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Duisburgban az észak-macedón labdarúgás egyik legszebb estéjét élte meg, a német foci pedig az egyik legnyomorultabbat” – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung.

“Ezt nem lehet megmagyarázni, de el kell fogadni. Talán a közeljövőben még jobban fog fájni, mint most, hiszen kettő hónapig nem lesz mérkőzésünk” – mondta Ilkay Gündogan, aki a cserepadon ücsörgő Manuel Neuer távollétében a német válogatott csapatkapitánya volt tegnap este.

“Minden hiányzott, teljesen. És ezért veszített a német válogatott, amely feneketlen teljesítményt nyújtott” – írta a Kicker focimagazin, amely szerint ez a kudarc törést okozott a Mannschaft fejlődésében. A szaklap kiemeli, hogy a német játékosoknak egyszer sem sikerült kikapcsolniuk a játékból Goran Pandevet, az észak-macedónok 37 éves csatárát, mivel a minden hájjal megkent focista rendre túljárt az ellenfél eszén. “A győztes gól egyszerre volt logikus és korrekt, mivel a német válogatott egyenlítőgólja egy ajándékbüntetőből született, amelyet Ilkay Gündogan értékesített, holott Szergej Karacov játékvezető (a 2016-os Eb izlandi-magyar csoportmeccsén gyenge teljesítményt nyújtott orosz bíró – a szerk.) nem ítélt meg a vendégeknek a 76. percben egy jogos tizenegyest, amikor Emre Can a 16-oson belül kezezett” – tette hozzá a Kicker.

“Nagyon kínos” – áll az ország legnagyobb példányszámban megjelenő újságja, a Bild mai címlapján, amely a Die Welthez hasonlóan a német csapat dicstelenné válásáról ír, s idézi Uli Hoenessnek, a Bayern München korábbi elnökének, az RTL televízió szakértőjének véleményét, aki értetlenségének adott hangot a látottakkal kapcsolatban, s kritizálta Löwöt, amiért áttért a háromvédős fölállásra, mert szerinte ez okozta a németek vereségét. A Bild azt is hozzáteszi, hogy az észak-macedón válogatottban csupán négy olyan játékos található, aki topligában pallérozódik. “Egy ilyen történelmi szégyen után nincs értelme odamenni az Eb-re” – zárta cikkét az újság.

Joachim Löw 2006 augusztusa óta a német válogatott szövetségi kapitánya, azonban az idei Európa-bajnokságot követően távozik posztjáról. 2014-ben világbajnokságot nyert a nemzeti csapattal, azonban a 2018-as vb-n Németország utolsó lett csoportjában (erre korábban még nem volt példa), s ahogy említettem, a Nemzetek Ligája tavalyi kiírásában történelmi mértű vereséget szenvedett el Spanyolországtól, a sorozat azt megelőző szezonjában pedig kiesett az A-ligából, ám a szabályváltozásoknak köszönhetően végül ott maradhatott. A Die Welt arra is fölhívta olvasói figyelmét, hogy Löw 33 világbajnoki selejtezőt vívott meg a német válogatottal, s most, utolsó vb-selejtezőjén szenvedte el első vereségét ebben a műfajban. Ez ráadásul a németek utolsó tétmeccse volt az Eb előtt, ahol Portugáliával, Franciaországgal és zárásként Magyarországgal fognak megmérkőzni a csoportfázis során. Az sem kizárt, hogy Joachim Löw a mieink ellen fogja utoljára vezetni a német válogatottat, mert ha nem lesz javulás, akkor esélye nem lesz továbbjutni a halálcsoportból. Az biztos, hogy Löw utolsó hónapjai feszülten fognak telni…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: hvg.hu

Leave a Reply