A Paris Saint-Germain elkötelezte magát a környezetvédelem mellett

A Paris Saint-Germaint sok minden miatt lehet támadni, gondolok itt a játékosokért kiadott gigászi összegekre, vagy a tulajdonosi kör körüli korrupciós ügyekre. Ugyanakkor a sok pénzből, ami a francia klub rendelkezésére áll, azért jut nehezen támadható célokra is, mint pl. a környezetvédelem. A PSG a héten csatlakozott az ENSZ klímavédelmi akciójához, s ennek keretében számos vállalást tett a közeljövőre vonatkozóan annak érdekében, hogy a jövő generációk számára egy minél élhetőbb Földet lehessen teremteni.

Első francia labdarúgóklubként a Paris Saint-Germain hétfőn csatlakozott az ENSZ Sport a Klímáért elnevezésű akciójához, amelynek keretében a világ sportegyesületei, sportolói, sportszervezetei közös erőfeszítéssel igyekeznek minél többet tenni a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése érdekében. A csatlakozási szerződést a PSG részéről Nasszer Al-Kelaifi elnök írta alá, aki az egyesület honlapjának adott nyilatkozatában azt mondta, klubja megújította a környezetvédelem terén korábban tett vállalásait, egyben új célokat is kitűzött maga elé, hogy minél nagyobb mértékben hozzájárulhasson a Föld élhetőbbé tételéhez és ahhoz, hogy gyermekeink és unokáink minél jobb körülmények között élhessenek.

Az ENSZ-programhoz való csatlakozással a Paris Saint-Germain egy jól bevált együttműködési metódusra hagyatkozik, amelyet az ENSZ környezetvédelmi szakértői dolgoztak ki. A francia klub az elmúlt kettő évben már számos környezetvédelmi beruházásba fogott bele, most pedig az ENSZ-szakértők ajánlásainak köszönhetően fokozhatja az eddig megtett intézkedések pozitív hatásait, s javíthatja a fenntartható fejlődés érdekében tett lépéseinek hatásosságát. A világszervezet ajánlásai abban is segítik a PSG-t, hogy újabb konkrét intézkedéseket hozzon a hulladéktermelés csökkentése és az újrahasznosítható hulladékok minél nagyobb arányú begyűjtése érdekében.

“Ez egy fontos pillanat a Paris Saint-Germain számára. Azzal, hogy a klub csatlakozik az ENSZ Sport a Klímáért akciójához, új fejezetet nyitunk a Föld iránti elköteleződésünk történetében. A szakértők és minden résztvevő együttműködésével szeretnénk jobban strukturálni azokat az ökológiai akciókat, amelyeket az elmúlt években megvalósítottunk, hogy hatékonyabbá tegyük ezeket az éghajlatváltozás jelentette kihívások kezelésében. Sok tennivaló maradt még, de jó úton járunk. A Paris Saint-Germain vállalja felelősségét, és több, mint 100 millió szurkolója csatlakozik hozzá szerte a világból, hogy együtt tegyünk egy fönntartható jövő érdekében” – mondta Al-Kelaifi a klub honlapján megjelent közleményben.

Lindita Xhaferi-Salihu, az ENSZ Sport a Klímáért akciójának programfelelőse ugyanebben a közleményben azt mondta, az a kezdeményezés szépsége, hogy minden sportág ugyanazon a világbajnokságon, a “Klímaakció Világbajnokságán” vesz részt. “Nem minden aláíró ugyanarról a rajtvonalról indul, de mindannyiunknak ugyanaz a célvonala. Most a Paris Saint-Germain csatlakozott hozzánk. A klub vállalta, hogy csökkenti ökológiai lábnyomát a tudományos világ által kitűzött célok alapján, s ennek érdekében mozgósítja a sportolókat, a szurkolókat és teljes közösségét. Reméljük, hogy a francia labdarúgás többi szereplője is követni fogja példáját” – tette hozzá a programfelelős.

A PSG vállalta a program öt alapelvének: a környezetudatosabb praktikák terjesztésének, az éghajlatváltozás globális hatásainak mérséklésének, a klímaismeretek oktatásának, a fönntartható és felelős fogyasztási módok megvédésének és a klímaakció érdekében kifejtendő kommunikációnak teljesítését.

A klub közleménye hangsúlyozza, hogy a párizsi egyesület az elmúlt években ökotudatos fordulatba kezdett, amelyhez ambiciózus célok kapcsolódtak. A PSG elhatározta, hogy beszünteti az eldobható műanyagok használatát valamennyi létesítményében a mostani szezon végére, s ezeken a helyszíneken szelektív hulladékgyűjtésbe kezd. Utóbbi rendszer már tavaly május óta működik, s azóta közel 6 tonna újrahasznosítható szemetet sikerült összegyűjteni. A klub a Parc des Princes stadionban ökológiai laboratóriumot rendezett be, ahol a társszervezetekkel együttműködve az élelmiszerpazarlás elleni hatékony föllépést tanulmányozzák, a stadion tetejére pedig napkollektorokat szereltek fel, hogy a konyhát és az étkezőhelyeket kizárólag napenergia révén láthassák el árammal.

Emellett a stadion környezetében méhkasokat alakítottak ki, valamint egy veteményeskertet is létrehoztak, amelyeknek a biológiai sokféleség (biodiverzitás) megőrzése és helyreállítása a céljuk. Ezek a helyek egyben a környékbeli iskolák diákjainak tudatosságnövelő műhelyeként is szolgálnak. A közeljövőre vonatkozóan is nagy tervek vannak, pl. a Poissyban építés alatt álló új edzőközpont teljes mértékben a környezetvédelmi célok tiszteletben tartásával fog létrejönni.

A Paris Saint-Germain közleménye végén újfent hangoztatja, hogy célja a jövő generációk számára egy élhetőbb Föld megteremtése, egyben a gyermekek környezettudatos nevelésében való minél nagyobb és hatásosabb részvétel. Bízzunk benne, hogy ezek a célok nem csak álmok maradnak, hanem minél előbb valósággá válnak, mert a Földért mindenkinek tennie kell.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: psg.fr

Leave a Reply