A Paks Európa negyedik legtöbbet támadó csapata

Újabb érdekes statisztikai kimutatást közölt a Nemzetközi Sporttudományi Kutatóközpont (CIES) Labdarúgás Obszervatóriuma. A svájci kutatók ezúttal a világ 36 bajnokságának csapatait vették górcső alá, mégpedig olyan értelemben, hogy megnézték, mely együttes hány passzt hajt végre mérkőzésenként átlagosan. Az idei évre vonatkozó kutatás keretében vizsgálták azt is, hogy mely csapat hány passzt csinált meg a támadások során, s ebben az összevetésben a Paks a 4. helyen végzett.

A CIES legújabb, tegnap közzétett anyagából kiderül, hogy 32 európai és 4 amerikai bajnokság csapatainak összehasonlítása alapján a Paris Saint-Germain passzolt eddig legtöbbször a 2021-2022-es idényben. A francia csapat szeptember 8-áig lejátszott négy, már az új szezonhoz tartozó mérkőzésén átlagosan 738 passzt hozott össze, s mindezt 92,2%-os passzpontossággal tette – ez utóbbi tekintetben is az élen áll a párizsi együttes a Lazióval holtversenyben. A ranglista 2. helyén a Sahtar Donyeck áll, amely 6 mérkőzésen átlagban 730 passzt csinált meg, passzpontossága pedig 90%-on fölüli. A képzeletbeli dobogóra még a skót Celtic, a Ferencváros EL-csoportellenfele fért föl, amely 4 mérkőzésen átlagosan 708 passzt tudott sikeresen megcsinálni, s 90,3%-os passzpontossággal bírt. A vizsgált csapatok közül még a Manchester City tudott 700 fölötti passzszámot elérni, amihez azonban nekik elegendő volt három mérkőzés is.

A Paris Saint-Germain passzolt eddig a legtöbbet… (Forrás: CIES)

A vizsgálatnak részese volt a magyar élvonal 12 csapata is. A legtöbb passzt meccsenként a Ferencváros és a MOL Fehérvár hozta össze, amelyek 3 mérkőzésen átlagosan 553 passzt mutattak be, ezzel az összesített rangsorban a 63. és a 64. helyen végeztek. Azért az FTC zárt előrébb, mert jobb volt a passzpontossága (86 és 84,1%), valamint több támadópassza is volt (49,2 és 43%). Rajtuk kívül az első százba nem fért be több hazai klub.

A CIES szakemberei nem csak az összes passzok számát nézték meg, hanem azt is, hogy a csapatok mennyire passzoltak pontosan, s passzaiknak mekkora hányadát tették ki a támadások során történt passzolások. Ahogy már föntebb említettem, a passzpontosság terén a PSG és a Lazio holtversenyben áll az élen 92,2%-al. A 3. helyen a Sahtar Donyeck végzett, amely 90,6%-os pontossággal passzolt az új szezon eddig eltelt részében. 90% fölötti passzpontosságot tud még fölmutatni a Celtic, a Manchester City és a Marseille is. Rajtuk kívül az első tízben találjuk még a Sevillát, a török Karagümrüköt, a Real Betist és a Napolit is. A magyar csapatok közül ebben az összevetésben is a Ferencváros áll a legjobban, amely 86%-os pontossággal hajtja végre passzait, ezzel a 64. helyen végzett, s az egyetlen magyarországi klub az első 100 között. Érdekesség, hogy a vizsgált csapatok közül a legrosszabb passzpontosságot az olasz élvonalban újonc Salernitana hozta össze, amelynek játékosai első kettő bajnoki mérkőzésükön csupán 66%-os pontossággal passzoltak.

… és a legpontosabban is. (Forrás: CIES)

Ami a támadópasszokat illeti, ebben a tekintetben a Sahtar Donyeck kezdte a legjobban az új szezont, mivel első hat ukrán bajnoki mérkőzésén passzainak 67,6%-át tették ki a támadások során megejtett passzok. A Manchester City zárt a 2. helyen 60%-al, míg az Ajax lett a 3. helyezett 57,2%-al. A 4. helyen – talán meglepetésre – egy magyar csapat végzett, ugyanis a Paks első öt bajnoki meccsén átlagosan 430 passzt csinált meg, s ezeknek 56%-a volt támadópassz. Rendkívül jó mutató ez a bajnokságot gólzáporos meccsekkel kezdő, s jelenleg is a 2. helyen álló tolnaiaktól, akik olyan csapatokat tudtak maguk mögé utasítani ebben a statisztikai összevetésben, mint pl. a Benfica, a Lipcse, vagy éppen a Paris Saint-Germain, amely ebben a rangsorban “csupán” a 19. helyen végzett. Érdekesség, hogy a Paks a passzhatékonyság terén a leggyengébb a magyar csapatok közül a maga 74,4%-ával, s ezzel az aránnyal az utolsó 20 csapat közé tartozik a 36 bajnokság együtteseinek összevetésében.

A Paks több száz klub közül a 4. helyen végzett a támadópasszok arányát tekintve (Forrás: CIES)

Ami a magyar csapatok összehasonlítását illeti, a meccsenkénti átlagos passzmennyiség és a passzpontosság terén is a Ferencváros végzett az élen. A passzszám terén a holtversenyben élen végző FTC-Fehérvár kettős mögé a Mezőkövesd fért még föl a képzeletbeli dobogóra, amely 5 mérkőzésén átlagosan 459 passzt csinált meg. A mezőny első felébe még az MTK, a Zalaegerszeg és a Puskás Akadémia fért be. Érdekesség, hogy ebben a statisztikai mutatóban az éllovas Kisvárda végzett az utolsó helyen – a felső-szabolcsiak 5 meccsen átlagosan 386 passzt mutattak be, amivel jócskán kilógnak a magyar élvonalbeli klubok közül.

A passzok pontosságának tekintetében is a MOL Fehérvár áll a Ferencváros mögött 84,1%-al, a 3. helyre pedig a 81,8%-ot elért Mezőkövesd futott be. A Kisvárda ebben a ranglistában a 8. helyen végzett 79,2%-al, míg a legpontatlanabbul a Paks passzolt, amely jócskán elmaradt a közvetlenül előtte végzőktől is.

Ahogy már föntebb kiemeltem, a Paks a 36 vizsgált bajnokság összes csapata közül a 4. lett a támadópasszok arányát tekintve, ezzel értelemszerűen a magyar mezőnyben az 1. helyen végzett. Ebben az összevetésben a Ferencváros lett a 2., amely passzainak 49,2%-át fordította támadásokra. A 3. helyen a Kisvárda végzett, amely 46,7%-ot ért el. Az utolsó négy helyen az MTK, a Zalaegerszeg, a Debrecen és a Mezőkövesd végzett, amely csapatok 37%-on aluli eredményt értek el ebben a tekintetben.

Összességében véve elmondható, hogy a magyar csapatok az új szezon eddig eltelt részében átlagosan 455 passzt értek el mérkőzésenként, ezeknek közel 80%-a volt pontos és csaknem 40%-a volt támadó jellegű. Ebből az látszik, hogy az új idény első fordulóiban az NB I-es együttesek alapvetően kevés hibával játszottak, viszont nem feltétlenül a támadófoci dominált a hazai pályákon. Ez alól persze kivétel a Paks, amely Felcsúton hat gólt szerzett, s a Loki és az MTK ellen is háromszor zörgette meg az ellenfél kapuját.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemet kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply