Véget ér egy korszak Észak-Londonban

VIDEÓKKAL – Az, amit már sok Arsenal-szurkoló várt az elmúlt évek gyengélkedése után, ma délelőtt bekövetkezett: az Ágyúsok közleményben jelentették be, hogy Arséne Wenger, a csapatot 1996 szeptembere óta irányító menedzser a szezon végén távozik posztjáról. Londoni regnálásának első tíz éve tele volt sikerekkel, az utóbbi jó pár esztendőben viszont nem sok minden jött össze a csapatnak, igaz, idén megnyerheti az Európa Ligát. A brit sajtó persze azonnal nekiállt találgatni, ki lehet a francia szakember utódja, de még korai erről írni, nézzük hát inkább azt, mi mindent is ért el Arséne Wenger az Arsenalnál!

Péntek délelőtt közlemény jelent meg az Arsenal honlapján, melyben Arséne Wenger szavait tolmácsolta a klub. A 68 esztendős francia szakember bejelentette távozását.

„Alapos gondolkodás és a klubbal való egyeztetés után úgy érzem, ez a megfelelő idő arra, hogy a szezon végeztével lemondjak – idézi az Arsenal honlapja Wengert. – Hálás vagyok, hogy ennyi éven át szolgálhattam a klubot. Teljes odaadással és becsületesen irányítottam a csapatot. Szeretnék köszönetet mondani a stábnak, a játékosoknak, a vezetőknek és a szurkolóknak, akiknek hála ez a klub roppant különleges. Szeretném, ha a szurkolóink minden erejükkel támogatnák a csapatot, hogy eredményesen zárjuk a szezont. Minden Arsenal-szimpatizánsnak üzenem, tartsák tiszteletben a klub értékeit! Örökké szeretni és támogatni fogom az Arsenalt.”

Wenger 1996. szeptember 22-én lett az Arsenal menedzsere. A mostanival együtt 22 szezonon át irányította a londoni alakulatot, amely érkezésével Anglia egyik meghatározó klubjává nőtte ki magát. Wenger három bajnoki címet, valamint hét FA-kupát és hét angol Szuperkupát nyert a csapattal. Ő az egyetlen menedzser a Premier League-ben, aki veretlenül végzett az első helyen: a 2003–2004-es idényben az Arsenal egyszer sem kapott ki a PL-ben.

Kinevezését követően a 2016–2017-es idényig – amikor ötödik lett – rendre legalább a negyedik helyen végzett csapatával a bajnokságban. A három aranyérem mellett hat ezüst- és öt bronzérem áll Wenger neve mellett.

Az Arsenal Wengerrel sohasem nyert nemzetközi kupát, pedig kétszer is közel járt hozzá: 2000-ben a Galatasaray tizenegyesekkel volt jobb az észak-londoniaknál az UEFA-kupa-döntőben, 2006-ban a Bajnokok Ligája fináléjában bár az Arsenal emberhátrányban vezetést szerzett az FC Barcelona ellen, 2–1-re kikapott. Arsene Wengernek van a legtöbb győztes BL-meccse (86, a selejtezőket nem számítva) azon edzők között, akik sohasem nyerték meg a sorozatot.

Az Ágyúsok a jövő héten az Európa Liga elődöntőjében az Atlético Madriddal mérkőznek meg.

Az Arsenal ebben a szezonban korán búcsúzott az FA-kupából, a Ligakupában a döntőben kikapott a Manchester Citytől, a Premier League-ben 33 fordulót követően az El-indulást jelentő 6. helyen áll.

A Strasbourgból származó tréner az angol élvonal történetének második leghosszabb ideig egy csapatnál regnáló menedzsere a Manchester United legendás alakja és egyben Wenger legnagyobb riválisa, a 2013-ban visszavonult Sir Alex Ferguson után. A skót szakember csaknem 27 éven át dolgozott az MU élén.

Wenger eddig 823 mérkőzésen dirigálta az Arsenalt a PL-ben, ebből 473 találkozót megnyert, s 151-et elvesztett (199 döntetlen mellett).

A francia edző tavaly két évvel meghosszabbította szerződését, igaz, a BL-indulásról való lemaradás miatt sok szurkoló a távozását követelte, a klubvezetés azonban még bízott benne.

Stan Kroenke, az Arsenal többségi tulajdonosa az alábbi sorokkal búcsúzott a klublegendától.

„Ez a legnehezebb napunk valaha. Arséne filozófiája volt az egyik fő ok, amiért részesedést vásároltunk az Arsenalban. Utánozhatatlan, amit elért. Örökké hálásak leszünk neki. Mindenki, aki szereti az Arsenalt, nagy hálával tartozik Arséne-nek. Három bajnoki cím, közte egy veretlenül, hét FA-kupa-győzelem és sorozatban húsz BL-szezon kivételes mutató. Gondolkodásával a klub és az angol labdarúgás identitását nagyban megváltoztatta.”

A klub közleményében az áll, az idény végéig Arséne Wenger irányítja a csapatot, s igyekszik minél előbb megtalálni a megfelelő utódot.

A helyi sajtó úgy tudja, Wenger ma reggel az öltözőben jelentette be lemondását játékosainak és stábjának. A menedzser szerette volna, ha csapata elsőként tőle hallja a hírt. A beszámolók szerint a játékosok és a szakemberek nagyon meglepődtek Wenger döntésén.

Az időzítésen én is meglepődtem, magán a döntésen már nem annyira. Az elmúlt két évben egyre inkább az volt az érzésem az Arsenal teljesítményét látva, hogy Arséne Wenger kiégett. Sem a bajnokságban, sem a Bajnokok Ligájában nem sikerült maradandót alkotnia az együttesnek, ami oda vezetett, hogy hosszú évek után először, ebben az idényben nem a BL-ben, hanem az EL-ben tudott csak indulni. Itt eddig kíválóan szerepel a gárda, hiszen ahogy föntebb is írtam, jövő héten játssza le az elődöntő első mérkőzését az Atlético Madrid ellen. A bajnoki cím már rég elúszott, s az FA-kupából is ideje korán kipottyantak az Ágyúsok a nagy múltnak örvendő, de manapság csak másodosztályú Nottingham Forest ellen.

A kiégettség nem csak a pályán, hanem a sajtótájékoztatókon is megmutatkozott. Wenger a legtöbbször nem tudott igazán elfogadható érvet fölhozni arra, ha csapata simán elbukott egy rangadót vagy egy kiscsapattal szemben maradt alul. Láttam rajta, hogy ugyan próbálja a dolgában biztos, eltökélt vezetőedző képét mutatni a külvilágnak, de eközben gondolatai, megnyilvánulásai árulkodtak arról, hogy a franciának nem biztos, hogy maradnia kellene. Felröppentek olyan hírek a sajtóban, hogy a játékosok többsége szenved attól, hogy Wenger a menedzser, s ők is váltást akarnak.

Ez a váltás a nyáron eljön, s a brit sajtónak máris van tippje arra vonatkozóan, ki veheti át Arséne Wenger gigantikus örökségét: nem más, mint az Arsenal egykori legendája, az edzői pályája elején járó Patrick Vieira.

A 41 éves, 107-szeres francia válogatott Vieira 1996 és 2005 közt focizott az Arsenalban, majd a Juventust, az Internazionalét és a Manchester Cityt megjárva 2011-ben akasztotta szögre a stoplist. Ezt követően a korábbi középpályás a Manchester City ificsapatánál kapott edzői állást, majd szintet lépve 2016-ban átvette a New York City FC irányítását.

A 2013-ban alapított New York-i együttes Vieirával a kispadján évről évre jobb teljesítményt nyújt, a csapat jelenleg veretlenül vezeti a Keleti konferenciát az MLS-ben.

A hírek szerint Vieira terve mindig is az volt, hogy egy nap az Arsenal menedzsere legyen, a Daily Mail információi szerint Wenger most az áldását adta a kinevezésére, a francia is honfitársát szeretné látni a londoniak kispadján.

„Folyamatosan követem Vieira edzői pályafutását, és véleményem szerint nagyszerűen dolgozik. Egy nap átveheti az Arsenal irányítását!” – mondta nemrég korábbi játékosáról Wenger.

Az angol fogadóirodák szerint Vieira mellett Carlo Ancelotti és a helyi lapok által a csapattal már többször szóba hozott Thomas Tuchel a legesélyesebb az állás betöltésére. Jelenleg mindketten munkanélküliek, hiszen Ancelotti a Bayern Münchentől, Tuchel pedig a Borussia Dortmundtól történt távozása óta nem vállalt edzői munkát.

Az, hogy marad-e az Arsenal a francia vonalnál vagy pedig egy teljesen új edzői stílus kopogtat be az Ágyúsok öltözőjébe pár hónapon belül, az hamarosan eldől. Addig is, szoríthatnak azért a csapat szurkolói, hogy Arséne Wenger Európa Liga-trófeával köszönjön el az elmúlt 22 évtől.

A kiemelt kép forrása: Arsenal FC/Twitter

Leave a Reply