Folytatódik a szájkarate Újpesten

Két, az Újpesti Torna Egylet (UTE) és az Újpest FC közötti vitában is érdekes fejlemények láttak napvilágot ezen a héten. A Sportudvar már több ízben is beszámolt az UTE és a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság között, a címer lecserélésének ügyében folyó jogi hercehurcáról. Kedden, a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága első fokon az UTE-nak adott igazat a címervitában, vagyis az igazságszolgáltatás is úgy látja, hogy a címercsere nem volt szabályos. Ezt az UTE és a focicsapat szurkolói is így vélik már fél éve. Nem ez az egyetlen dolog, amiben komoly vita van a két egyesület között: szerdán az Újpest FC egy közleményben azzal vádolta az UTE-t, hogy nem hajlandó belemenni a Szusza Ferenc Stadion bérlésébe a fociklub által meghatározott feltételekkel. A pályafűtés kialakításában és az utánpótláscsapatok pályára lépésében sem érdekelt az UTE – az ÚFC szerint.

A személyiségi per után a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága is első fokon az anyaegyesületnek adott igazat az Újpest FC-vel szemben a címervitában.

“Azzal, hogy a társaság taggyűlés tartása nélkül ügyvezetői hatáskörben döntött a címer lecseréléséről, nem tartja be a létesítő okiratban foglaltakat. Mindezért a bíróság a társaságot 300 ezer forint pénzbírsággal sújtja. Kötelezi a bíróság a társaságot, hogy külön felhívásra fizessen meg 100.000 Ft felügyeleti illetéket a Magyar Államnak” – olvasható az UTE Facebook-oldalán kedd éjjel megjelent bejegyzésben.

Az UTE szerint az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a szurkolók elsöprő többsége, Újpest köztiszteletben álló személyiségei, díszpolgárai, az anyaegyesület (UTE), a fővárosi cégbíróság és a Fővárosi Ítélőtábla (jogerősen) is “ugyanúgy ítéli meg a címerkérdést”.

Mindezekre figyelemmel kérjük az Újpest FC-t és Roderick Duchatelet urat, hogy az újpesti közösség számára is megnyugtató módon, valamint a bírósági döntéseknek megfelelően állítsa vissza a tradicionális címerét csapatunknak”– áll az UTE közleményében.

Az Újpest FC július 3-án mutatta be új címerét, a labdarúgócsapat honlapja szerint a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a három szavazásra bocsátott tervezet között.

A szurkolók tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az UTE pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz. Az anyaegyesület felszólította a labdarúgóklub vezetőit – Gyarmati Eszter akkori ügyvezetőt és Roderick Duchatelet tulajdonost -, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot, és már akkor jelezte, hogy ellenkező esetben “jogi úton védi meg az újpesti professzionális labdarúgás tradícióját”.

Duchatelet sajtótájékoztatón kijelentette, nincs visszaút, marad a lila-fehérek új címere. Hozzátette, a klub fejlődése, a brand, illetve a logóhasználati jog miatt volt szükség a változtatásra. Ezután fordult bírósághoz az UTE, ám első fokon elutasították keresetét a személyiségi jogi perben, másodfokon viszont az anyaegyesületnek kedvező döntés született.

“A futball kft. mindez idáig semmit nem tett a jogszerű állapot helyreállításáért. Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy az UTE a bírósági határozat kézhez vételét követően megteszi a szükséges lépéseket a jogszerű állapot helyreállítása érdekében és szükség szerint végrehajtást kezdeményez” – fogalmaz közleményében az UTE.

Amint arról az egylet Facebook-oldala ma beszámolt, a tegnapi napon a felek kézhez kapták a jogerős bírói ítéletet és a végrehajtásra megadott határidők elindultak.

“Helyesen hivatkozott arra a felperes (UTE), hogy különösen a sportegyesületek esetén lényegi alkotó a címer, amely az arculat kiemelt eleme. Az azonosság és az azonosulás egyik legfontosabb referenciapontja egy futballcsapat szurkolói, rajongói, illetve a csapathoz köthető sportszervezetek számára. A rajongók és az ajándéktárgyak potenciális vásárlói is a csapathoz szimbólumok által kötődnek. A múlt, illetve a jelen sikereivel, sportolóival is kapcsolatot teremtő szimbólumok a sportegyesület, sportvállalkozás vonzerejét növelik, ami a sporttehetségek megszerzése által a sport és a gazdasági eredményességre is kihatással lehet. Az elsőfokú bíróság álláspontjától eltérően ezért a címer által közvetített arculat a sportegyesületnél, sportvállalkozásnál éppen a szervezet lényegét kifejező jellemző. A címer megváltoztatásával kapcsolatos arculatot ért sérelem esetén ezért a személyhez fűződő jogvédelem szükségessége is felmerül.” – idézik a bíróság végzéséből.

A Szusza miatt is megy a cirkusz

Egy nappal a bírósági ítélet után – talán erre való reakcióként – az Újpest FC azzal vádolta meg az UTE-t, hogy szigorú és súlyos szerződésszegő magatartásként tünteti fel bármely utánpótláskorú gyermek, csapat felengedését a Szusza Ferenc Stadion gyepére. Emellett azt is leszögezte a focicsapat, hogy a Szusza Ferenc Stadion jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy a következő idényben is NB I-es mérkőzéseknek adjon otthont, mivel a gyep fűtése nem felel meg az MLSZ előírásainak. Meglátásuk szerint ebben a kérdésben is az UTE-nak kéne lépnie, de ezt nem teszi.

Az alábbiakban az Újpest FC közleménye olvasható, változtatás nélkül:

„Az Újpest FC hivatalos közleménye a Szusza Ferenc Stadion bérleti szerződésével kapcsolatosan:   

Az MNV néhány apró részlet tisztázását javasolva már áldását adta a hosszútávú bérleti kérelmünkre, ugyanakkor az UTE csak a gyerekek kárára adná tovább szeretett otthonunk számunkra.

A tények:

A mai napig azért nem került még sor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által már jóváhagyott 15+5 éves stadionbérleti szerződés aláírására, mert az Újpest FC továbbra is kiáll eredeti elköteleződése mellett, miszerint klubunk nem hajlandó olyan szerződést aláírni, amiben:

– Az Újpesti Torna Egylet szigorú és súlyos szerződésszegő magatartásként tünteti fel bármely utánpótláskorú gyermek, csapat felengedését a Szusza Ferenc Stadion gyepére.

– A Szusza Ferenc Stadion olyan bérbeadásáról van szó, amely jelen állapotában nem alkalmas a 2018–2019-es szezontól kezdve NB I-es mérkőzés lebonyolítására, ugyanis az MLSZ licencszabályzata kimondja, hogy csak olyan létesítményben lehet első osztályú labdarúgó-mérkőzést rendezni, amelynél a gyepszőnyeg alatti pályafűtés rendszere biztosított.

Több helyről származó és megerősített információink szerint korábban az UTE a hozzájuk befolyt társasági adó egy bizonyos részét pályafűtésre fordította volna, viszont az önrészt Roderick Duchatelet tulajdonosnak kellett volna finanszíroznia, amelyet azért nem vállalt, mivel a hosszú távú bérleti szerződés rendkívül távolinak tűnt. Most azonban, hogy a küszöbön áll a szerződés megkötése, a személyes egyeztetések során az UTE többször is egyértelműen és határozottan elzárkózott és jelenleg is elzárkózik attól, hogy a korábban vázolt módon segítse a pályafűtés létesítését a stadionban, mert nem tud és nem is akar anyagiakkal hozzájárulni a klub NB I-es szerepléséhez a Megyeri úton, főként nem olyan módon, hogy a TAO keretét ennek megfelelően módosítsa. Természetesen az önrészt ebben az esetben is az Újpest FC vállalná magára. 

Klubunk állásfoglalása:

Nem tartjuk etikusnak, és mindenféle erkölcsi normával szembemenő makacs hozzáállásként éljük meg azt, hogy az UTE kizárna/kitiltana minden olyan gyermeket a Szusza Ferenc Stadionból, akinek álma az, hogy egyszer az NB I-ben magára öltse a lila-fehér szerelést. Klubunk ehelyett fontosnak tartja, hogy a jövőben – bárki által szervezett – utánpótlástornát (akár csak a döntő mérkőzést) lehessen rendezni a Megyeri úti stadionban, ezzel nagy örömet szerezve a gyerekeknek, függetlenül attól, hogy melyik utánpótlásklubban pallérozódnak.

Jelen állás szerint egy olyan létesítményt szeretnének továbbadni bérleményként számunkra, amely a következő szezontól kezdve NEM alkalmas NB I-es mérkőzések lebonyolítására. Az, hogy ebben a szezonban szeretett otthonunkban játszhatjuk mérkőzéseinket, az egyrészt Roderick Duchatelet tulajdonosnak köszönhető, aki egyedül üzemelteti és állja a költségeit a szintén általa finanszírozott, külföldről hozatott fűtőpaplannak, illetve természetesen az MLSZ-nek, amely erre a szezonra még engedélyezte ezt az eljárást, ami az egyetlen opció jelenleg, hogy csapatunk továbbra is az igazi otthonában, a Megyeri úton fogadhassa az ellenfeleit.”

A feszültségek tehát egy fikarcnyit sem enyhültek Újpesten a két “rivális” klub között, s jó kérdés, hogy rendeződni fog-e egyszer minden nézeteltérés a felek között. Kétlem, hogy ez egyhamar el fog jönni…

A fő fotó forrása: ujpestfc.hu

Leave a Reply