Tizenkét kiemelt búcsúzott a darts-vb első fordulójában

VIDEÓKKAL – Véget értek a legjobb 64 küzdelmei csütörtök este a Londonban zajló darts-világbajnokságon. Azt követően, hogy a hétvégén színpadra lépő tizenkilenc kiemelt közül nyolc játékos is elvérzett, a hét első napjaiban további sztároknak kellett korán távozniuk az Alexandra Palace-ból. Kiesett többek között a kétszeres világbajnok Adrian Lewis, valamint az évek óta az élmezőnyhöz tartozó Kim Huybrechts is. Nagy meglepetést hozott a spanyolok rangadója is, amelyet a világranglistán 100. Toni Alcinas nyert meg a 26. kiemelt Cristo Reyes ellen. A világbajnokság ma délután a második kör, a legjobb 32 összecsapásaival folytatódik.

Mensur Suljovic és Daryl Gurney is továbbjutott a darts-világbajnokság hétfői játéknapján, de Paul Lim teljesítménye volt a legemlékezetesebb. A 63 éves szingapúri legenda legyőzte a 30. kiemelt Mark Webstert, így ő készülhet a kétszeres világbajnok Gary Anderson elleni ütközetre.

Mensur Suljovic az utóbbi években egyre jobb formába lendült, így fordulhatott elő, hogy az osztrákot az 5. helyen emelték ki. Ugyan egyértelmű esélyese volt a Kevin Painter elleni párbajnak, de nem vehette félvállról az angolt, mert ő sem akárki. A 2000-es években élte a fénykorát, 2004-ben világbajnoki döntőt is játszhatott, amit csak 7:6-ra, a mindent eldöntő legben veszített el Phil Taylorral szemben.

Az első szettet Suljovic nagyon simán megnyerte 3:0-ra. A másodikban Painternek már sokkal több esélye volt, ám a kulcspillanatokban elhibázta a kiszállókat, így Suljovic ezt a szettet is behúzta 3:1-gyel. Painter a harmadikban is hibázott a fontos dobásoknál, így Suljovic 3:0-ra nyert.

A következő mérkőzésen az első legben Daryl Gurney hét tökéletes dobással indított, de a nyolcadikat elrontotta. Szép kezdés lett volna rögtön egy kilencnyilas… Bombakezdés után erős visszaesés, Ronny Huybrechtsnek szettnyila is volt, de elhibázta, Gurney pedig nagy nehezen behúzta a játszmát.

Gurney hozta a másodikat is, de Huybrechts rutinja jobban érvényesült a harmadikban – szépített. Gurney azért összekapta magát, és úgy nyerte 3:1-re a mérkőzést, hogy a körátlaga a végén 100.51 lett.

A 63 éves Paul Lim nagyon odatette magát Mark Webster ellen. A szingapúri „öregúr”, a torna rangidőse 2:1-re vezetett, a negyedik szettben pedig 2:0-ra, így már csak egyetlen leget kellett hoznia a végső győzelemhez. Nem sikerült neki, Webster bravúros játékkal három játékot nyert sorozatban, és 2:2-re egyenlített.

A döntő szettben Paul Lim birta jobban idegekkel, mind a három leget behúzta, így 3:2-vel továbbjutott. A következő körben a skótok kétszeres világbajnokával, Gary Andersonnal meccsel…

Tehát a hétfői napon is elhullott egy kiemelt, de a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációjára kedden került sor. A német Kevin Münch simán, 2:0-ra nyerte az orosz Oreskin elleni selejtezőt, így a főtáblán a 2011-ben és 2012-ben világbajnok Adrian Lewis várt rá. Mondani se kell, a papírforma alapján semmi esélye sem volt Münchnek, ő azonban magasról tett minderre, s ennek meglett az eredménye.

Az első szettet Lewis 3–1-re megnyerte. A második sorsa hajszálon függött, mert az ötödik legben dőlt csak el. Münch kihasználta a kétszeres világbajnok pontatlanságát, behúzta a leget, és egyenlített!

A harmadik szettben a német varázslatosan játszott, szinte sokkolta Lewist – 3–0-ra nyert, és ezzel a szettekben 2:1-re átvette a vezetést.

Lewis láthatóan megzavarodott, nem jöttek a triplák, elejtette a nyilait dobás előtt, nem tudott tökéletesen koncentrálni, és ezt Münch kihasználta. A negyedik szettet 3:2-re megnyerte, és ezzel óriási meglepetésre a mérkőzés is az övé lett 3:1-gyel!

Lewis körátlaga 94.04 volt, Münché 93.48. Lewis hatékonyabban kiszállózott (43.75 százalék a 37.04 ellenében), ugyanakkor a német 27-szer dobhatott a duplákra, míg az angol csak 16-szor.

Volt már addig pár meglepetés a mostani világbajnokságon, például James Wade vagy Dave Chisnall kiesése, de ez minden eddigit felülmúlt.

Ami az este további mérkőzéseit illeti: a 29. helyen kiemelt John Henderson az egyik legsimább továbbjutásnak örülhetett a finn Marko Kantele ellen. A skót 3:0-ra győzött, söpréséhez egy 90.09-es körátlag is elegendőnek bizonyult. Az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld számára sem okozott különösebb fejtörést az angol Richard North legyőzése. A holland is 3:0-val ment tovább, s 102-es körátlagot produkált a meccsen.

Az addig látottak alapján meglepetést hozott a világbajnokság szerdai napja, hiszen mindhárom színpadra lépett kiemelt megnyerte mérkőzését.

A különleges stílusáról ismert Justin Pipe jól kezdett a selejtezőből érkező Bernie Smith ellen, simán hozta az első és a második szettet is. Az új-zélandit azonnal temetni kezdték, ő azonban alaposan feljavult, s kiharcolta a döntő szettet (igaz, ennek elkerülésére az angolnak meccsnyila is volt, de hibázott).

Az ötödik játszmában Smith került előnybe, sőt akkorát fordult a kocka, hogy már neki voltak meccsnyilai, ám az ő keze is megremegett. Mint később kiderült, ez végzetes hiba volt, hiszen a döntő játszmában, 2:2 után Pipe hozta a saját legjét, majd elvette ellenfeléét, így nyert, s készülhet a Phil Taylor elleni találkozóra.

A 13. kiemelt Michael Smith jól kezdett, szokásos villámgyors dobásaival gyorsan behúzta az első két szettet. A folytatásra azonban Steve Lennon összekapta magát, két szettet is nyert, ezzel kiharcolta a döntő játszmát. Itt viszont elmaradtak az izgalmak, Smith rögtön elvette az ellenfele által kezdett leget, majd magabiztos játékkal megnyerte a mérkőzést.

A 2010-ben világbajnoki döntőben is szereplő Simon Whitlock meglehetősen gyenge napot fogott ki, német ellenfele azonban így sem tudott fogást találni rajta. Kettejük mérkőzésének színvonaláról mindent elárul, hogy az ausztrál varázsló 87.42-es átlaggal, 28 százalékos kiszállózással legyőzte a 84-es átlagot dobó, mindössze 18 százalékkal kiszállózó Martin Schindlert.

Peter Wrightot december elején kórházba vitték az epeköve miatt, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy csütörtök este színpadra lépjen Diogo Portela ellen. A brazil újonc rögtön brékkel kezdett, ez azonban nem billentette ki Wrightot, aki hozta az első szettet. A második játszmát Portela teljesen megérdemelten megnyerte, a folytatásban azonban nem volt esélye, a skót fél gőzzel is behúzta a mérkőzést.

Wright 97.89-es átlaggal és 44 százalékos kiszállózással zárt, de mindenképp megérdemli a dicséretet Portela is, hiszen 91.65-ös körátlagot és 63 százalékos kiszállózást produkált.

Peter Wright szerencsére egészséges, így jöhetett az elmaradhatatlan tánc:

Portela is tartott egy kisebb bemutatót még a meccs előtt:

Az este két spanyol versenyző találkozójával indult, amelyen egyértelműen a 26. helyen kiemelt Cristo Reyes volt az esélyes, ez azonban cseppet sem zavarta a világranglistán a századik helyen álló Toni Alcinast, aki gyorsan megnyerte az első két szettet. Alcinas a harmadikat ugyan elbukta, a negyedikben azonban hozta a kezdéseit, így a világbajnokságok történetében most először jutott túl az első fordulón (2011-ben és 2012-ben is rögtön kiesett), s készülhet az Adrian Lewist búcsúztató Kevin Münch elleni összecsapásra.

A tavalyi vb-n a végső győztes Michael van Gerwent is megszorongató Reyes pedig csak magát okolhatja a korai kiesésért, hiszen csak 85.26-os átlaggal dobott és gyengébben is kiszállózott, mint ellenfele.

A nap második mérkőzésén újabb kiemelt búcsúzott, ráadásul nem is akárhogy: az előzetesen a 18. helyen rangsorolt Kim Huybrechts mindössze két leget nyert meg James Richardson ellen. Az angol játékos az első pillanattól kezdve magához ragadta a vezetést, végül nagyon simán, 3:0-ra nyerte meg a mérkőzést.

A belga mindössze 86.40-es átlaggal zárt, kiszállóit pedig csak 18 százalékkal értékesítette – nem csoda, hogy rögtön kiesett.

A dél-afrikai Devon Petersen szokásos bevonulásával azonnal belopta magát az Alexandra Palace közönségének szívébe, játéka azonban sokáig nem adott erre okot: Darren Webster szinte megerőltetés nélkül hozta az első két szettet.

A folytatásban magára talált a dél-afrikai, egymás után vette el Webster kezdéseit, így meglehetősen gyorsan kiegyenlített, kiharcolva ezzel a döntő szettet. Ebben azonban megint jobban játszott Webster, aki az ötödik meccsnyilát már nem hibázta el, így 3:0-ra hozta a játszmát, s készülhet a Simon Whitlock elleni csatára.

Petersen szintén megvillogtatta tánctudását:

Ezzel véget ért a világbajnokság első fordulója. Az, aki a torna előtt arra fogadott, hogy a harminckét kiemelt játékos közül tizenkettő számára ez a kör jelenti a végállomást a brit fővárosban, az szenteste előtt két nappal alighanem milliomos, ha nem milliárdos lett. Tény, hogy nem nagyon lehetett ekkora csillaghullásra számítani az előzetes esélylatolgatások alapján, de nem a mostani világbajnokságon esett ki a legtöbb kiemelt az első fordulóban.

Az idei vb-n a 32 kiemelt közül Adrian Lewis (7.), Dave Chisnall (8.), James Wade (11.), Jelle Klaasen (12.), Benito van de Pas (14.), Kim Huybrechts (18.), Joe Cullen (19.), Stephen Bunting (21.), Mervyn King (22.), Cristo Reyes (26.), Mark Webster (30.) és Jonny Clayton (31.) is kiesett az első körben.

Ilyen mértékű csillaghullást legutóbb a 2009-es vb-n láthattunk, amikor a háromszoros világbajnok John Part (4.) mellett Terry Jenkins (5.), Colin Lloyd (10.), Peter Manley (13.), Roland Scholten (16.), Chris Mason (22.), Kirk Shepherd (23.), Andy Jenkins (24.), Wayne Jones (25.), Andy Smith (26.), Adrian Gray (27.) és Alex Roy (28.) is elvérzett a nyitó fordulóban. (Bezzeg Nándornak sajnos nem sikerült a bravúr, 3:0-ra kikapott Vincent van der Voorttól.)

A rekord azonban nem a 2009-es és a 2018-as, hanem a 2006-os vb-hez köthető, amikor 13 kiemelt játékos kapott ki az első körben. Ebben az évben rendezték meg először a világbajnokságot a jelenlegi lebonyolítási rendszer szerint. A Phil Taylor sikerével zárult vb-n Colin Lloyd (1.), Ronnie Baxter (3.), Lionel Sams (16.), Steve Beaton (17.), Bob Anderson (18.), Dave Askew (19.), Alex Roy (23.), Alan Caves (24.), James Wade (25.), Steve Maish (28.), Jamie Harvey (29.), Colin Monk (30.) és Darren Webster (32.) búcsúzott az első adandó alkalommal.

A 2018-as világbajnokság pénteken a második fordulóval és hat mérkőzéssel folytatódik, a délutáni programban Gerwyn Price, az esti műsorban pedig többek között Michael van Gerwen, Gary Anderson és Mensur Suljovic is táblához lép.

2. FORDULÓ (a 16 közé jutásért) – ágrajz szerint
Michael van Gerwen (holland, 1.)–James Wilson (angol, 32.)
Gerwyn Price (walesi, 16.)–Ian White (angol, 17.)
Vincent van der Voort (holland)–Steve Beaton (angol, 25.)
Raymond van Barneveld (holland, 9.)–Kyle Anderson (ausztrál, 24.)

Mensur Suljovic (osztrák, 5.)–Robert Thornton (skót, 28.)
Jan Dekker (holland)–Dimitri Van den Bergh (belga)
Daryl Gurney (északír, 4.)–John Henderson (skót, 29.)
Michael Smith (angol, 13.)–Rob Cross (angol, 20.)

Peter Wright (skót, 2.)–Jamie Lewis (walesi)
Alan Norris (angol, 15.)–James Richardson (angol)
Kevin Münch (német)–Antonio Alcinas (spanyol)
Simon Whitlock (ausztrál, 10.)–Darren Webster (angol, 23.)

Phil Taylor (angol, 6.)–Justin Pipe (angol, 27.)
Keegan Brown (angol)–Zoran Lerchbacher (osztrák)
Gary Anderson (skót, 3.)–Paul Lim (szingapúri)
Steve West (angol)–Jermaine Wattimena (holland)

A PÉNTEKI KÍNÁLAT

Délutáni program (13:30)
2. FORDULÓ
Gerwyn Price (walesi, 16.)–Ian White (angol, 17.)
Vincent van der Voort (holland)–Steve Beaton (angol, 25.)
Jan Dekker (holland)–Dimitri Van den Bergh (belga)

Esti program (20:00)
2. FORDULÓ
Mensur Suljovic (osztrák, 5.)–Robert Thornton (skót, 28.)
Gary Anderson (skót, 3.)–Paul Lim (szingapúri)
Michael van Gerwen (holland, 1.)–James Wilson (angol, 32.)

A fő fotó forrása: Twitter

Leave a Reply