Oroszország olimpiai eltiltása: a lakosság külföldi összeesküvést sejt a háttérben

A megkérdezett oroszok közel fele úgy véli, hogy nemzetközi politikai erők egy koalíciója érte el, hogy országukat kizárják a februári, pjongcsangi téli olimpiáról az államilag szervezett doppingolás miatt – ez derül ki egy pénteken közzétett közvélemény-kutatásból. Mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december elején felfüggesztette orosz tagszervezetét, s kizárólag az olimpiai zászló alatt engedélyezte az indulást a teljesen tiszta orosz sportolók számára.

Az oroszok közel fele úgy gondolja, hogy “külföldi politikai erők” játszottak főszerepet abban, hogy Oroszországot kizárták a 2018 februárjában, a dél-koreai Pjongcsangban esedékes téli olimpiai játékokról az államilag szervezett doppingrendszer miatt – derül ki a Vtsiom közvélemény-kutató intézet által készített felmérés pénteken közzétett eredményeiből. A megkérdezettek 45 százaléka hitt a föntebb említett tézisben, 29 százaléka az “orosz sportvilág funkcionáriusait” tartotta felelősnek a NOB által kiszabott eltiltásért, míg 28 százalék a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) hibáztatta a történtekért. A válaszadók mindössze hét százaléka válaszolta azt a kutatási kérdésre, hogy a sportolókat tartja felelősnek a példátlan büntetés elrendeléséért.

Abban már jóval egységesebbek az oroszok, hogy szerintük doppingolás szempontjából “teljesen tiszta” sportolóiknak el kell indulniuk az ötkarikás játékokon az olimpiai zászló alatt. Emellett a válaszolók 62%-a állt ki, s csak 33% vélte úgy, hogy Moszkvának bojkottálnia kellene az eseményt. Vlagyimir Putyin orosz elnök a kizárásról szóló döntés másnapján kijelentette, hazája nem fog gátat szabni tiszta sportolóinak a pjongcsangi részvétellel szemben, s hasonlóképpen foglalt állást az orosz olimpiai bizottság is. A közvélemény-kutatást 1200 ember megkérdezésével, december 14. és 17. között végezték el, vagyis több mint egy héttel azután, hogy a NOB bejelentette, Oroszország nem vehet részt a február 9. és 25. között rendezendő téli olimpián.

A NOB az államilag támogatott doppingrendszer miatt függesztette fel Oroszország tagságát, mivel az ügyben eljáró szakértői bizottság megállapította, hogy a 2014-es szocsi téli játékokon számos orosz sportoló doppingszerek segítségével szerzett érmeket. A Thomas Bach vezette testület azonban nyitva hagyott egy ajtót a Dél-Koreában indulni szándékozó orosz atléták előtt: amennyiben megfelelnek a rendkívül szigorú feltételeknek, vagyis hitelt érdemlően bizonyítják azt, hogy nem nyúltak tiltott szerekhez teljesítményfokozás céljából, akkor az olimpiai zászló alatt, az “Olimpiai Atléták Oroszországból” elnevezésű csapat tagjaiként elindulhatnak a versenyeken. Az orosz olimpiai bizottság becslése szerint ilyen módon akár négyszáz orosz sportoló is kvótát szerezhet Pjongcsangba.

A fő fotó forrása: JB Autissier / Panoramic

Leave a Reply