“Én is tagja voltam a Stasinak” – Matthias Sammer születésnapi vallomása

Matthias Sammer, 1996 Aranylabda-díjazott labdarúgója egy, az ötvenedik születésnapja alkalmából adott interjúban bevallotta, hogy fiatalkorában a kelet-német állambiztonsági minisztérium beszervezte a kommunista kémhálózatba. Az egykori játékos ugyanakkor azt is kijelentette, hogy sosem kémkedett senki után sem, mivel lehetővé tették számára, hogy sportkarrierjére koncentrálhasson, cserébe azért, hogy a Dynamo Dresden focistájaként a kelet-német állambiztonság egyik védelmi ezredének tagjává váljon.

Matthias Sammer, a kilencvenes évek német labdarúgásának nagy sztárja ma ünnepli ötvenedik születésnapját. A kerek évforduló alkalmából a Bild egy hosszabb interjút közölt az egykori kíváló focistával, amelyben életének fontosabb mozzanataira tért ki. S ebben nem csak szép momentumok voltak… Sammer ugyanis először beszélt arról, hogy fiatalkorában a volt Német Demokratikus Köztársaság (NDK) Állambiztonsági Minisztériuma, közismert nevén a Stasi alkalmazásában állt. “Korlátok tornyosultak előttünk, s emiatt nem tudtunk elmenekülni” – mesélte a volt játékos, aki az NDK válogatottjában szerepelt, mielőtt az újraegyesített Németország nemzeti csapatát erősítette volna. “Nyilvánvalóan ez egy szomorú dolog volt, hiszen egy rossz rendszer részévé váltunk, de nem volt más választásunk”.

Sammer azonban bizton állítja, hogy végül sosem kellett kémkednie senki után sem. Tizenkilenc éves korában került a Stasi kötelékébe, ami lehetővé tette számára, hogy élsportolóként élhesse életét egy olyan országban, amely megkövetelte polgáraitól az államhoz, a párthoz és a politikai rendszerhez való lojalitást. Apját, Klaust kizárták a kelet-német válogatottnak az 1972-es müncheni olimpiára és az 1974-es nyugat-németországi világbajnokságra készülő keretéből is, holott mindkét torna selejtezősorozatában játszott. Azért vált kegyvesztetté, mert megtagadta a belépést Kelet-Németország kommunista állampártjába, az Egyesült Szocialista Pártba (SED).

“A Dynamo Dresden játékosai egy védelmi ezredhez tartoztak” – folytatta Matthias Sammer, aki manapság televíziós szakértőként dolgozik. Az menekítette meg őt és társait attól, hogy a diktatúra szolgálatába kelljen állniuk, s be kelljen vonulniuk a hadseregbe sorkatonának, hogy ebben a csapatban fociztak, így megőrizhették élsportolói státuszukat. “Sosem láttam egy fegyvert sem, s nem vettem részt egyetlen hadgyakorlaton sem” – mondta Sammer, aki 23 alkalommal ölthette magára az NDK mezét, mielőtt 1996-ban az újraegyesített német válogatottal Európa-bajnok lett. Ezután, 1997-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját is a Borussia Dortmund játékosaként. Visszavonulását követően edzősködött (2002-ben bajnoki cím a Dortmunddal), majd a német szövetség, később pedig a Bayern München sportigazgatójaként ténykedett. A bajoroknál 2013-ban egy újabb BL-diadal részese lehetett, mégpedig éppen a Dortmund elleni finálé megnyerésével.

A fő fotó forrása: imago sportfotodienst / Imago / Panoramic

Leave a Reply