Hullottak a csillagok a darts-világbajnokság első hétvégéjén

VIDEÓKKAL – Javában zajlik Londonban a 2018-as darts-világbajnokság, amelynek első négy napja több meglepetést is hozott. Az eddig színpadra lépő tizenkilenc kiemeltből csak tizenegynek sikerült továbbjutnia a legjobb 32 közé, a kiesett kiemeltek között pedig olyan nagyágyúkat találunk, mint James Wade, Dave Chisnall, vagy Jelle Klaasen. A címvédő Michael van Gerwen és az utolsó versenyén szereplő tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor gond nélkül ment tovább, mint ahogy a kétszeres győztes Gary Anderson is.

Csütörtök este, magyar idő szerint nem sokkal fél kilenc előtt kezdetét vette a 25. PDC Darts Világbajnokság a londoni Alexandra Palace-ban. Kivételesen nem a nyitómérkőzéssel kezdem a rövid összefoglalók sorát, hanem a 2018-as világbajnokság első játéknapjának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésével, amelyet a két holland, Michael van Gerwen és Christian Kist vívott. A világelső az első három nyilával 180-at dobott, majd 109.98-as átlaggal és egy 141-es kiszállóval 3–0-ra megnyerte a nyitó játszmát. A második szett után Kist körátlaga meghaladta Van Gerwenét, de az első kiemelt 75 százalékos hatékonysággal (8/6) dobta a kiszállóit, így 2:0-s előnyre tett szert.

A harmadik szettben aztán elkezdhettünk elgondolkodni azon, Kist valójában mennyire peches, hogy Van Gerwennel sorsolták össze, ezzel a teljesítménnyel ugyanis a fél mezőny ellen több mint reális győzelmi esélyei lettek volna. Ebben a játszmában mindketten 110 fölött „átlagoltak”, Kist pedig 3–2-vel megérdemelten szépített.

A negyedik szettben Kist játéka szétesett, Van Gerwen ellenben továbbra is magas szinten játszott, aminek egy 3–0-s zárás lett az eredménye. A címvédő 107.4-es körátlaggal zárt, 68.75 százalékkal dobta a kiszállókat (16/11), s volt még egy 138-as befejezése is. Van Gerwen tehát már az első napon világossá tette, idén is a világbajnoki címért jött az Alexandra Palace-ba. A második fordulóban az angol James Wilson lesz az ellenfele, aki a lengyel Krzysztof Ratajskit múlta felül négy játszmában (3:1).

VAN GERWEN GYŐZTES KISZÁLLÓJA:

A 17. vb-jén részt vevő Steve Beaton ugyancsak 3:1-re nyert, de az ír William O’Connor nagyobb csatára is késztethette volna az 1996-os BDO-világbajnokot, ha az első szettben a 17 duplájából nem csak egyet értékesít…

A 16. kiemelt Gerwyn Price 3:0-ra elintézte az angol Ted Evettset, aki a második szettben 2–1-nél dobhatott az egyenlítésért, ám rontott, amit a walesi kihasznált, és azzal a lendülettel a harmadik játszmát is megnyerte. A márciusi UK Openen döntőt játszó Price negyedik világbajnokságán megszerezte az első győzelmét, miután az elmúlt három évben egyaránt vesztesként hagyhatta el a színpadot a legjobb 64 közötti meccsének végén.

Ha csütörtökön nem játszott volna a világelső és címvédő Michael van Gerwen, akkor tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy a világbajnokság pénteken Phil Taylor színre lépésével kezdődött. A 16-szoros világbajnok óriási ováció közepette érkezett a színpadra, ahol már várta honfitársa, a 27 esztendős Chris Dobey, aki 2015 óta versenyez a PDC-nél, de kiemelkedő eredményt még nem ért el.

TAYLOR BEVONULÁSA

Nehezen lendültek bele a felek, az első leget Dobey 21 nyílból nyerte meg. Az első négy játékban mindketten hozták a saját kezdéseiket, majd Taylor egy 12 nyilassal hátsó pályáról befejezte a szettet (3–2). Az 57 esztendős kiválóság a második játszmában sem tündökölt, de 3–1-gyel hozta a szettet, a harmadik felvonásban viszont Dobey szépített, amire feljavuló körátlagával rászolgált.

TAYLOR VALÓSZÍNŰLEG ERRŐL BESZÉLT, AMIKOR AZT MONDTA, HOGY ÉLVEZNI SZERETNÉ A VB-T

A mérkőzés akkor válhatott volna igazán érdekessé, ha Dobey a negyedik szettben 2–1-nél kidobja a dupla 16-ot, de ez két nyílból nem sikerült neki, Taylor pedig büntetett és megfordította a játszmát, ezzel elkerülte a döntő szettet (3:1).

A legenda tehát tovább él, Taylor 96.55-ös körátlaggal és 41.67 százalékos kiszállási hatékonysággal (10/24) bejutott a második fordulóba, amelyben Justin Pipe-pal vagy egy selejtezős ellenféllel találkozik.

Taylorék mérkőzését megelőzően a novemberben junior-világbajnoki címet szerző Dimitri Van den Bergh kiejtette a felnőttek között a PDC-nél 2015-ben negyeddöntős, a BDO-nál 2014-ben világbajnok Stephen Buntingot, aki az első búcsúzó volt kiemeltként az idei vb-n. A 23 éves belga a nyitó szettet első pályáról hozta, majd a másodikban 116-os körátlagot ért el, így Buntingon a világbajnokság első 170-es kiszállója sem segített.

A harmadik játszmában az angol szépített, de a negyedik szettben 2–2-nél csúnya hibákat vétett, ami nem fért bele. A táncos lábú Van den Bergh a PDC- és BDO-vb-k történetének valaha volt legmagasabb, belga játékos által elért átlagával (104.17) megnyerte a meccset, és bejutott a legjobb 32 közé.

A késő esti meccsen a világbajnokság titkos favoritjának tartott Rob Cross 104.12-es átlaggal 3:0-ra nyert a selejtezőből érkező japán Aszada Szeigo ellen, aki nem játszott alárendelt szerepet, hiszen öt leget is nyert. A 20. kiemelt angol a harmadik játszmában 1–2-nél „ránk fújta” a kilencnyilas szelét, de a nyolcadik nyilánál, a T19-nél rontott.

A szombati napon a kétszeres világbajnok Gary Anderson hét 180-assal és 100 fölötti átlaggal (100.93) abszolválta a selejtezőből induló Jeff Smith elleni mérkőzést. A skót kiválóság a második szettben 131.93-as körátlagot ért el, ami a PDC-vb-k történetének második legjobb teljesítménye egy játszmán belül. A rekordot is Anderson tartja, aki a 2016-os elődöntőben 132.61-gyel és egy kilencnyilassal nyerte meg az első szettet Klaasen ellen.

A skót kiválóság ezúttal „megelégedett” egy tíz- és egy tizenegy nyilassal, miközben ellenfele a 80-as körátlagot sem érte el (78.38) – ennek fényében bravúr, hogy a kanadai tudott nyerni két leget.

A világbajnokság szombati játéknapjának legnagyobb meglepetését a 27 éves holland Jan Dekker szolgáltatta, aki 3:1-re megverte honfitársát, a 2016-os elődöntős Jelle Klaasent. A 12. kiemelt brutálisan kezdte a meccset, az első játszmát 107.36-os átlaggal nyerte meg 3–0-ra, de aztán fordult a kocka. A második játszmában Dekker 3–1-gyel egyenlített, majd hasonló különbséggel a harmadik szettet is megnyerte. A negyedik játszmában 2–1-nél a kétszeres Premier League-résztvevő Klaasen öt szettnyilat rontott, majd Dekker 2–2-nél hátsó pályáról kidobta a D16-ot.

Klaasen 2014 óta először esett ki a világbajnokság első fordulójában, míg honfitársa az első győzelmét aratta a PDC-vb-ken. A második körben ezen az ágon a Klaasen–Bunting meccs helyett Dekker–Van den Bergh találkozóra kerül majd sor.

A 19. kiemelt Joe Cullen és a PDC-vb-k történetében eddig nyeretlen Jermaine Wattimena a dobóstílusukból adódóan nagyon magas tempójú mérkőzést játszott egymással, amelyből a holland jött ki győztesen. Az előző hét világbajnokságán összesen egy győzelmet arató Cullen a döntő szettben 2–1-nél négy meccsnyilat rontott, majd a holland fordított, és 3–2-nél hátsó pályáról megnyerte a mérkőzést. Az angol játékos könnyeivel küszködve hagyta el a színpadot.

A 24 esztendős Benito van de Pas a tavalyi vb-n emlékezetes mérkőzést játszott Gary Andersonnal a harmadik fordulóban, ám 102.30-as átlaga ellenére 4–2-re kikapott. Ettől a teljesítménytől a holland most jócskán elmaradt (90.58), de a harmadik szettben megcsillogtatta tudását Steve West ellen, amikor 0:2, 2–2-nél 124-ről bull-lal szállt ki, életben tartva ezzel továbbjutási reményeit.

A negyedik játszmában azonban Van de Pas nem tudott robbantani, West ellenben ekkor játszott a legjobban, így 3–0-val befejezte a mérkőzést. A 42 éves angol versenyző a BDO-nál öt világbajnokságon vett részt, míg a PDC-nél ez a második vb-je, s most szerezte meg az első győzelmét.

A 2009-es elődöntős Mervyn King már 2:0-ra is vezetett a világranglistán 72. osztrák Zoran Lerchbacher ellen, mégis kikapott 3:2-re, ami annak fényében nem meglepő, hogy 82.89-es körátlaggal zárt. Az 51 éves angol 2:0 után derékfájdalmakkal küzdött, talán ezzel is magyarázható, hogy 74.86-os, 73.59-es és 80.50-es átlagot ért el a harmadik, a negyedik és az ötödik szettben, amelyek során összesen egy leget nyert. Lerchbacher korábban nemhogy meccset, de még játszmát sem nyert a PDC-vb-ken.

A 28. kiemelt Robert Thornton az első játszmát 113.76-os átlaggal nyerte meg a selejtezőből érkező Brendan Dolan ellen, aki a második szettben három 100 fölötti kiszállóval (126, 104, 100) egyenlített, miközben a skót teljesítménye érthetetlen mértékben visszaesett (81.67). A harmadik játszmát Dolan 107-es check-outtal kezdte, onnantól viszont Thorntonnak volt több sikerélménye, még úgy is, hogy az első szettben hozott színvonalra nem tudta visszatornászni magát (3:1).

A vasárnap délutáni programban viszonylag papírforma szerint zajlottak az események, hiszen a selejtezős összecsapáson a walesi Jamie Lewis 2-0-ra legyőzte a belga Kenny Neyenst. Lewis még a délután folyamán (már inkább kora este) lejátszotta első főtáblás meccsét is, ahol 3-0-ra verte a kiemelt, s ugyancsak walesi színekben induló Jonny Claytont. Lewis abszolút megérdemelten jutott tovább, hiszen Clayton végig maga alatt játszott.

Ugyancsak szettveszteség nélkül jutott a legjobb 32 közé a BDO-nál 2014-ben világbajnoki döntős, a PDC-nél 2016-ban vb-negyeddöntős Alan “Chuck” Norris, aki az észak-európai selejtező megnyerésével kvalifikáló, nem túlzottan érzelemkifejező finn Kim Viljanent verte 3-0-ra.

Az ausztrál Kyle Anderson, aki azon kevés játékosok egyike, aki a PDC-világbajnokságon kilencnyilast tudott dobni (2013) ugyan elbukott egy játszmát a vb-újonc angol Peter Jacques ellenében, de 3-1-re győzött, s ő is ott van a 32-ben.

Az esti program igazi drámát hozott a rajongók és a fogadók számára is. Az még önmagában nem volt meglepetés, hogy az új-zélandi Cody Harris 2-0-ra verte az amerikai Willard Bruguier-t a selejtezős mérkőzésen, azonban ami utána következett, arra nehéz szavakat találni.

Ahogy azt a vb-ről írt felvezetésemben is elmondtam, a 8. kiemelt, rendszeres Premier League-szereplő Dave Chisnall számára gondot jelenthet a kiemeltek közül hosszú évek után kicsúszó holland Vincent van der Voort kiütése. S nem hogy gondot, leküzdhetetlen akadályt jelentett számára, ugyanis a remek bevonulózenéje és gyors dobótempója miatt is népszerű van der Voort 3-0-ra legyőzte Chisnallt, aki ebben az évben gyengélkedett, s a mostani mérkőzésen sem volt méltó a teljesítménye önmagához.

Chisnall búcsúja előtt egy másik, a legjobbakat fölvonultató Premier League-sorozatban évek óta stabil hellyel rendelkező dartsos is korai búcsút kényszerült inteni az “Ally Pally”-nek. James Wade számára nem volt túl jó ómen, hogy idén pontosan tíz év után először kicsúszott a top tízből a világranglistán, s a The Machine (A Gép) becenévre hallgató balkezes játékos alighanem tovább folytatja zuhanását a rangsorban, mivel 3-2-re kikapott a korábbi ifjúsági világbajnok, a felnőttek között viszont ezidáig nem sok vizet zavaró Keegan Brown ellenében. Brown megérdemelte sikerét, hiszen a kulcsfontosságú pillanatokban nem remegett meg a keze, miközben Wade többször is rontott a kiszállózás során. Brown ellenfele a legjobb 32 között az ugyancsak meglepetésre továbbjutó Zoran Lerchbacher lesz, vagyis az angol tovább folytathatja menetelését. Wade esetében szurkolni kell azért, hogy a sorozatos kudarcok ne lökjék vissza az őt évek óta gyötrő bipoláris depresszió állapotába.

Az este utolsó mérkőzésével már jól jártak mindazok, akik csak erre az egy meccsre fogadtak, s biztosra vették a kiemelt játékos győzelmét. A 17. helyen rangsorolt Ian White ugyanis simán, 3-0-ra verte a selejtezőből érkező Cody Harrist, így ő is ott van a 32 között, ahol majd Gerwyn Price lesz az ellenfele pénteken.

A darts-világbajnokság ma este 20:15 magasságában újabb négy mérkőzéssel, egy selejtezős és három főtáblás találkozóval folytatódik. A kvalifikációs ütközetet a hongkongi Kai Fen Leung vívja a vb rangidősének számító, 63 éves, elsősorban a műanyagnyilas (soft) szakágban jeleskedő szingapúri Paul Lim ellen. A meccs győztese az este zárásaként Mark Websterrel csaphat össze. Színpadra lép a torna negyedik és ötödik kiemeltje is: Daryl Gurney Ronny Huybrechts, míg a magyarok körében igen népszerű szerb-osztrák Mensur Suljovic a 2004-ben finalista Kevin Painter ellen áll majd ki.

A Sportudvaron folyamatosan beszámolunk a világbajnokság eseményeiről, úgyhogy érdemes ránk kattanni a következő napokban is!

A fő fotó forrása: PDC/Twitter

Leave a Reply