Antiszemita akcióhoz használták Anne Frank képét a Lazio ultrái

Nyomozást indított az olasz rendőrség azután, hogy a Lazio labdarúgócsapatának szurkolói egy Anne Frankot, a második világháború idején írt napjóbejegyzéseiről ismertté vált zsidó származású német lányt ábrázoló matricákkal ragasztották tele az Olimpiai Stadion nézőterén a Curva Sud-szektor üléseit, amelyeken a városi rivális, az AS Roma szurkolóinak kemény magja szokott helyet foglalni. Az esetre a múlt hétvégi, Cagliari elleni bajnoki mérkőzésen került sor. Az olasz zsidó közösségek, sportolók és politikusok is mélységesen elítélték a történteket.

Az olasz rendőrség eljárást indított, miután a Lazio szurkolói – a helyi sajtó közlése szerint – rengeteg, Anne Frankot a városi ősi rivális AS Roma mezében ábrázoló matricával ragasztották tele a Stadio Olimpico déli kanyarját, azt a lelátórészt, amelyen a Farkasok drukkerei szoktak helyet foglalni a két klub által használt létesítményben. Múlt vasárnap, a Cagliari ellen 3-0-ra megnyert bajnoki mérkőzésen a Lazio ultrái kivételesen a Curva Sudon, tehát a Roma szurkolói által használt déli kanyarban foglaltak helyet, mivel eredeti helyüket, az északi kanyart két mérkőzésre bezárták, amiért október elején, a Sassuolo elleni Serie A-találkozón rasszista rigmusokat skandáltak.

Négy éve már használták ezt a fotómontázst

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Lazio drukkerei az Anne Frankról készült, e cikk tetején is látható fotómontázssal fejezik ki érzéseiket az ellenség, az AS Roma szurkolói és játékosai felé. Mint köztudott, Anne Frank egy zsidó származású német lány volt, aki fogságba esett a második világháborúban, s a náci németek által megszállt Amszterdamban írta meg híres naplóját, amelyben részletesen mesél a koncentrációs táborok légköréről, a megszállók által elkövetett kegyetlenkedésekről. 1945-ben, a bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt. Az őt a Roma mezében ábrázoló fotómontázst még 2013-ban készítették ismeretlenek, s már akkor elárasztották a matricákkal az olimpiai stadiont, amelynek karbantartó személyzete gyorsan eltávolította ezeket. Most az aréna takarítói bukkantak hasonló képecskékre, a róla készült fotót is ők osztották meg a Twitteren.

Az olasz főváros zsidó közössége gyorsan reagált a történtekre: “Ez nem labdarúgás, ez nem sport. Söpörjék ki az antiszemitizmust a stadionokból!” – írta ki a Twitterre Ruth Durghello, a római zsidó közösség elnöke. “Ami történt, az nagyon súlyos. Semmilyen igazolást nem lehet erre találni. Ezeket a cselekményeket a lehető legkeményebben el kell ítélni” – mondta Luca Lotti olasz sportminiszter. “Biztos vagyok, hogy az illetékes hatóságok kiderítik, hogy mi történt és gyorsan kézre kerítik és megbüntetik a felelősöket” – tette hozzá a politikus.

A Lazio kedden azt közölte, hogy elnöke, Claudio Lotito a csapat két játékosával, Felipe Andersonnal és Wallace Fortuna dos Santossal egyetemben ellátogatott egy római zsinagógába, és megkoszorúzták az antiszemitizmus áldozatainak emlékhelyét.

“A Lazio álláspontja világos: elítéljük a rasszizmust. Az a benyomásom, hogy egyesek megpróbálják megkárosítani a klubot.”

– jelentette ki Arturo Diaconale, az égszínkék-fehér klub szóvivője. “Fontos elítélni az antiszemitizmus minden formáját. Remélem, hogy nem fognak újabb szankciók érni bennünket még akkor sem, ha a képünk sérül” – tette hozzá.

Az akciót az olasz sportélet és a politika is elítélte. A klubok és újságok internetes oldalain egymás után jelenik meg a Mi is Anne Frank vagyunk!-kifejezés (#siamotuttiannafrank), amelyeken Anne Frank az olasz csapatok különböző mezeiben látszik.

Az ország labdarúgó-szövetsége (FIGC) bejelentette, hogy a hétvégi találkozók mindegyikének elején Frank híres naplójából olvasnak fel részleteket. Az olasz rendőrség tehát eljárást indított az ügyben, s nem megerősített információk szerint egyeseket a hatóságok már azonosítottak.

Marco Minniti belügyminiszter közölte: a tetteseket örökre kitiltják a stadionokból. Sergio Mattarella olasz államfő “veszélyes” sodródásról beszélt. Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, Fiorentina-szurkoló, arra szólította fel az olasz labdarúgást, a következő meccseken a játékosok klubjaik emblémája helyett sárga csillagot viseljenek a mezükön.

A Laziónak jó tíz éve volt már egy hatalmas botránya egyik játékosa, Paolo Di Canio fasiszta, rasszista megnyilvánulásai miatt. A kopasz focista rendre náci karlendítésekkel üdvözölte szurkolóit, miután gólt szerzett egy-egy mérkőzésen.

A fő fotó forrása: Twitter

Leave a Reply