Meglepetések a köbön – az Ausztrál Open legfőbb tanulságai

Vasárnap ért véget a 2024-es esztendő első Grand Slam-tenisztornája, az Ausztrál Open. A melbourne-i viadalon a nőknél papírformának nevezhető az, hogy Arina Szabalenka győzött, ám a férfiaknál Jannik Sinner végső sikere annak ellenére is meglepetés, hogy az olasz jó formában van az utóbbi hónapokban. Ezt bizonyította Novak Djokovics legyőzésével is. Iga Swiatek és Carlos Alcaraz leszerepeltek, míg a magyarok közül senki sem tudott igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtani. A Sportudvar értékeli a verseny legfontosabb történéseit.

POZITÍVUMOK
A fordulatos férfi torna

Bár az Ausztrál Open férfi egyesének első nyolc kiemeltje közül hatan is eljutottak a negyeddöntőig, a torna mindvégig bővelkedett elképesztő mérkőzésekben és nagyobb meglepetésekben egyaránt. Elég csak Novak Djokovics kezdeti nehézségeire gondolni a mindössze 18 éves horvát Prizmic vagy a hazaiak által támogatott Popyrin ellen, vagy arra, hogy Adrian Mannarino három mérkőzését is öt szettben tudta megnyerni. Emlékezetes volt még Miomir Kecsmanovics győzelme Tommy Paul ellen, a kínaiak meglepetésemberének, Sang Ju-cseng-nek és a portugálok tehetségének, Nuno Borgesnek szereplése, s nem szabad elfeledkezni Zverevnek Norrie és Alcaraz ellen aratott hősies győzelméről sem. Ilyen előzmények után következett a döntő, amelyben Jannik Sinner 0:2-ről fordítva győzte le Danyiil Medvegyevet, aki 2022-ben Rafael Nadaltól kapott ki hasonló módon. Az idei versenyen nem kevesebb mint 35 mérkőzésen került sor öt játszmára, ezzel pedig sikerült beállítani a Grand Slam-rekordot, amelyet eddig az 1983-as US Open egyedül tartott.

Jannik Sinner a leghatalmasabb akadályokat is legyőzte

A 2022-es US Open negyeddöntőjében Carlos Alcaraz nagy csatában győzte le Jannik Sinnert. Akkor sokan arról beszéltek, hogy a spanyol és az olasz lesz rövidesen a férfi mezőny két legjobbja. Alcaraz megnyerte azt a tornát, Sinnernek viszont kicsit többet kellett várnia első GS-trófeájára. A 22 éves olasz a vasárnapi döntővel bezárólag legutolsó 30 mérkőzéséből 27-et megnyert és három trófeát szerzett meg, közte a Davis-kupát is. 1976 után ő az első, összességében pedig mindössze a harmadik olasz férfi játékos, aki Grand Slam-tornát tudott nyerni (Nicola Pietrangeli 1959-ben és 1960-ban a Roland Garroson, Adriano Panatta 1976-ban ugyancsak Párizsban tudott diadalmaskodni). Sinner sikerének értékét nagyban növeli, hogy az elődöntőben és a fináléban is legjobbját kellett nyújtania, hiszen előbb Novak Djokovicsot tudta nagy küzdelemben két vállra fektetni (három hónapon belül másodszor), majd a fináléban a föntebb már említett 0:2-ről történő fordítással győzte le Medvegyevet, egyben életében először győzött top 5-ös játékos ellen mindent eldöntő szettben. Egyértelmű, hogy neki sikerült a legjobban 2023 és 2024 fordulója, s most az a legfőbb kérdés, hogy ez a bombaforma meddig fog kitartani, s a melbourne-i győzelmet fogja-e további egy, akár több GS-diadal követni idén. Mindenesetre minden esélye megvan erre.

A döntőben Sinneré (balra) volt az utolsó szó (A kép forrása: MARTIN KEEP / AFP)
Arina Szabalenka, a legyőzhetetlen

Arina Szabalenka szettveszteség nélkül nyerte meg az Ausztrál Opent. Ez a hölgyeknél immár ötödik alkalommal esett meg, hiszen 2000-ben Lindsay Davenport, 2008-ban Marija Sarapova, 2017-ben Serena Williams, 2022-ben pedig Ashleigh Barty nem bukott egyetlen játszmát sem Melbourne-ben. A fehérorosz, aki címvédőként érkezett Ausztráliába, a döntőt mindössze 76 perc játékidő alatt nyerte meg 6-3, 6-2-re a kínai Cseng Csin-ven ellen, ezzel 2013 után ő az első, aki megvédte címét ezen a versenyen – érdekesség, hogy 11 évvel korábban honfitársának, Viktorija Azarenkának sikerült ugyanez. Szabalenka az elődöntőben visszavágott Coco Gauffnak a tavalyi US Open-döntőben elszenvedett vereségért. A fehérorosz játékos még mindig csak 25 éves, de már olyan szintű stabilitást és rendszerességet tud fölmutatni, ami irigylésre méltó, hiszen zsinórban hatodik Grand Slam-tornáján jutott el a legjobb négyig, s három döntőjéből kettőt megnyert. Itt biztosan nem szeretne megállni, s azt hiszem, könnyen lehet, hogy 2024 róla fog szólni.

NEGATÍVUMOK
Djokovics király meztelen lett

Megrengett a föld Melbourne-ben. Novak Djokovics, a 24-szeres GS-győztes játékos életében először kapott ki elődöntőben az Ausztrál Openen. Az idei immár a 11. elődöntős szereplése volt a szerbnek, s a korábbi tíz alkalommal rendre bejutott a döntőbe. Jannik Sinner ellen azonban egy árva bréklabdát nem volt képes beütni (ez először esett meg vele Grand Slam-mérkőzésen) és végig enerváltan teniszezett, így 6-1, 6-2, 6-7, 6-3 arányú veresége teljesen megérdemelt volt. Djokovics ezt megelőzőleg utoljára 2018-ban veszített el mérkőzést Melbourne-ben, akkor a nyolcaddöntőben a dél-koreai meglepetésember, Csong Hjon ejtette ki. Mint tudjuk, a szerb felkészülése nem volt teljesen zökkenőmentes, mivel kisebb sérülés hátráltatta, így nem kizárt, hogy ez mutatkozott meg rajta Sinner ellen, hiszen azon a mérkőzésen magabiztosan mutatta meg bénító gyengeségeit egy fiatal játékossal szemben. Hiányzott játékából a szükséges fizikai intenzitás, reakcióideje a szokásosnál hosszabb volt és részben ebből eredően nagyon durva lábmunkát kellett végeznie. Azt is mondhatjuk, az örökifjúnak eszébe jutott, hogy már ő is “veterán”. Arról talán még korai beszélni, hogy elkezdődött Djokovics hosszú és példátlanul sikeres pályafutásának leáldozása, ám jó esély van arra, hogy amíg tavaly még vitathatatlanul ő volt a férfi tenisz uralkodója, idén Sinner és Alcaraz is fölérhet mellé, sőt, akár jobbá is válhat nála. Mindketten meg tudták már verni a szerbet nagy csatában, vagyis tudják, mi az ellenszere. Az a legfőbb kérdés, hogy a 36 éves Djokovics teste hogyan fogja bírni a terhelést, valamint, hogy ellenfelei mennyire tudnak tartósan kirobbanó formában játszani. Izgalmas szezonnak nézünk elébe a férfiaknál.

Swiatek joggal lógathatja a fejét

Az Ausztrál Open egyik, ha nem a legnagyobb csalódása a női világelső, Iga Swiatek volt. A lengyel már a 3. fordulóban elbúcsúzott a tornától, miután 3-6, 6-3, 6-4-re kikapott a cseh Linda Noskovától. 45 év után ő az első világelső, aki a melbourne-i GS-tornán a nyolcaddöntő előtt kiesett – 1979-ben Virginia Ruzici már az 1. fordulóban elvérzett Mary Swayerrel szemben. Iga Swiatek ezt megelőzőleg utoljára a 2022-es wimbledoni bajnokságon esett ki a legjobb 32 között. A háromszoros Roland Garros-győztes már az 1. fordulóban szenvedett Sofia Kenin ellen, majd egy másik amerikait, Danielle Collinst búcsúztatta, igaz, a döntő játszmában 4-1-es hátrányból kellett föltámadnia. Ezt követte a torna előtt világranglista-93. Noskova elleni váratlan vereség. A meccs utáni sajtótájékoztatón pontosan látszott rajta a csalódottság, s az is, hogy ő maga sem érti, miért teljesített ennyire vérszegényen Melbourne-ben. Tény és való, hogy Swiateknek eddig csak egy elődöntős szereplése van innen még 2022-ből. Egyelőre őrzi világelsőségét, de Arina Szabalenka könnyen visszaelőzheti, ha nem talál vissza gyorsan a jó útra.

Gyenge volt a női torna

Miközben a férfi tornán álomelődöntőket és egy zseniális finálét láthattunk, addig a nőknél több nagy név is igen korán búcsúzni kényszerült. Onsz Dzsabúr, Jelena Ribakina, Jessica Pegula – csak néhány játékos a teljesség igénye nélkül, akitől előzetesen sokkal acélosabb produkciót vártunk, mint amit végül kaptunk. Gyakorlatilag fölsorakozhatnak Iga Swiatek mellé. Olyan játékosok ellen estek ki, mint Jasztremszka vagy Kalinszkaja, akiket simán kellett volna verniük. Az elmúlt években a női Grand Slam-tornák varázsát éppen az adta, hogy sok meglepetés történt, ezáltal szinte megjósolhatatlan volt, hogy ki lesz a végső győztes. Idén ez a varázs teljesen visszaütött, hiszen az, hogy több kiemelt a torna korai fázisában kiesett, a későbbi küzdelmek színvonalára alaposan rányomta bélyegét. A selejtezőből az elődöntőig eljutott Jasztremszka és a kínai Cseng összecsapása csalódást keltően pocsék volt, a Szabalenka – Gauff összecsapás pedig bántóan sima. Ugyanez áll a döntőre is, ami nem tartott másfél óráig. Ennek oka abban keresendő, hogy túl nagy különbség van a fehérorosz és a kínai között játéktudást tekintve. Ez bizony nem túl szerencsés egy Grand Slam-döntőben. Többen követelik, hogy a női mérkőzések is tartsanak öt szettig, mint a férfi találkozók, de azt hiszem, a 2024-es Ausztrál Open nem keveseket elriaszthatott közülük az eddig képviselt állásponttól…

Osztálykülönbség volt Szabalenka és Cseng között a női döntőben (A kép forrása: ELOISA LOPEZ / REUTERS)
Alcaraz ismét megégette magát

Carlos Alcaraz néhány héttel ezelőtt egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy idei fő célja az olimpia megnyerése. Az olimpiáig még fél év van, úgyhogy addig is bőven lehetnek és bizonyára vannak is kitűzött céljai a spanyolnak. Alcaraz tavaly sérülése miatt kihagyta az Ausztrál Opent, s 2023 második fele sem úgy sikerült számára, ahogyan azt szerette volna. Az idei melbourne-i versenyen ígéretesen kezdett, ám az Alexander Zverev elleni negyeddöntő, amely az első igazi próbatétel volt számára, nem sikerült jól. 6-1, 6-3, 6-7, 6-4-es vereséget szenvedett a 20 éves, de már kétszeres GS-győztes hispán, aki az egész mérkőzésen sok hibával játszott, s többször az lehetett az ember érzése, mintha fejben bent ragadt volna az öltözőben. Ennek ellenére volt sansza arra, hogy kiharcolja a döntő szettet, ám mivel mentálisan nagyon nem volt egyben, így vereséget szenvedett. Immár sokadjára láthattuk azt nála, hogy fizikailag alapvetően rendben van, de fejben valami nem akar összeállni. Most még lehet persze azzal “védeni”, hogy csupán 20 esztendős, de előbb-utóbb (inkább előbb) el kellene jutnia oda, hogy mentálisan is közel 100%-os felkészültséggel vág neki egy mérkőzésnek, főleg, ha egy Grand Slam-negyeddöntőről van szó. Nagy kérdése 2024-nek, hogy a sokak által várt Sinner-Alcaraz párharcnak milyen kimenetele lehet. Egyelőre nagyon az olasznak áll a zászló.

Gyenge magyar szereplés

Hosszú idő után először volt példa arra, hogy női egyesben nem volt magyar játékos egy Grand Slam-torna főtábláján. Négyen is indultak a selejtezőben, de sem Bondár Annának, sem Babos Tímeának, sem Gálfi Dalmának, sem Udvardy Pannának nem sikerült kvalifikálnia magát a legjobb 128 közé. Többen közülük párosban és vegyes párosban próbálkozott, de ott sem sok sikerrel. A férfiaknál ellenben az automatikusan főtáblás Fucsovics Márton és Marozsán Fábián mellett a selejtezőből Valkusz Máté is kiharcolta a tornán való részvétel jogát. Neki ez volt élete első felnőtt GS-viadala. Nem kapta könnyű sorsolást a mieink, s végül csak Marozsán Fábián tudott két kört menni, mivel legyőzte a 2018-ban döntős, ám az utóbbi években sérülések miatt alaposan visszaeső Marin Cilicet, majd bravúros győzelmet aratott a 22. kiemelt Francisco Cerúndolo fölött. A 3. fordulóban a 12. kiemelt Taylor Fritz már túl kemény diónak bizonyult, mert bár az első szettet még megnyerte Fábián, az amerikai a következő három játszmát elvitte, így ő jutott tovább. Fucsovicsnak nem volt szerencséje a sorsolással, mivel a 13. kiemelt és nemrégen hosszú évek után újból tornát nyerő Grigor Dimitrovval került szembe. Az első szettet ő is meg tudta nyerni, ám a következő hármat kivétel nélkül elvesztette, így idén nyeretlenül zárt Melbourne-ben. Valkusz Máté szintén szettgyőzelemmel indított a hazai Max Purcell ellen, ám ott ugyanaz a forgatókönyv érvényesült, mint a másik két fiú esetében, azaz 3:1-es vereség lett a vége. Összességében véve a magyarok nem szerepeltek túl acélosan az idei Ausztrál Openen, egyedül Marozsán Fábián eredménysora ad okot némi örömre. Az is pozitívum, hogy Valkusz Máténak összejött a főtáblás szereplés, mert ezáltal a korábbi junior világelső némi tapasztalatot tudott gyűjteni a felnőttek között. A magyar Davis-kupa-válogatott néhány nap múlva Tatabányán Németország ellen lép pályára a világcsoport 1. fordulójában. Jelen állás szerint a németek a legerősebb vagy közel legerősebb csapatukkal érkeznek, így nagyon fontos, hogy nálunk is a legjobbak szerepeljenek, ahogy az mostani állapot szerint meg is fog történni. Aztán, hogy ott mi lesz, az kérdéses, de annyi biztos, hogy egyik magyar sincs kifacsart állapotban…

A kiemelt kép forrása: AFP / DAVID GRAY / REUTERS / ISSEI KATO

Leave a Reply