Elkelt a Newcastle: Új kirakatcsapat születik?

VIDEÓVAL – Egy hosszú évek óta tartó huzavona végére került pont tegnap, amikor a Newcastle United angol labdarúgóklub és a Premier League bejelentette, hogy végre valahára megtörténik az eddigi tulajdonos és a szurkolók által is régóta óhajtott változás: gazdát cserél a fekete-fehér északi klub, amelyhez Szaúd-Arábiából érkezik a közeljövőben vélhetőleg nem kevés pénz. Egyes vélemények szerint a Newcastle a világ leggazdagabb klubjává válik a tulajdonosváltással, ám ezt most még elhamarkodott kijelenteni. Ettől függetlenül joggal vetődik föl a kérdés, hogy vajon sztárjátékosok egész sora fog-e rövidesen a Szarkáknál focizni, s ezáltal a jelenleg a kiesés elől menekülő csapat ismét az élmezőnyhöz fog tartozni?

A Newcastle lesz az angol labdarúgás következő erős bástyája? Tegnap óta nem meghökkentő erre gondolni, hiszen hivatalossá vált, hogy a Szaúdi Állami Befektetési Alap megvásárolja az angol klubot, s 80%-os tulajdonrészt szerez benne. Amanda Staveley brit üzletasszony lesz az, aki levezényli a 300 millió fontos tranzakciót, amellyel véget ér a 14 éve tartó Mike Ashley-éra. Ashley évek óta szeretett volna túladni a klubon, ám különböző okokból a szaúdiakkal folytatott tárgyalások nagyon elhúzódtak, így csak most valósulhat meg a tulajdonoscsere.

Volt egy olyan időszak, amikor úgy tűnt, sosem születik megállapodás Ashley és a szaúdiak között. Ennek oka a Szaúd-Arábia és Katar között 2017-ben kirobbant diplomáciai konfliktus, amelybe a Nasszer Al-Kelaifi katari üzletember, a Paris Saint-Germain tulajdonosa által irányított BeIN Sports sporttelevízió is belekeveredett. Rijád 2017 pünkösdjén határozott úgy Bahreinnel, az Egyesült Arab Emirátusokkal és Egyiptommal karöltve, hogy felfüggeszti diplomáciai és közlekedési kapcsolatait Katarral, mivel a miniállam közeli viszonyban van a szaúdiak regionális riválisának számító Iránnal, illetve állítólag különböző terrorszervezetekkel. A tiltások keretében Katar nem terjeszthette televíziós csatornáit a négy országban. A katariak később azzal vádolták meg a szaúdiakat, hogy amíg ők tiltják a BeIN Sportsnak, hogy Szaúd-Arábiában is sugározhasson, addig ők kalózkodást követnek el a BeoutQ nevű csatornával, amely bármiféle szerződés és engedély nélkül közvetítette a BeIN Sports adásait Szaúd-Arábiában. A szaúdi fél ezt persze tagadta.

Ez a diplomáciai gordiuszi csomó akár teljesen meghiúsíthatta volna a Newcastle megvásárlására irányuló szaúdi lépéseket. Ennek oka egész konkrétan az volt, hogy a BeIN Sports rendelkezik a Premier League közel-keleti közvetítési jogaival, Katar pedig éppen emiatt határozottan elutasította, hogy a szaúdi befektetési alap bevásárolja magát a Newcastle Unitedbe. Miközben Doha mindent elkövetett annak érdekében, hogy megakadályozza a tulajdonosváltást, addig a BeIN Sports körüli cirkuszban sikerült dűlőre jutnia a két szembenálló országnak. Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy föloldja a BeIN Sports sugározásának tilalmát, ezzel pedig megnyílt az út a szaúdi befektetők előtt a Premier League és a Newcastle felé. Nagy-Britanniában él egy olyan törvény, amelynek értelmében állam nem lehet közvetlen tulajdonos sportegyesületben, márpedig a szaúdi-katari konfliktus miatt legfeljebb maga a szaúdi királyság tudott volna könnyedén klubot vásárolni. Így viszont szükséges volt, hogy a leendő tulajdonos ne álljon közvetlen kapcsolatban az állami vezetéssel. A Premier League tegnapi közleménye éppen azzal indokolja a tulajdonosváltás engedélyezését, hogy a szaúdi befektetők hiteles garanciákat raktak le a tárgyalóasztalra, miszerint nem a királyság vásárolná be magát a Newcastle-be, vagyis nem válik belőle államilag irányított klub.

És akkor mostantól a Newcastle a világ leggazdagabb klubja?

Ezzel a konzorciummal mindenképp a leggazdagabbak közé fog tartozni, méghozzá a legesleggazdagabbak közé. A Daily Mail konkrétan azt írja, hogy a Newcastle lesz a világ leggazdagabb klubja, ugyanis értéke 320 milliárd fontra (!), vagyis mai árfolyamon 134 billió 816 milliárd forintra fog rúgni, amint lezajlik az átadás-átvétel. Ez 10-szer több, mint az emirátusokbeli kezekben lévő Manchester City, és ötször több, mint a katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germain értéke.

A Forbes gazdasági magazin ugyanakkor igyekszik csillapítani a kedélyeket. “Sok dolog még ismeretlen az új tulajdonosok valós természetét illetően. Semmilyen küldetést nem fogalmaztak még meg és sok találgatás folyik. Senki sem tudja pontosan, mennyi pénzt fognak az új tulajdonosok a Newcastle Unitedbe befektetni” – írta Graham Ruthven, a magazin újságírója. Tény és való, hogy egyelőre semmit sem közöltek a tervezett kiadásokról, azonban ide a rozsdás bökőt, hogy közép- és hosszútávon nemzetközi szinten is jelentős összegeket fog fordítani a Newcastle új játékosok szerződtetésére, aminek következtében előbb-utóbb az angol élmezőnyhöz fog tartozni, s természetesen az európai porondon is rendszeres résztvevővé válhat. Az új tulajnak persze be kell tartania a pénzügyi fair play szigorú előírásait és csak szépen fokozatosan befektethet a klubba, nem pumpálhatja bele azonnal a világ összes pénzét. Keith Downie, a Sky Sports brit sporttelevízió újságírója úgy tudja, hogy a szaúdiak első körben befektetnek az akadémiába, az edzőközpontba, valamint a St. James’ Park felújításába és modernizálásába.

Ettől függetlenül eléggé valószínűtlen, hogy pár éven belül ne jelenjenek meg nagynevű játékosok a Tyne folyó partján, hiszen a szaúdiak nyilván szeretnék fölvenni a versenyt a katari és dubaji milliárdokkal kitömött csapatokkal hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Sok szurkoló már azt pedzegeti, hogy jövő januárban kik jöhetnek a Newcastle-höz, azonban nem szabad ennyire elsietni a dolgokat, hiszen a Szarkák úgy mentek el a mostani válogatott szünetre, hogy a 19., kieső helyen állnak a Premier League-ben. Biztosan lesznek erősítések (akárhol fog állni a csapat a tabellán az év végén), ám a klub új vezetőinek először azt kell szem előtt tartaniuk az átigazolások terén, hogy bent kell tartani az együttest a bajnokságban, s ehhez nem biztos, hogy olyan labdarúgókat tudnak majd megszerezni, akik élcsapatokban rúgják a bőrt. Amennyiben sikerül bennmaradnia a csapatnak, akkor azután lehet majd nagyobb álmokat dédelgetni, s ehhez mérten költeni, igazolni.

Én a magam részéről biztosra veszem, hogy a Newcastle előrébb fog kerülni a Premier League-ben a közeljövőben, de hogy ez konkrétan a bajnoki címért való küzdelmet vagy pedig a nemzetközi kupahelyekért folytatandó versengést fogja jelenteni, még nem lehet megjósolni. Az biztos, hogy a Newcastle utoljára a 2012-2013-as idényben szerepelt a nemzetközi porondon, amikor az Európa Ligában a negyeddöntőig jutott, vagyis épp ideje lenne már egy újabb kijutásnak, arról nem is beszélve, hogy utoljára 1927-ben lett angol bajnok a négy elsőséggel büszkélkedő egyesület.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: LEE SMITH / REUTERS

Leave a Reply