Itt az újabb teniszszenzáció

Még alig vagyunk túl azon, hogy Marozsán Fábián legyőzte Carlos Alcarazt a római tenisztornán, máris itt van az újabb, talán még ennél is nagyobb meglepetés: a selejtezőből főtáblára jutott brazil Thiago Seyboth Wild legyőzte Danyiil Medvegyevet a Roland Garros 1. fordulójában. A fiatal játékos természetesen nagyon boldog a nagy diadal miatt, azonban nem lehet felhőtlen a hangulata, mivel a váratlan győzelem állítólagos bántalmazásairól is lerántotta a fátylat.

Aligha véletlen, ha a világranglista 172. helyén álló 23 éves brazil Thiago Seyboth Wild és a kereken 170 pozícióval előtte álló Danyiil Medvegyev összecsapásának alakulása során a teniszrajongóknak Marozsán Fábián jutott eszébe, mégpedig az, amikor néhány héttel ezelőtt legyőzte az ATP-rangsorban akkor második helyen álló Carlos Alcarazt.

A brazil az első Roland Garrosán szerepelhet, miután sikerrel felverekedte magát a selejtezőből a főtáblára, pályafutása második GS-főtáblás meccsét vívta a korábbi világelső ellen, ám ez egy pillanatig sem látszott rajta. Ugyan rögtön az első adogatójátékát elvesztette az első játszmában, később visszabrékelte az oroszt, kiharcolta a rövidítést és be is zsebelte a 65 percig tartó szettet.

Ekkor már érezni lehetett, hogy akár különleges meccs is kerekedhet ebből, és ez az érzés a második felvonást követően még fokozódhatott is, hiszen mindkét játékos hozta az adogatásait, s a tie-breakben ezúttal az orosz volt a jobb.

A harmadik szettben Medvegyev megvillantott valamit a valódi tudásából, 39 perc alatt vitte a játékrészt, vagyis megfordította a meccs állását. A fordulatoknak azonban még közel sem volt vége, mert Seyboth Wild eggyel többször brékelte az adogatásaival ismét hadilábon álló Medvegyevet, így jöhetett a döntő játszma.

Ebben pedig igazán elszabadultak a brékek, a brazil háromszor, az orosz kétszer vette el a másik adogatójátékát, ami azt eredményezte, hogy 4 óra és 15 perc játék után az élete meccsét vívó – nem mellesleg a 2018-as junior US Openen Lorenzo Musetti legyőzésével bajnoki címet szerző – Seyboth Wild legyőzte az amerikai Grand Slam-tornát a felnőttek között két éve megnyerő korábbi világelső Danyiil Medvegyevet.

Ezzel egyébként az a lehetőség szertefoszlott az orosz előtt, hogy a torna után visszakerüljön a világranglista élére.

Ami Seyboth Wildet illeti, a tegnapi volt élete második felnőtt GS-főtáblás mérkőzése. Az elsőt még elvesztette Dan Evans ellen a 2020-as US Openen, de mostani sikerével legalább akkora, ha nem még nagyobb világszenzációt keltett, mint amit két hete Marozsán Fábián esetében tapasztalhattunk.

Thiago Seyboth Wild szereplése nem először került egyébként a vezető teniszhírek közé, hiszen 2020 márciusában azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy megnyerte a santiagói ATP 250-es tornát, miután a döntőben nagy meglepetésre legyőzte Casper Ruudot, a salakpálya egyik specialistáját. Ő lett a legfiatalabb brazil tornagyőztes, egyben az első 2000-ben született játékos, aki ilyen szinten meg tudott nyerni egy viadalt.

A már említett 2018-as junior US Open-diadalt követően a 2019-es év során már négy, akkor top 100-as játékost is le tudott győzni főleg Challenger-tornákon, így nem meglepő, hogy első versenyét ezen a szinten 2019 októberében tudta megnyerni, amikor az ecuadori Guayaquilben diadalmaskodott.

Élete eddigi legjobb felnőtt világranglistás helyezése a 106. volt 2020 szeptemberében. Jelenleg a 172. helyet foglalja el, ám szinte biztos, hogy följebb fog kerülni a rangsorban a mostani sikerének köszönhetően. Seyboth Wild az elmúlt kettő évben nem hallatott magáról, így a világranglistán a 400. hely alá csúszott le. Idén kezdett el ismét egyre jobban szerepelni, hiszen a dél-amerikai Challenger-tornák közül a Vina Del Mar-i viadalt megnyerte az 1. kiemelt Hugo Gaston legyőzésével, míg Santiagóban döntőt játszott. Március 20-án már a top 230-ban volt a ranglistán.

Április 30-án egyéniben és párosban is megnyerte a Buenos Aires-i Challenger-tornát, ezzel ismét top 200-as lett egyéniben, míg párosban életében először került a legjobb 200 közé. A Roland Garros selejtezőjében az egyik legalacsonyabban rangsorolt játékosként vehetett részt. Három mérkőzést kellett nyernie a főtáblára jutáshoz, s ezt mindössze egyetlen elvesztett szettel abszolválta. Sorrendben Antoine Bellier-t, Ricardas Berankist és Dominik Köpfert ejtette ki, vagyis többségében olyan játékosokat, akik nagyobb ATP-tapasztalattal rendelkeznek nála.

Nem csak az a közös Thiago Seyboth Wildben és Marozsán Fábiánban, hogy selejtezősként a világranglista aktuális 2. helyezettjét tudták legyőzni salakon, hanem az is, hogy mindketten életük első top 10-es játékos elleni mérkőzését vívták meg – sikerrel. Fábiánnak sajnos nem sikerült a főtáblára jutnia Párizsban, úgyhogy ebből kiindulva Seyboth Wildnek sem lesz innentől fogva sétagalopp az előretörés, de ettől függetlenül érdemes lesz figyelni, mire fog menni a következő fordulóban az argentin Guido Pella ellen, aki hozzá hasonlóan ötszettes mérkőzést tudott megnyerni a francia Quentin Halys ellen, ráadásul úgy, hogy az utolsó kettő játszmát egyaránt rövidítésben tudta megnyerni. Két igen kifacsart játékos mérkőzése lesz tehát egymás elleni találkozójuk, de a nagy tét biztosan motiválni fogja mindkettőjüket, hiszen a győztes már a legjobb 32 között fogja találni magát.

Állítólagos bántalmazásait is terítékre tette ez a győzelem

Nem biztos azonban, hogy Thiago Seyboth Wild felkészülése zökkenőmentes lesz erre a mérkőzésre, s nem feltétlenül azért, mert nagy figyelem hárul rá Medvegyev kiejtése után, hanem inkább amiatt, hogy a brazil sajtó értesülései szerint nemi és pszichológiai erőszak gyanújával két éve eljárás folyik ellene.

Az UOL Esporte című brazil sportlap számolt be róla, hogy Seyboth Wild ellen 2021-ben feljelentést tett volt felesége, aki azt állította, hogy többször is bántalmazásnak esett áldozatul a fiatal teniszező részéről. Bár Brazíliában titoktartás övezi a folyamatban lévő eljárásokat, a lap úgy tudja, hogy a nyomozást tavaly áprilisban felfüggesztették, mert Seyboth Wildet a bíróságnak megadott három tartózkodási helye közül egyiken sem találták a hatóságok. Most ügyvédjén keresztül igyekeznek kapcsolatot teremteni vele.

Egy külföldi újságíró a tegnapi sajtótájékoztatón rákérdezett a brazilnál erre a történetre. Seyboth Wild érthetően nem reagált a legjobban:

“Nem gondolom, hogy ezt a kérdést itt kellene föltenni bárkinek. Nem te fogod eldönteni, miről beszéljek és miről nem. Azt írhatsz, amit csak akarsz, de annyit azért megjegyeznék, hogy sosem voltam még házas, úgyhogy hagyd az egészet…” – üzente az újságírónak.

Sajnos nem kizárt, hogy a következő napokban ez is sok beszédtémát fog szolgáltatni vele kapcsolatban, de mi egyelőre inkább koncentráljunk arra, hogy mire megy Guido Pella ellen!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply