Létrejöhet a mini focivébé a lemaradók számára?

Az amerikai labdarúgó-szövetség megszellőztette egy nemzetközi torna kiírásának lehetőségét azon válogatottak részére, amelyek nem tudták megváltani jegyüket a 2018-as világbajnokságra. A FIFA nem ellenzi egy ilyen viadal megrendezését, de továbbra is vannak megválaszolatlan kérdések.

Gareth Bale, Gianluigi Buffon, Marco Verratti, Alexis Sanchez vagy még Serge Aurier. Számos ismert és kíváló labdarúgó fog hiányozni a 2018. június 14. és július 15. között Oroszországban megrendezésre kerülő világbajnokságról. De vajon ezeknek a játékosoknak vigasztalásképpen van joguk egy második esélyre? Az amerikai labdarúgó-szövetségnek határozott igen a válasza erre a kérdésre, legalábbis az amerikai és a brit sajtó értesülései szerint, amik arról szólnak, hogy a vébéről lemaradó erős válogatottak számára nemzetközi tornát szerveznének, ami hasonlítana a jövő ősszel startoló európai Nemzetek Ligája-sorozathoz.

Miközben az érintett szövetségek még nem léptek kapcsolatba az amerikaiakkal a torna kérdésében, és a szabályok sem tisztázottak, a FIFA nem lát okot egy ilyen verseny megakadályozására. A nemzetközi szövetség egyetlen kritériumot szabott meg a “minivébé” szervezőinek: tartsák be a nemzetközi labdarúgás sztenderdjeit és szabályait.

Az Egyesült Államokban óriási anyagi veszteséget jelent a vb-kudarc

Az első akadály tehát elhárult, a második azonban még a torna előtt áll. Vajon a játékosok készek lennének föláldozni a megérdemelt nyári pihenésüket a “vesztesek tornája” érdekében? Az esetlegesen meghívandó országok, úgy mint Olaszország, Wales, Chile, Ausztria, Hollandia, Algéria, Elefántcsontpart szövetségei partnerek lennének-e egy ilyen versenyben az amerikaiakkal? Amíg Olaszország számára egy nagy focitorna nélküli nyár igazi tragédia, addig az Egyesült Államokban elsősorban gazdasági-társadalmi problémák állhatnak elő, amiket igyekeznek mérsékelni.

Az Egyesült Államok válogatottja a Trinidad és Tobago elleni 2-1-es vereséggel csúszott le a jövő évi világbajnokságról. A kép a sorsdöntő selejtezőn készült, középen Christian Pulisic, az amerikai válogatott játékosa. (Forrás: ANDREA DE SILVA/Action Images/Panoramic)

Az USA-ban a világbajnokság igazi befektetés a labdarúgás számára, mivel hatására rendre megnőtt az igazolt játékosok száma az országban. Az amerikai válogatott lemaradása egy kövér fekete pont. Ehhez hasonló mértékű probléma, hogy hatalmas pénzektől esik el az amerikai labdarúgás a világbajnoki kudarccal, hiszen a helyi szövetség csak a válogatott csoportkörbe jutásáért 12 és fél millió dollárt kaszírozott volna. Az országos média talán még jobban pórul jár a jenkik távolmaradásával, hiszen a Fox csatorna 425 millió dollárért szerezte meg a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok közvetítési jogait, s ebből egy torna biztosan az amerikaiak nélkül fog zajlani. Gyakorlatilag ugyanolyan helyzetben vannak, mint a Gazetta dello Sport. Mint ahogy arról a Sportudvar a múlt héten beszámolt, a legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap tulajdonosa, az RCS médiacég részvényei csaknem kilenc százalékot vesztettek értékükből pár óra leforgása alatt a milánói tőzsdén, egy nappal azután, hogy a Squadra azzurra elbukta a svédek elleni pótselejtezős párharcot. A Gazetta több millió eurós veszteséggel számolhat a 2018-as reklámbevételek terén.

Akár valódi ötlet, akár csak egy utópia, a minivébé terve még erősen gyermekcipőben jár…

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply