Marozsán Fábián a magyar tenisz új csillaga

Világra szóló szenzációval kezdődött a hét a magyar sport, egész pontosan a tenisz számára: a világranglistán 135. Marozsán Fábián két szettben legyőzte a jelenleg 2., egy hét múlva azonban ismét az 1. helyre kerülő Carlos Alcarazt a Rómában zajló ATP 1000-es verseny 3. fordulójában. A 23 éves érdi játékos az elmúlt háromnegyed évben hívta föl magára igazán a figyelmet és idén eddig sorra döntötte meg karriercsúcsait. Mostani győzelmével már a 114. helyen tudhatja magát a világranglistán és ki tudja, hol van a vége a római kalandnak. Az viszont nagyon valószínű, hogy ennek a győzelemnek meglesznek a következményei a jövőre nézve is.

Nagyon várhatták a hétfő kora délutánt a magyar teniszkedvelők, hiszen ekkor került sor a római salakpályás ATP 1000-es férfi torna 3. fordulójában a Marozsán Fábián – Carlos Alcaraz mérkőzésre. Alcarazt senkinek sem kell bemutatni: a mindössze 20 éves spanyol szemtelenül fiatal kora ellenére már Grand Slam-győztesnek és világelsőnek mondhatja magát. Bár jelen pillanatban “csak” a 2. helyet foglalja el az ATP rangsorában, de már tegnap kiderült, hogy jövő hétfőn vissza fogja előzni Novak Djokovicsot, akármilyen eredménnyel is zárjanak ők ketten Rómában.

Nos, Alcaraz nem a legjobb eredménnyel abszolválta a Roland Garros előtti utolsó nagy tornát. Azután, hogy honfitársát, a világranglistán a 60. helyen álló Alberto Ramos-Vinolast két sima játszmában győzte le a 2. fordulóban, ma, a legjobb 16 közé jutásért lejátszott mérkőzésen a 135. helyen rangsorolt Marozsán Fábián túl nagy falatnak bizonyult számára.

Fábián kezdte a mérkőzést és az első szettben végig higgadtan tudott teniszezni, miközben ellenfele görcsösen kezdett és a sok hiba miatt egyre idegesebbé vált. Alcaraz egyszer sem tudta elvenni ellenfele adogatását, Fábiánnak ez ellenben kétszer is sikerült, így 6:3-mal húzta be az első játszmát alig fél óra alatt. A második szettben már jobb játékot mutatott be Alcaraz, azonban Fábián sem esett vissza túlságosan, s ugyan többet hibázott és nem egy esetben labdái voltak ahhoz, hogy fogadóként nyerjen játékot, vagyis elvegye a spanyol kezdési előnyét, de ezekkel nem tudott élni (előfordult, hogy három bréklabdát nem tudott érvényesíteni), azonban végül sikerült kiharcolnia a rövidítést és ott a kezdeti nehézségek után (Alcaraz már 4:1-re is vezetett) hideg fejének köszönhetően meg tudta fordítani az állást és megnyerte a második játszmát, egyben a mérkőzést is.

A centerpálya nagyszámú közönsége élvezte a magas színvonalat hozó mérkőzést és a nézők közül többen is az előttük addig jó eséllyel teljesen ismeretlen magyarnak kezdtek szurkolni. Akadt olyan olasz drukker, aki az olasz zászlót 90 fokos szögben elfordítva fejezte ki szimpátiáját Marozsán Fábiánnal, aki nagyon sok új szurkolóra tett szert ezzel az egy mérkőzéssel. Ez nagyon nagy dolog, hiszen a nézők nagy része nyilvánvalóan Alcaraz miatt látogatott ki a borús és mérsékelten meleg római hétfő kora délutánon erre a találkozóra, ám ahelyett, hogy egy sziporkázva, két igen sima szettben győzedelmeskedő spanyolt láttak volna, láttak egy számukra eddig teljesen ismeretlen magyart, aki nincs egy éve, hogy megszerezte első tornagyőzelmét a felnőttek között és idén először indulhatott Grand Slam-torna főtábláján, most mégis teljesen megérdemelten, a meccs nagy részében jobban teniszezve küldte haza a világ egyik legjobbját.

Marozsán Fábián neve minden bizonnyal azon magyar sportkedvelők körében is sokaknak nem mondott eddig semmit, akik csak felületesen figyeltek oda a teniszre, s legfeljebb Fucsovics Márton, Balázs Attila vagy éppen Bondár Anna és Babos Tímea neve ragadhatott meg emlékezetükben az utóbbi évekből, hónapokból.

Fábián 1999. október 8-án született Budapesten, manapság Érden él, bár kevés időt tölthet ott, hiszen járja a világot, hogy minél több versenyen ragadhasson ütőt kezébe. Az utánpótlás-versenyeken már felfigyeltek rá a szakemberek, hiszen 11 alkalommal játszhatott döntőt a nemzetközi szövetség (ITF) által szervezett World Tour-versenyeken, amelyekből ötöt megnyert. Már ott látszott, hogy nagy tehetsége van és sokra viheti még a felnőttek között. Nem is váratott sokat magára az első komolyabb eredmény a felnőtt mezőnyben, hiszen 2022. augusztus végén nyerte meg első ATP Challenger-versenyét a bosznia-hercegovinai Banja Lukában, ahol a döntőben azt a Damir Dzumhurt győzte le, aki egyfelől hazai pályán játszhatott, másfelől nem egy ismeretlen név a nemzetközi teniszéletben, hiszen többször is jó eredményeket ért el az ATP Touron. A Challenger-sorozat az ATP második vonalának tekinthető, ahol rengeteg fiatal játékos igyekszik minél több tapasztalatot gyűjteni annak érdekében, hogy aztán az első osztálynak számító ATP Tour versenyein is egyre jobb eredményeket érhessen el.

Fábián novemberben Pozsonyban is eljutott a döntőig, ám ott Fucsovics Márton legyőzte, viszont idén márciusban Antalyában az osztrák Sebastian Ofner legyőzésével második diadalát aratta. Marozsán Fábián mindkét eddigi Challenger-sikerét salakon érte el, s most Rómában is ezen a felületen brillírozik – ez nem csoda, hiszen ez a kedvenc borítása, példaképe pedig Rafael Nadal. Fábián természetesen a világranglistán is egyre magasabbra került az elmúlt hónapokban, hiszen Banja Luka-i sikerével a 185. helyre lépett föl a rangsorban, s életében először került a top 200-ba. Antalyai sikerével ismét karriercsúcsot döntött, hiszen március 20-án a 128. helyen jegyezték. Mint már föntebb említettem, most a 135. helyet foglalja el, de azzal, hogy legyőzte Carlos Alcarazt és nyolcaddöntőbe jutott Rómában, már biztosan legalább a 114. helyre fog feljönni a jövő hétfőn kiadandó következő világranglistán, vagyis ismét csúcsot dönt.

Azért is különösen megdöbbentő az édesapja hatására 5 éves kora óta teniszező Marozsán Fábián mostani sikere, mert egy olyan Carlos Alcarazt győzött le viszonylag simán, aki amellett, hogy napjaink egyik, ha nem a legjobbja és hamarosan ismét világelső lesz, az idén eddigi három ATP 1000-es versenyéből kettőt: az Indian Wells-it és a madridit megnyerte, Miamiban pedig az elődöntőig jutott. Monte-Carlóba kisebb sérülése miatt nem utazott el, de ezt követte barcelonai és madridi sikere, vagyis jó formában érkezett Rómába, ahol előzetesen őt tartották a legnagyobb esélyesnek a szakemberek. A mostani tehát Alcaraz eddigi leggyengébb eredménye az idei 1000-es sorozatban, s mindezt a Roland Garros előtti utolsó versenyen hozta össze, ami persze még nem jelent önmagában semmit, de mindenképpen megkérdőjelezheti szinte egyértelmű esélyességét a párizsi salakos Grand Slam-tornán.

Azért is szinte hihetetlen, amit Marozsán Fábián véghez vitt, mert ez az első ATP-torna, melyen a főtáblára jutott és korábban egyetlen győzelme sem volt még az ATP Tour-hoz tartozó versenyeken. Az 1. fordulóban a világranglistán 64. francia Corentin Moutet-t győzte le 6:0, 6:7, 6:2 arányban, majd a következő körben még nagyobb bravúrt ért el azzal, hogy a 32. kiemelt, világranglista-36. cseh Jíri Leheckát is két vállra fektette 4:6, 6:1, 7:6-os sikerével. Ezt követte Carlos Alcaraz legyőzése, amihez a korábbi meccsekkel ellentétben már kettő szett is elegendő volt.

Nehéz jelzőket találni Fábián remeklésére, melyre szerintem még a szakmabeliek sem a mostani tornán számítottak, hogy bekövetkezik, hanem kicsivel később. Persze ha azt nézzük, hogy Alcaraz 19 évesen már felnőtt világelső volt, Fábián pedig most 23 esztendős, akkor pontosan láthatjuk, hogy a teniszben is egyre fiatalabban lehet befurakodni a legjobbak közé. Úgy gondolom, hogy Fábiánról rengetegszer fogunk még hallani a következő években, évtizedekben, mert nem szabad hagyni, hogy egy ilyen nagy győzelem után elkallódjon a pályafutása, ahogy az majdnem megtörtént Fucsovics Mártonnal a 2010-es évek közepén.

Marozsán Fábián következő ellenfele a 15. kiemelt, világranglista-16. horvát Borna Coric lesz. Esélyekről kár beszélni, mert a mai történések után bármi megtörténhet. Fábián ezt a mérkőzést is megnyerheti vagy simán, vagy nagy küzdelem árán, de akár ki is kaphat 6:0, 6:0-ra. Akármi is lesz az eredmény, a fiatal magyarnak óriási pluszlöketet fog adni ez a történelmi siker pályafutása további részében, pláne, ha további nagy neveket is le tud győzni. Jelen pillanatban egyébként a világ azon kevés játékosa közé tartozik, akinek hibátlan a mérlege top 10-es játékosokkal szemben: egy mérkőzés, egy győzelem.

Folytatás a tervek szerint holnap Coric ellen. Izgatottan várhatjuk, hogyan folytatódik Marozsán Fábiánnak, a magyar tenisz új csillagának római kalandja.

A kiemelt kép forrása: MTI

Leave a Reply