Bernardo remekelt, Upamecano egyáltalán nem – a Man. City-Bayern mérkőzés legfőbb tanulságai

A Manchester City 3:0-ra megverte a Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének tegnap esti első mérkőzésén. A hazaiaknál Bernardo Silva volt a legjobb, de Erling Haaland is lecsapott. A németeknél ellenben szinte senki nem tudott értékelhetőt nyújtani, de főleg Dayot Upamecano játékát érheti kőkemény kritika. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
A hiperaktív Bernardo Silva

A portugál játékos jobbszélsőként kapott lehetőséget tegnap este és neki volt a legfőbb szerepe abban, hogy csapata végül ennyire simán verte a Bayern Münchent. Bernardo Silva folyton blokkolni tudta Alphonso Davies megindulásait, amivel tömérdek bajor támadás kialakulását tudta meghiúsítani. Az 1. félidőben ő adta a gólpasszt Gavinak, aki nem kicsi gólt rúgott, majd a fordulás után Haaland beadását ő fejelte a német kapuba. Folyamatosan nagy energiával focizott és ellentmondást nem tűrően lépett fel, amikor arra volt szükség.

Rodri bombagólja

79 megjátszott labda, 17 labdaszerzés – Rodri volt a középpálya ura ezen a mérkőzésen. Folyamatosan jól helyezkedett, magabiztosan tartotta a labdát, a párharcokban pedig nehezen volt legyőzhető. Nem emiatt marad azonban számára sem emlékezetes ez a mérkőzés, hanem sokkal inkább gólja miatt, amely egy életerős löket volt, ráadásul gyengébb lábával, ballal szerezte, de Sommernek így sem volt esélye hárítani. Ez volt a találkozó első gólja, mely megadta az alaphangot a további történésekhez.

Az alábbi videón 0:09-nél látható Rodri bombagólja:

https://www.youtube.com/watch?v=r4_e8eGwCGw
Haaland, az állandó fenyegetés

Erling Haaland ezúttal is folyamatosan nyomás alatt tartotta az ellenfél védelmét és különösen Dayot Upamecanónak okozott rengeteg fejtörést. A norvég 90 perc alatt csupán 28-szor ért labdába, de neki már ennyiből is összejön a gólszerzés, hiszen a találkozó utolsó találatát, mely már a 11. volt neki az idei BL-kiírásban, ő jegyezte. Előtte gólpasszt adott Bernardo Silvának, tehát hiába nem szerzett ismét öt gólt, mint a Lipcse ellen, de nagyon jó teljesítményt produkált.

NEGATÍVUMOK
Upamecano szorult helyzetben

Dayot Upamecano az egész mérkőzésen enerváltan mászkált a pályán, de az biztos, hogy az összecsapás után inkább pokolian érezte magát az Etihad Stadion gyepén, hiszen a müncheniek közül egyértelműen neki lehet a legalacsonyabb osztályzatot adni a tegnap látottakért. A franciának sok nehézséget okozott Haaland kordában tartása, de a támadások indítása, amelyekben pedig jó szokott lenni, tegnap szintén nem igazán ment neki. A második félidőben már teljesen elvesztette a fonalat, hiszen több esetben is veszekedett kapusával, Yann Sommerrel és a City második gólját eredményező támadás az ő labdavesztéséből fejlődött ki. Nem ilyen pocsék játékot szoktunk meg Upamecanótól, aki nem kizárt, hogy a visszavágót jutalomból a kispadon fogja végig nézni.

Gnabry nem létezett

Nagy meglepetés volt a Bayern kezdőjében, hogy Sadio Mané helyett (aki pedig több nagy csatát is megélt már a Manchester City ellen) Serge Gnabrynak szavazott bizalmat Thomas Tuchel, az alig kettő hete kinevezett új vezetőedző. Mint kiderült, rossz döntés volt, mert Gnabry gyakorlatilag ott sem volt a pályán. A német csatár képtelen volt az angol védőkkel bármit is kezdeni, így nem csoda, hogy semmilyen jó momentuma sem volt. Mindössze 37 alkalommal ért labdához (gyakran az ellenfél kapujától nagyon messze) és egyetlen árva lövés nélkül vonult le a 80. percben, amikor lecserélte szakvezetője. A visszavágón én inkább Manét játszatnám, aki egyébként beállt csereként Jamal Musiala helyére, de ő sem tudta megváltani a világot ebben az általánosan erőtlen Bayernben.

Daviesre lakatot tettek

Alphonso Davies is sokat szenvedett tegnap. A Bernardo Silva állandó nyomása alatt álló kanadai nem tudta szokásos szerepét betölteni a támadásokban. Védekezésben is gyengén muzsikált, hiszen a portugállal megvívott 15 párharcából csupán négyet tudott megnyerni. Neki is komplikált estéje volt.

A Manchester City tehát 3:0-ra győzött, így fél lábbal már az elődöntőben érezheti magát, de a jövő heti müncheni visszavágót azért nem érdemes fél vállról venniük, mert az elmúlt években nem egy nagy fordítást láttunk a Bajnokok Ligájában. Bár, hogy őszinte legyek, ettől a tegnap látott Bayerntől nagy csoda lenne, ha szerdán sziporkázni tudna…

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply