Diplomáciai feszültség miatt új házigazdája lesz az U20-as focivébének

Pénteken kerülne sor az U20-as labdarúgó-világbajnokság csoportkörének sorsolására, azonban az esemény elmarad. Ennek oka, hogy kijutott a tornára Izrael. Igen, ez az ok, ugyanis a tornát Indonézia rendezte volna, márpedig a muzulmán többségű ország nem ismeri el Izrael létezését és erősen támadja a zsidó államot a Palesztinában zajló események miatt. A torna körüli zűrzavar mostanra oda vezetett, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) elvette a rendezési jogot Indonéziától.

Nem Indonéziában rendezik meg az U20-as labdarúgó-világbajnokságot, mivel a muzulmán többségű délkelet-ázsiai országban többen nem akarják elfogadni, hogy Izrael is kijutott a korosztályos világversenyre. Izrael története során első alkalommal vehet részt U20-as világbajnokságon, amelyre azért jutott ki, mert tavaly döntőt játszott az U19-es Európa-bajnokságon. Bár a finálét 3:1 arányban elveszítették az izraeliek Angliával szemben, de a döntőbe jutás már vb-indulást ért.

A korosztályos világbajnokság körüli problémák néhány nappal ezelőtt kezdődtek. Az Indonéz Labdarúgó-szövetség vasárnap jelentette be, hogy elhalasztják a 24 csapatot fölvonultató U20-as vb péntekre tervezett sorsolását. Bár a szövetség közleménye nem tért ki az okra, de az elmúlt hetek eseményei alapján teljesen világos, hogy Izrael jelenléte okozta a bonyodalmakat.

A Jakarta Times című helyi újság pár héttel ezelőtt arról adott hírt, hogy Wayan Koster, Bali szigetének kormányzója, amely a világbajnokság egyik fő helyszíne lett volna, levelet írt az ifjúsági- és sportminiszternek, melyben rosszallását fejezte ki az izraeli korosztályos válogatott kijutása miatt, s leszögezte, nem járul hozzá ahhoz, hogy a zsidó állam focistái Balin mérkőzést játszhassanak. Ennek okaként a palesztinai eseményeket jelölte meg.

A 270 milliós Indonézia lakosságának többsége muzulmán vallású és a fővárosban, Dzsakartában hetek óta vannak tüntetések Izrael ellen, amiért Palesztinában megtorlásokat hajt végre az ottani arab lakossággal szemben. A tüntetéseken indonéz és palesztin zászlók is lobogtak és a tiltakozók többek között követelték Izrael kizárását az U20-as labdarúgó-világbajnokságról.

A bali kormányzó levele az indonéz szövetséghez is eljutott, amely szintén fenntartással kezelte azt, hogy Izrael válogatottja is kijutott az országban rendezendő tornára.

Az Ifjúsági- és Sportminisztérium közleményében arról biztosított, hogy az indonéz kormánynak nem áll szándékában megakadályozni az izraeli válogatott szereplését a világbajnokságon annak ellenére sem, hogy a két ország között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, mivel Indonézia nem ismeri el Izrael létezését. Ez az álláspont oda vezetett, hogy elmaradt a holnapra kiírt sorsolás, miközben a torna május 20. és június 11. között zajlana Indonéziában.

Tegnap este érkezett a hír, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elvette az U20-as világbajnokság rendezési jogát Indonéziától, mivel az ország nem állt készen a torna lebonyolítására. A döntést a FIFA elnökének és az indonéz szövetség első emberének találkozója előzte meg.

A FIFA rövid közleménye nem tér ki arra, hogy mikor tartják meg a sorsolást, s az új helyszínről sem tudni még semmit. Könnyen lehet, hogy elhalasztják a tornát is, mivel kissé szűkösnek tűnik az idő arra, hogy új házigazdát találjanak, mely az eredetileg tervezett időpontban vállalná a rendezést.

Indonéziában a labdarúgók, edzők és szurkolók sokasága nagy fájdalommal vette tudomásul a vb-rendezés elvételét. Az indonéz U20-as válogatott először szerepelhetett volna világbajnokságon, ám a tegnapi döntés után jó esély van rá, hogy kizárják a tornáról, hiszen nem lesz házigazda, márpedig ezen a jogon automatikusan a mezőny tagja volt.

Rabbani Tasnim, a nemzeti csapat 19 éves játékosa közösségi oldalán nagy csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az a sok energia, idő és verejték, amelyet beleöltek a világbajnokságra való felkészülésbe, egy pillanat alatt kárba veszett politikai okok miatt.

A felhasználók negatív üzenetek egész armadájával árasztották el Bali és Közép-Jáva tartományok kormányzóinak közösségi oldalait, hiszen elsősorban ez a két politikus követelte az izraeliek kizárását, s jelezte, hogy tartományaik területén nem engedélyezik az izraeli válogatott pályára lépését a világbajnokságon.

Az indonézek többsége szerette volna, ha hazája megrendezni a világbajnokságot akár még azon az áron is, hogy Izrael is a mezőny tagja lesz. A délkelet-ázsiai ország 2019-ben kapta meg a rendezési jogot, s azóta a vb iránti kedv és lelkesedés mitsem veszített erejéből, így a helyiek fölháborodása maximálisan érthető.

Akmal Marhali, a Save Our Soccer névre hallgató civil szervezet tagja úgy nyilatkozott, hogy fájdalmas ez a döntés az indonézek számára. “Mindazokat, akik ezt a bruhahát csapták és bukásunkat idézték elő ezzel, felelősségre kell vonni” – mondta.

A 40 éves Jarnawi, aki az indonézek jelentős részéhez hasonlóan csak egy nevet visel, arról beszélt, hogy élete álma hiúsult meg azzal, hogy nem Indonézia rendezi meg az U20-as világbajnokságot.

Nem ez az első eset

Indonézia helyzete az izraeli balhétól függetlenül sem volt a legjobb, hiszen az országban tavaly októberben történt, 135 ember halálát okozó stadionkatasztrófa után már sok olyan hangot lehetett hallani, amely elvette volna Indonéziától a vb rendezési jogát, mondván, hogy az ország nem áll készen erre a nagy feladatra.

Az indonézek korábbi példák alapján már számíthattak arra, hogy elveszik tőlük a rendezési jogot az izraeliekkel szembeni bánásmód miatt. 2019-ben a malajziai Kuching városában került volna sor a paraúszó-világbajnokságra, ám az eseményt végül Londonban rendezték meg, mivel Indonéziához hasonlóan Malajzia sem ismeri el Izraelt független államként, s a szervezők nem engedélyezték az izraeli sportolók szereplését.

2017 végén a szaúdi fővárosban, Rijádban sor került egy nemzetközi sakkversenyre, melyen szintén nem ülhettek asztalhoz az izraeliek, mivel a hét induló nem kapott vízumot, melynek oka szintén a diplomáciai kapcsolatok hiányában volt keresendő.

2017 októberében az Abu Dhabiban rendezett nemzetközi cselgáncsversenyen az okozott problémát, hogy az arab emirátusokbeli szervezők megtiltották az izraeli szimbólumok használatát, így a zsidó állam dzsúdósainak olyan ruhában kellett küzdeniük, amelyen nem szerepeltek ezek. A nemzetközi szövetség akkor megrovásban részesítette az Egyesült Arab Emirátusok szövetségét a történtek miatt. Szintén a cselgáncshoz kapcsolódik, hogy a 2016-os riói olimpián az egyiptomi Iszlám Al-Sehábi nem fogott kezett izraeli ellenfelével, Or Sassonnal, amiért kifütyülte a közönség.

Az izraeli sportolókat sok más hasonló támadás is érte már a muszlim országok részéről, amelyeknek nagy többsége mindmáig nem ismeri el a zsidó állam létezését elsősorban a Palesztinában és Ciszjordániában zajló események miatt.

Sajnálatos, hogy ilyen megtörténhet, de itt Európában ezen egyáltalán nem szabad csodálkoznunk, miközben bizonyos országok sportolóit pusztán nemzetiségük miatt akarják kitiltani a különböző versenyekről. Aki eddig nem értette, hogy az izraeli labdarúgó-, vagy kosárlabdacsapatok miért az európai sorozatokban indulnak, az most már tisztában lehet az okokkal.

A kiemelt kép forrása: ADEK BERRY / AFP

Leave a Reply