Közel 10 millió eurót költött luxusutakra 3 év alatt a bukott FIFA-főtitkár

Jérome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) volt főtitkára 2007 és 2015 közötti ténykedése idején rengeteget költött magáncélú luxusutazásokra. Ezzel önmagában jogilag még nem lenne nagy gond, csakhogy a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől tíz évre eltiltott egykori sportdiplomata a FIFA terhére fizetett százezreket, ha nem milliókat egy-egy útért – derült ki a Nemzetközi Sportdöntőbíróság kiszivárgott periratából. Valckét a FIFA belső igazságügyi testülete 2016-ban meszelte el egy évtizedre a sportággal kapcsolatos munkavégzéstől, miután kiderült, hogy szerepet játszott a 2014-es világbajnokság jegyértékesítési rendszere körüli csalásokban. Azóta arra is fény derült, hogy a francia összejátszhatott Nasszer Al-Helaifi PSG-elnökkel, médiatulajdonossal több vb arab térségbeli közvetítési jogainak értékesítése terén, ami miatt korrupció gyanújával folyik eljárás ellene.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) július végén helyben hagyta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) belső igazságügyi testületének azon határozatát, amellyel Jérome Valcke volt főtitkárt 12 évre eltiltotta minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A szövetség eredetileg 12 évre akarta száműzni a francia sportdiplomatát, a CAS azonban ezt végül két évvel mérsékelte. Valcke azért kapott ekkora büntetést még 2016-ban, mert kiderült, hogy szerepet játszott a 2014-es brazíliai világbajnokság jegyértékesítési rendszere körüli csalásokban. 

Valckét 2015 szeptemberében vádolták meg a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt visszaélésekkel. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el. Ezt követően a sportvezetőt minden feladata alól felmentették.

A volt francia főtitkárt azzal is megvádolták, hogy magáncélú luxusutazásokat finanszírozott a FIFA kasszájából, s egy most nyilvánosságra hozott dokumentumban ennek részleteibe nyerhetünk betekintést. Az AP amerikai hírügynökség megszerezte ugyanis a Valcke ügyében tartott július végi CAS-tárgyalás jegyzőkönyvét, amely tartalmazza az egykori főtitkár vallomását is. Ebben Jérome Valcke elismerte, hogy mindössze három év leforgása alatt 9,9 millió eurót, mai árfolyamon 3,2 milliárd forintot költött saját és családja utazgatásaira a FIFA költségvetésének terhére.

Ebből a pénzből fedezte többek között az indiai Tadzs Mahal meglátogatását, valamint dohai útját is. A katari fővárosban többek között az ország emírjével is találkozott, de igen furcsa dolgok is történtek körülötte akkor. Valcke ugyancsak FIFA-pénzből utazott magángépen az idei világbajnokság selejtezőjének szentpétervári sorsolására 2015 júliusában feleségével, gyermekeikkel és azok bébiszitterével. Csak ez az utazás közel hetvenezer euróba, vagyis csaknem 23 millió forintba került. Ez a részlet azért is roppant furcsa, mert Zürichből (itt található a FIFA központja) már akkor is volt menetrend szerinti repülőjárat Szentpétervárra, amely minden bizonnyal kevesebb pénzbe került volna…

Magángép a “késés elkerülése végett”

Amikor erről az útjáról kérdezték, a volt főtitkár azzal védekezett, hogy ő csupán főnöke, a labdarúgástól ugyancsak több évre eltiltott Sepp Blatter akkori FIFA-elnök tanácsát követte, aki azt javasolta neki, hogy azért ne menetrend szerinti járattal utazzon Oroszországba, mert így elkerülheti az esetleges fennakadásokat, s biztosan időben megérkezik Szentpétervárra. Ugyancsak a most napvilágot látott dokumentumból derült ki, hogy Jérome Valcke egyik manchesteri útjára fiát, Sébastient is magával vitte. A brit nagyvárosban egy virtuális valósághoz kapcsolódó termékeket fejlesztő cég képviselőivel folytattak tárgyalásokat arról, hogy a 2014-es világbajnokság egyik szurkolói zónájába telepítsenek egy ehhez szükséges rendszert. A jegyzőkönyvből az is kiderült, hogy Valcke kicsikarta a FIFA-nál, hogy az egyébként a szövetségben semmilyen beosztással sem rendelkező fiának úti költségeit is állja. Ez mintegy hatszázezer eurót, vagyis mai árfolyamon 194,4 millió forintot tett ki.

Vannak még folyamatban lévő büntetőügyei

Mielőtt még azt hinnénk, hogy a CAS elutasító határozatával lezárult a Valcke-ügy, ez koránt sincs így. Egyrészt azért, mert a francia férfi a svájci szövetségi bírósághoz fordult az ítélet megsemmisítése céljából, s bízik benne, hogy ott igazságot szolgáltatnak számára, másrészt pedig azért, mert tavaly ősz óta nyomozás zajlik ellene, valamint Nasszer Al-Helaifi, a Paris Saint-Germain elnöke ellen, aki annak a BeIn Sports médiavállalatnak a tulajdonosa is, amely a svájci ügyészség gyanúja szerint Valcke hathatós közreműködésével, a pályáztatási eljárás megkerülésével, vagyis könnyített feltételekkel jutott hozzá a 2018 és 2030 közötti világbajnokságok közel-keleti és észak-afrikai közvetítési jogaihoz 400 millió euró (129,6 milliárd forint) értékben.

„A gyanú szerint Jérome Valcke gazdasági előnyben részesedett a 2018-as, a 2022-es, a 2026-os és a 2030-as világbajnokság televíziós közvetítési jogának odaítélésével kapcsolatban, az utóbbi két vb-vel kapcsolatban Nasszer al-Kelaifitől” – olvasható a svájci ügyészség tavaly októberi közleményében. A nyomozásba más európai országok hatóságai is besegítenek, köztük az olaszok is, akik szintén érdekes dolgokra bukkantak Al-Helaifi és Valcke együttműködésének tekintetében.

Az olasz rendőrség ugyancsak tavaly októberben lefoglalt egy szardíniai villát, amelynek szerepe lehet a Nasszer al-Helaifi ellen indított bűnügyi eljárásban. Az itáliai bűnöldöző hatóságok úgy tudják, hogy a Porto Cervóban lefoglalt villát al-Helaifi bocsátotta Valcke rendelkezésére. A szardíniai tengerpart mellett található épület becsült értéke hétmillió euró, azaz több mint 2,1 milliárd forint, a tulajdonosa pedig egy nemzetközi ingatlanügynökség.

Valcke ügyvédje szerint védence nem csinált semmi törvénybe ütközőt, bérleti díjat fizetett a villáért. „Volt egy szerződés, és Valcke úr fizette a bérleti díjat” – mondta Stéphane Ceccaldi.

A villát mindenesetre lefoglalta az olasz rendőrség, amely több olyan embert is kihallgatott, akinek köze van az ingatlan tulajdonosi köréhez.

Azóta új fejlemények nem derültek ki az üggyel kapcsolatban, a nyomozás nagy erőkkel folyik, s nem lenne meglepő, ha vádemelési javaslattal érne véget…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: imago sportfotodienst/Imago/Panoramic

Leave a Reply