Jön a bukdácsoló magyar csapatok csatája a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában

Nagyon ritkán szoktam kézilabdáról írni, mert őszintén szólva az elmúlt években érdeklődésem szempontjából a háttérbe szorult ez a sportág. Most viszont olyan mérkőzésre fog sor kerülni, amelyre már régen nem volt példa, ha volt példa egyáltalán valaha: a Szeged és a Veszprém a Bajnokok Ligájában ad randevút egymásnak, ráadásul rögtön kettőt is, mivel a negyeddöntőbe jutásért zajló rájátszás keretében vívnak oda-visszavágós párharcot egymással. Az első mérkőzés ma este Szegeden lesz. Nehéz megjósolni, hogy ki nyerheti a párharcot, hiszen egyik csapat sem volt meggyőző a csoportkör során, de ha a bajnoki eredményeket nézzük, akkor inkább a bakonyiak felé billen a mérleg nyelve.

Azt hiszem, nem esek túlzásba, ha azt írom, hogy a magyar sport legnagyobb párbajává nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben a férfi kézilabdázást vitathatatlanul uraló két csapat, a Szeged és a Veszprém küzdelme. Bár bőven vannak példák ősrégi rivalizálásokra más csapatsportágakból is, de mégis ez számít a legrangosabbnak, amiben komoly szerepe van annak, hogy nem csak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is folyamatosan ott van a két együttes, amely évtizedek óta kirobbanthatatlan a Bajnokok Ligája mezőnyéből. Eddig 184 mérkőzést játszott egymással a két gárda, örökmérleget azonban most nem hoznék, mivel ma este először a történelem során az európai porondon fog találkozni a két együttes, hiszen a Bajnokok Ligája negyeddöntőbe jutásért folyó rájátszásának keretében hozta össze őket a sors.

A mérkőzés tehát európai szintű csatává nőtte ki magát, s bármennyire is hozzászoktunk a két gárda versengéséhez, bármennyit is láttunk belőlük, ez a tény mindenképpen emeli a tétet, hiszen túlmutat azon a közhelyen, hogy ezen a rangadón a presztízs miatt mindkét csapat mindent megtesz a győzelemért akkor is, ha tét nélküli meccset játszanak. Ezek után el lehet képzelni, mit jelent Veszprémben és Szegeden az a párosmérkőzés, amelynek színtere a Bajnokok Ligája, pontosabban a rájátszása, amelyen a negyeddöntőbe jutás a tét.

Aki nem követi figyelemmel napi szinten a Bajnokok Ligája eseményeit, azok kedvéért álljon itt a lebonyolítás. Két csoportban zajlottak a küzdelmek eddig, amelyekből az első kettő helyezett automatikusan bejutott a negyeddöntőbe. A fönnmaradó négy helyért a csoportok 3-6. helyezettjei küzdenek egymással a rájátszásban. Már negyeddöntős a Paris Saint-Germain, a Magdeburg, a Barcelona és a Kielce.

A Veszprém az A-csoportban a 3. helyen végzett, ám igen pocsékul zárta a csoportfázist, hiszen utolsó öt mérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni, emellett egy döntetlen és három vereség volt a teljesítmény. Azért volt igen fájó ez a gyengélkedés, mert a Magdeburgot simán maga mögött tarthatta volna a bakonyi együttes, és akkor most nem úgy beszélhetnénk arról, hogy lesz magyar csapat a negyeddöntőben, hogy az egyik emiatt biztosan kiesik.

A Szeged a B jelű nyolcasban mindössze a 6. helyen végzett, azaz utolsóként verekedte be magát a rájátszásba, igaz, a Celje-Elverum páros igen kilógott a csoportból, úgyhogy nem forgott veszélyben ez a helyezés. Ez azonban nem mentesíti a bajnoki címvédő Tisza-partiakat azon állítás alól, hogy rendkívül pocsékul szerepeltek eddig az idei BL-kiírásban. Bár korábban is volt már példa arra, hogy csoporthatodik lett a Szeged, de a regnáló magyar bajnoktól ennél azért többet vártunk volna.

Most egymás ellen bizonyíthat a két bukdácsoló együttes, amely persze a hazai bajnokságból toronymagasan kiemelkedik – jelenleg a Veszprém vezet annak köszönhetően, hogy ősszel megverte a Szegedet a két együttes legutóbbi találkozója során. Amennyiben a bajnoki teljesítményt figyelembe vesszük, akkor mindenképpen érdekes az, hogy amíg a Veszprém a közvetlenül a két élcsapat mögött elhelyezkedő együtteseket is eddig rendre nagyon simán verte meg, addig a Szeged Balatonfüreden kis híján ikszelt, legutóbb a Ferencváros otthonában pedig sokáig többgólos hátrányban volt és csak remek utolsó húsz percének köszönhetően tudott nyerni.

Tehát, ha csak az eddigi eredményeket nézzük hazai és nemzetközi fronton, akkor egyértelműen a Veszprém a mostani párharc esélyese, de az első mérkőzésre ma 18:45-kor Szegeden kerül sor. A Szegednek nyilvánvalóan az kell, hogy legyen a fő célja, hogy minél nagyobb előnyt harcoljon ki a veszprémi visszavágóra, mert idegenben jóval kisebb győzelmi esélyei lesznek a kék-fehér csapatnak. A szezonban eddig látottak alapján azonban a Veszprém mai győzelme is teljesen helyénvaló lenne, vagyis nem lehet igazán nyugodt szívvel egyik csapat győzelmére sem sok pénzt föltenni.

Kik dönthetnek?

Mindkét csapatban van olyan személy, aki még az eddiginél is fontosabb szerepet játszhat a párbajban, mégpedig azért, mert valószínűleg soha többé nem lesz lehetősége rá. Szegedi oldalon ez nem más, mint az edző, Juan Carlos Pastor, aki tíz éve irányítja a csapatot, de az idény végén távozik, és bár érdemei elvitathatatlanok a klub és a magyar kézilabda történetében, egy edzőt sokszor az utolsó eredménye(i) alapján ítélnek meg, legalábbis arra emlékeznek a legjobban. Márpedig a spanyol szakembernek sem mindegy, hogyan emlékeznek rá a Tisza partján. Mivel nyártól az egyiptomi válogatott irányítását veszi át, lehet, hogy nemcsak a Szegeddel nem lesz többé lehetősége BL-t nyerni, hanem más csapattal sem.

Az Építőknél hasonló helyzetben van Rasmus Lauge, a csapat világ- és Európa-bajnok dán balátlövő-irányítója, aki posztján a világ egyik legjobbjának számít. 2019 óta játszik Veszprémben, de még nem nyert Bajnokok Ligáját, ami korábban a Kiellel és a Flensburggal sem sikerült neki. Mivel 31 éves és a nyáron nevelőklubjában, a Silkeborgban folytatja (fejezi be?) pályafutását, amelyről nem könnyű elképzelni, hogy a közeljövőben harcban lesz a BL-aranyéremért, így a családcentrikus Laugénak valószínűleg ez lesz az utolsó esélye arra, hogy eljusson Kölnbe, a négyes döntőbe, és magasba emelje a trófeát.

Mindkét gárdának van olyan hiányzója, aki fontos szerepet játszott az elmúlt évek rangadóin, s úgy általában is fontos eleme a csapat játékának. Valószínűleg valahogyan összedrótozzák majd a szegediek Bánhidi Bencét, de mivel a gerincsérvvel még a tünetek javulása esetén sem szabad játszani, az óvatosság miatt biztosan kevesebb időt kap, mint szokott, de az sem lenne meglepő, ha még pihenne. Ez továbbra is nyitott kérdés, mint ahogy Matej Gaber visszatérése is a küszöbön áll, ami azért fontos, mert Rosta Miklós sem terhelhető a végtelenségig, bármennyire is jól megy neki a játék.

A Veszprém nagy kiesője Petar Nenadics, akivel fegyelmi okok miatt bontott szerződést a klub, és sokatmondó, hogy a játékos is csöndben távozott, az más kérdés, hogy azonnal lecsapott rá a PSG, amely a sérült Nikola Karabatic pótlását oldotta meg vele az idény végéig. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a szerb játékmester meghatározó figurája volt a veszprémiek taktikájának, bármikor tudott valami váratlant húzni, és sokkal többet tett hozzá a játékhoz, mint amit olykor „elvett belőle”. Momir Ilics edző szerint távozásával nagyobb teret kapnak a többiek, de hogy valóban milyen hatással lesz a játékra a távozása, most fog kiderülni.

A Szeged és a Veszprém hétszer csaphat össze ebben az évadban, de még azelőtt találkozik a Bajnokok Ligájában, hogy idén megütközne az alapszakaszban, a Magyar Kupa-döntőben és a bajnoki döntőben. Ez pedig azt is jelenti, hogy ez a BL-párharc mindkét gárdának meghatározó lesz az idény második felét illetően, és a sikert arató lépéselőnybe kerül valamennyi idénybeli összecsapás előtt, hiszen a győztest erősíti a tudat, hogy a legfontosabbat, a legnagyobb tétre menőt már megnyerte.

Vita tárgya lehet, hogy a bajnoki győzelem vagy a BL-továbbjutás fontosabb-e, de utóbbi egyértelműen előrébb áll a rangsorban, mivel a bajnokságban senki sem tud érdemben beleszólni kettejük párharcába, a nemzetközi porondon viszont a világ legjobb csapatai ellen vehetik fel a kesztyűt évről-évre. A márciusi párbaj győztese felszabadultabban, nagyobb önbizalommal játszhat az idény hátralévő részében, hiszen a legnagyobb hazai rivális legyőzése mindig a legfontosabb célok közé tartozik. Aki megnyeri ezt a párbajt, a Bajnokok Ligája májusi negyeddöntőjében a Talant Dujsebajev irányította lengyel Kielcével kerül szembe, amely évek óta a világ élvonalába tartozik, és ezúttal is a négyes döntő biztos résztvevőjének tartják. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kettő közül bármelyik magyar csapatnak ne lenne esélye ellene.

Az első összecsapást szerdán rendezik a Pick Arénában 18:45-től, a visszavágót pedig a Veszprém Arénában jövő hét csütörtökön, ugyancsak 18:45-től. Mindkét mérkőzést a Sport1 közvetíti.

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply