Pedofil ügyek sokasága fertőzi az argentin labdarúgást

Hatalmas botrány van kialakulóban az argentin labdarúgásban. Kiderült ugyanis egy, a dél-amerikai országban lebuktatott prostitúciós hálózatról, hogy élvonalbeli klubok, de közülük is különösen az Independiente 14-16 éves játékosait kényszerítették prostitúcióra. Az üggyel kapcsolatban őrizetbe vettek többek között egy játékvezetőt és egy ifjúsági tornákat szervező személyt is. A botrány más argentin klubokat, így a patinás River Plate-t is érinti, s minden bizonnyal további letartóztatások is lesznek majd.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Precedens nélküli botránnyal kell szembe néznie az argentin focinak. Az élvonalbeli Independiente több utánpótláskorú játékosáról derült ki ugyanis, hogy egy prostitúciós hálózat áldozatává vált. A mintegy húsz érintett focistapalánta mindössze 14 és 16 év közötti. A fiatalokat főleg apartmanokba vitték a hálózat üzemeltetői, ahol szexuális viszonyt kellett létesíteniük felnőttekkel pénzért cserébe. Ezért 800 és 1000 peso (mai árfolyamon 9388 és 11735 forint) közötti összeget kaptak. A nyomozás jelenlegi állása szerint vagy a klub kasszájából vagy a marketingből befolyt pénzekből fizették ki a gyerekeket.

A történtekre úgy derült fény, hogy a csapat egyik, ma már 17 éves játékosa őszintén beszámolt a klub pszichológusának a prostitúcióról, a kényszerítésről. A pszichológus tett feljelentést a rendőrségen. Eddig hat embert fogtak el az argentin hatóságok, köztük egy játékvezetőt, egy olyan személyt, aki fiatalok számára szervezett labdarúgótornákat, valamint egy PR-vezetőt. A bírót, Martin Bustost – a francia Le Monde értesülése szerint – kizárta az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA). Jelen állás szerint az összes gyanúsított a labdarúgás világából került ki. Az ügyben eljáró ügyész, Maria Soledad Garibaldi biztosított afelől, hogy “ez a prostitúciós hálózat nem csak az Independienténél működött”. “Más kluboknál is” – tette hozzá.

Ő nem beszélt a további klubokról, azonban egy civil szervezet még április elején azzal vádolta meg Argentína második legsikeresebb csapatát, a River Plate-t, hogy 2004 és 2011 között több fiatal játékossal is erőszakoskodtak a klub felnőtt alkalmazottai. Az áldozatokat képviselő ügyvéd akkor azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a klub pszichológusától tudta meg a történteket, akinek elmesélték a fiatalok a borzalmas történetüket. Andrés Bonicalzi hozzátette, a River Plate sebésze is elismerte, hogy létezett a patinás klub bentlakásos iskolájában egy szexuális zaklatásokra és prostitúcióra épülő hálózat. Bonicalzi arról is szólt, hogy az orvost, majd később a pszichológust is indoklás nélkül kirúgták a Rivertől. “Még nem ismerjük a feljelentés pontos részleteit és a belőle fakadó következményeket, de a bíróságok és a felperesek rendelkezésére állva egy teljes körű vizsgálatot folytatunk le” – mondta közvetlenül Bonicalzi bejelentése után Ignacio Villarroel, a River Plate igazgatótanácsának titkára a La Nación napilap internetes oldalának. A zaklatások és egyéb szexuális bűncselekmények amúgy nem csak a labdarúgó-szakosztályt érintették, mivel Bonicalzi ügyvéd arról is beszámolt, hogy az egyik bejelentés a lány röplabda-csapat egyik játékosától érkezett.

Buenos Aires egy másik együttesének, a San Lorenzonak az elnöke a közösségi médiában bukkant egy olyan bejegyzésre, amelyben klubja egyik 15 éves labdarúgóját próbálták rábírni szexuális viszony létesítésére. A botrányba rajtuk kívül még a Temperley keveredett bele eddig.

Mindig ugyanazokat a módszereket alkalmazták

Az eddig begyűjtött tanúvallomások alapján a nyomozók fejében annyi már összeállt, hogy minden esetben olyan közeledési formát alkalmaztak a hálózat tagjai, amelyek igen elterjedtek a közösségi oldalakon. “Micsoda vagina!”, “milyen szép lábaid vannak”, “micsoda jóképű kölyök vagy” – írták a gyanúsítottak, hogy így csábítsák el az áldozatokat az ügyészség közlése szerint. A prostitúcióba belekeveredett fiatalok elsősorban szegény családokból és elmaradott régiókból kerültek kiválasztásra a bűnözők részéről.

Nora Schulman, a CASACIDN nevű, a gyermekek jogaiért küzdő szervezet elnöke is megszólalt a kétség kívül fölháborító üggyel kapcsolatban: “Halálfélelmük van, teljesen kiszolgáltatottak. Arról álmodnak, hogy ők lesznek a következő Lionel Messik, és erre egy bentlakásos iskolában találják magukat, ahol teljesen elzártan kell éljenek, anélkül, hogy lenne bárki, akiben megbízhatnának”. Argentínában hatalmas botrányt csapott ez az ügy már csak azért is, mert a labdarúgás és a politika között hagyományosan szoros a kapcsolat, amit elég annyival jellemezni, hogy Mauricio Macri, az ország elnöke korábban a Boca Juniors vezetője volt.

A kiemelt kép forrása: AFP

A kiemelt képen a prostitúciós ügyben leginkább érintett Independiente edzőközpontjának bejárata látható.

Leave a Reply