A MotoGP-ben is bevezetik a sprintet

Nem lehet azt mondani, hogy túlságosan nagy üzleti siker lenne a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriája az elmúlt években, hiszen számos versenyhelyszínen csökkentek a nézőszámok. A sorozat promótere emiatt egy, a Forma-1-ből ismert megoldáshoz nyúl, ettől remélve a számok javulását. A MotoGP-ben ezen a hétvégén fog debütálni a sprint, ami itt is egy plusz futam lesz, azonban az F1-gyel ellentétben minden helyszínen rendeznek ilyen versenyt. A pilóták megosztottak a megoldással kapcsolatban, mint ahogy az is kérdéses, hogy a szurkolók hogyan fogadják az új formátumot, ami csak a királykategóriában lesz bevezetve.

Egy új éra kezdetét hozza 2023 a MotoGP számára: az idei évtől kezdve új formátumban kerül sor a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájának versenyhétvégéire. A szokásos vasárnapi futamon kívül ugyanis szombaton is rendeznek egy versenyt a csúcsosztály szereplői számára sprint néven. Idén minden hétvégén két futama lesz a MotoGP-nek, így a mostani hétvégén, a szezonnyitó Portugál Nagydíjon is.

A Dorna, a világbajnokság promótere azzal a nem titkolt szándékkal hozta meg ezt a nem kis horderejű változtatást a lebonyolításban, hogy javítsa a több, főleg európai pályán az elmúlt években tapasztalt nézőszám-csökkenés következtében romlott adatokat.

A MotoGP-ben most először vezetik be a sprintfutamokat, amelyektől Carmelo Ezpeleta, a Dorna elnöke azt várja, hogy úgy a pályán, mint a tévéképernyők előtt növelje a szombati nap nézettségét, mert érdekesebb lesz ennek a napnak a lebonyolítása, s ebből következik, hogy a világbajnokság is érdekesebbé fog válni.

A sprintfutamot minden pályán szombaton, helyi idő szerint 15:00-kor fogják megrendezni. A versenytáv a vasárnapi nagydíj távjának felét fogja kitenni és a világbajnoki pontversenyben összegyűjthető pontok száma is fele akkora lesz, mint egy normál futamon.

A Dorna tavaly nyáron jelentette be az újítást, ami azonban nem nyerte el a pilóták és a szurkolók egyöntetű lelkesedését sem. Amíg a francia Johann Zarco azt mondta, hogy sportszakmailag érdekesnek ígérkezik a sprint, amely változtatni fog a felkészülésen és az egész hétvégén is, addig honfitársa, a 2021-es világbajnok Fabio Quartararo nemes egyszerűséggel “abszolút ostobaságnak” minősítette a változtatást, azon belül is főleg azt, hogy minden hétvégén lesz sprintverseny. Szerinte, ha már be kell vezetni ezt, akkor a Forma-1 mintájára csak néhány pályán kellene megrendezni, mivel vannak olyan aszfaltcsíkok, amelyeken már egy futam is igazán kőkemény tud lenni.

A Forma-1-ben 2021 óta rendeznek sprintfutamokat, ott is szombaton. Tavaly és tavalyelőtt 3-3, idén azonban már 6 hétvégén lesz sprintverseny a száguldó cirkuszban, de mind a mai napig sokan nem látják értelmét ennek a formátumnak.

Kevesebb szabadedzés eredményeit veszik figyelembe az időmérőn

A sprint bevezetésével a MotoGP-versenyhétvégék úgy alakulnak át, hogy bár megmarad a három szabadedzés, de ezek közül csak a két pénteki gyakorlás eredményeit fogják figyelembe venni az időmérőn a versenyzők kombinált idejeinek kiszámításánál. Az 1. szabadedzés – ahogy eddig is – 45 perces lesz, a 2. azonban negyedórával tovább, azaz 60 percig fog tartani. Szombat délelőtt kerül sor a 3. szabadedzésre, majd 10:50-kor kezdődik az időmérő, végül 15:00-kor a sprint, vasárnap pedig 14:00-kor jön a főfutam a délelőtti 10 perces bemelegítő edzést követően.

A sprint és a főverseny rajtsorrendjéről is az időmérő fog dönteni.

A MotoGP vezérkara tehát ettől az újítástól reméli, hogy visszatérnek az elpártolt nézők az európai pályákra. A nézőszámok csökkenése elsősorban a nagy legenda, a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi 2021-es visszavonulása óta figyelhető meg, hiszen amíg a Doktor is indult a futamokon, eredményességétől függetlenül emberek ezrei csak miatta mentek ki a különböző versenyekre. Amióta nincs az olasz, azóta érthető módon kissé visszaesett a nézettség.

Az nagy kérdés, hogy a sprintfutam tud-e annyit hozzáadni a versenyhétvégékhez, hogy emiatt nőni fog a nézettség a pályákon és a tévében. Nekem a Forma-1 példájából kiindulva vannak kétségeim eme megoldás sikeressége kapcsán, de csak néhány futam elteltével lehet majd ítéletet mondani efölött.

A kiemelt kép forrása: GIGI SOLDANO / PANORAMIC

Leave a Reply