Kai Havertz káprázatos, Sébastien Haller láthatatlan volt – a Chelsea-Dortmund mérkőzés legfőbb tanulságai

A Chelsea 2:0-ra megverte a Borussia Dortmundot, ezzel bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Az angol csapatnál egy német játékos, Kai Havertz vitte a prímet, de Ben Chilwell is igen jól focizott. A Dortmundnál több játékosnak is pocsék estéje volt, így az előnnyel érkező német együttes nem érdemtelenül búcsúzott. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitív és negatív tanulságait.

POZITÍVUMOK
Havertz erődemonstrációja

Kai Havertz igen magas színvonalon teljesített tegnap este. Gyakorlatilag minden, amit csinált, jónak bizonyult. Rengeteg lehetősége volt a gólszerzésre. Először a 9. percben volt egy komoly ziccere, de abból még nem született gól, ahogy a 28. minutumban eleresztett ballábas lövéséből sem, ami a kapufáról pattant ki. A 38. percben is közel járt a gólhoz, majd a 43.-ban tőle indult el az az akció, melynek végén Sterling a dortmundi kapuba talált. Havertz nagyon rendben volt mentálisan is, ami az 53. percben derült ki. A Chelsea pár perccel korábban a VAR-vizsgálat után 11-est kapott egy nyilvánvaló kezezés miatt, azonban a német az első büntetőt elrontotta. Mivel szabálytalanul helyezkedtek a játékosok a rúgás pillanatában, ezért a bíró újrarúgatta a 11-est, s Havertz ekkor már nem hibázott, ezzel kialakította a 2:0-ás végeredményt. Nagyon hasznosan játszott, hiszen a támadásokból alaposan kivette a részét és amikor nem ment annyira csapatának, akkor is különösebb gond nélkül tartotta meg a labdákat. Ő volt a mérkőzés legjobbja.

Chilwell mindenhol ott volt

Ben Chilwell a középpálya bal oldalán játszott és az egész találkozó során igen agilis volt. Mindkét gólban benne volt, hiszen Sterling az ő centerezése után lőtte a labdát a dortmundi kapuba, majd az ő beadási kísérletét blokkolta Wolf kézzel, amiből a 11-es lett. A védekezésből is alaposan kivette részét, hiszen négyszer is labdát tudott szerezni hátul, emellett kétszer is keményen megállította a dortmundi támadásokat, valamint Guerreiro és Reyna elől is akkor tudott menteni, amikor már majdnem gólhelyzetbe kerültek.

Kepa jó védései

Ugyan nem sok munkája akadt Kepának, hiszen mindössze négy védést kellett bemutatnia, de amikor szükség volt rá, akkor mindig a helyén volt. A 17. percben remekül fogta Reus lövését, a 65. percben pedig Wolf életerős próbálkozását is hárította. A hosszabbításban ismét kifogott Wolfon, amire nagy szüksége volt a Chelsea-nek, mert egy dortmundi gól a hosszabbítást jelentette volna. Így viszont a spanyol kapus is megmutathatja magát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében.

NEGATÍVUMOK
A láthatatlan Haller

Nagyon komplikált mérkőzése volt a BVB támadójának, ami alól nem jelent mentséget az sem, hogy nemrégen térhetett vissza súlyos megbetegedéséből fölépülve. Sébastien Haller az egész mérkőzésen nem csinált semmi érdemlegeset. A 28 éves csatár persze nem teljesen egymaga felelős ezért, hiszen középső támadóként a társaknak kellett volna kiszolgálniuk, de ezt nem nagyon tették vagy tehették meg. Az elefántcsontparti ugyanakkor a Chelsea-védőkkel vívott párharcokból is általában vesztesként került ki és mindössze 38-szor ért labdába, amiből egyetlen árva lövés jött össze. A 77. percben Donyell Malen állt be a helyére, de a világot ő sem tudta megváltani.

Wolf nehézségei

A Dortmund jobbhátvédjének két igen veszélyes próbálkozása volt a 65. és a 95. percben, de ezeket Kepa hárította. Ettől függetlenül elsősorban védő, eme szerepkörében azonban már nem volt ennyire jó. A Chelsea mindkét góljában megvolt a felelőssége, hiszen az első találat előtt Chilwell őt tudta viszonylag könnyedén leküzdeni, mielőtt gólpasszt adott Sterlingnek, majd ő hozta össze a londoniak 11-esét, amiért a 16-oson belül kézzel blokkolta megint csak Chilwell beadását. Elsősorban az ő lelkén szárad az, hogy csapata előnyből indulva kiesett a BL-ből.

A Chelsea tehát 2:0-ra legyőzte a Dortmundot, így 2:1-es összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply