Gonçalo Ramos életerősen játszott, a bruges-i védelem összeomlott – a Benfica-Bruges mérkőzés legfőbb tanulságai

A Benfica 5:1-re győzött, így 7:1-es összesítéssel ejtette ki a Club Bruges együttesét a labdarúgó Bajnokok Ligájából. A portugáloknál különösen nagy estéje volt Gonçalo Ramosnak, aki kis túlzással egymaga törte meg a belgák védekezését. A Bruges játékosain a kezdetektől fogva az látszott, hogy nem hisznek igazán a párharc megfordításában, ebből pedig egyenesen következett a súlyos vereség. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Gonçalo Ramos széttörte a belga védelmet

Gonçalo Ramos először azzal hívta föl magára a figyelmet, amikor a tavalyi világbajnokság nyolcaddöntőjében mesterhármassal vette ki részét a portugál válogatott Svájc fölött aratott 6:1-es sikeréből. A fiatal csatár tegnap este duplázni tudott, amivel bizonyította, hogy nagyon számolni kell vele a legmagasabb szinten is. Két gólját eltérő stílusban szerezte, de mindkettő szemet gyönyörködtető volt. Első találatánál remekül fordult le a bruges-i védőkről és közelről talált a jobb alsó sarokba. Második gólja olyan találat volt, melyet csak egy igazi 9-es tud szerezni: egy bal oldali beadást kapásból bebelsőzött a rövidbe. A Benfica 88-asa az egész mérkőzésen egy igazi méreg volt a belga védelem számára, hiszen rengeteg mélységi megindulása volt és többször ügyesen játszotta ki a bruges-iek azon törekvéseit, hogy lesre állítsák. Igen jól játszott, amivel minden bizonnyal számos nagyobb klub érdeklődését váltotta ki.

Rafa Silva és Joao Mario, a portugál művészek

Nagyon boldogok lehetnek a Benfica szurkolói, hogy a középpályán két olyan játékost láthatnak együtt szerepelni, mint Rafa Silva és Joao Mario. A Club Bruges játékosai bizonyára sajnálják, hogy annyira sok területet hagytak kettejüknek tegnap. Ők ketten volt a Benfica motorjai, hiszen minden támadásban benne voltak. Mindketten gólt szereztek, amit meg is érdemeltek, hiszen pontosan tudták, hogyan kell a középpálya és az ellenfél 16-osa között mozogni és helyzetbe kerülni. Ők is nagy szolgálatot tettek csapatuknak.

A technikai pontosság öröme

Roger Schmidt talán egy mágus. Az mindenesetre varázslatos, mennyire sokat fejlődtek a Benfica játékosai az elmúlt hónapokban. A túlságosan apatikus bruges-i csapat ellen persze könnyű volt brillírozni, de ez még nem minden. A lisszaboniak teljes határozottsággal és lenyűgöző technikai könnyedséggel oldották meg a Bruges elleni párharcot, ami reményt ad a csapatnak a folytatásra nézve. Mivel ebben a csapatban nem csak a csatárok, hanem a középpályások is jócskán kiveszik a részüket a gólgyártásból, ezért akárki is lesz a piros-fehérek ellenfele a negyeddöntőben, nem becsülheti le őket.

NEGATÍVUMOK
A Bruges rezignáltsága

A mérkőzés elején egy nagyon halovány reménysugár megjelenhetett a Club Bruges előtt, hogy talán ők fogják megtörni a Benficának a szezon kezdete óta tartó hazai veretlenségét, ám ahogy a Paris Saint-Germain és a Juventus, úgy a csoportkörből óriási meglepetésre továbbjutó belga csapat sem tudott győztesen távozni Lisszabonból. A félidőben már 2:0-ás, összesítésben pedig 4:0-ás hátrányban voltak a bruges-iek, így nem volt meglepő, hogy a fordulás után a teljes kedvetlenség és motiválatlanság benyomását keltették a játékosok. A Bruges rossz taktikát választott azzal, hogy egy csatárral akarta eltüntetni az odavágón összeszedett kétgólos hátrányát, miközben védekezése végig ingatag lábakon állt. Így semmi esélye sem volt a kék-fekete együttesnek, hogy bármit kozmetikázni tudjon a helyzetén. Ugyan a csapat egyetlen gólja igen szépre sikeredett, de ez olyan volt, mint halottnak a csók. A Benfica játszi könnyedséggel ment át a Bruges-ön, amelytől a csoportból való továbbjutás is nagy szenzáció volt, úgyhogy mondhatnánk azt, hogy túlteljesítette az elvárásokat ez a csapat, csakhogy a két mérkőzésen azt mutatta meg, hogy nem alkalmas a BL-nyolcaddöntőben való szereplésre.

Túl törékeny bruges-i védekezés

Bár az 5:1-es vereség is igen csúnyának mondható, de nem lett volna meglepő az sem, ha a Bruges ennél is nagyobb pofonnal a háta mögött utazhat haza Belgiumba. A portugál játékosok egészen zseniális megmozdulásai teljesen kicsinálták az öt főből álló bruges-i védelmet. Gonçalo Ramos második góljánál lehetett igazán látni, hogy a csapat többi tagjához hasonlóan valamennyi hátvéd is lemondott a fordítás lehetőségéről. Túl sok hibát követtek el ahhoz, hogy csapatukat életben tudják tartani, s ez oda vezetett, hogy komoly zakót kaptak. Sylla szabálytalansága, amelyből 11-eshez jutott a Benfica, szépen szimbolizálta a Bruges két mérkőzés során bemutatott teljesítményét, amelyet a túl könnyű és igen drága hibák jellemeztek.

A Benfica tehát 5:1-re nyert és 7:1-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply