Az UEFA is nagyban felelős a tavalyi BL-döntő előtti cirkuszért

Amint arról több cikkben is beszámolt a Sportudvar, komoly botrány előzte meg a tavalyi labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőt, ugyanis a párizsi Stade de France-nál feltorlódott a tömeg, a rendfenntartásra kivezényelt egységek pedig túlkapásokat követtek el. Az már korábban világossá vált, hogy a francia hatóságok nem álltak helyzetük magaslatán, azonban az európai szövetség által fölkért vizsgálóbizottság most nyilvánosságra került megállapításai szerint az UEFA is nagyban bűnös a történekért, mivel szervezőként nagyobb befolyással kellett volna lennie a biztonsági intézkedésekre. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a Stade de France nem alkalmas BL-döntő rendezésére.

Az UEFA felkért egy bizottságot, hogy vizsgálja ki a történteket, ennek teljes jelentését ma közölték, azonban a jelentés egyes részei már tegnap kiszivárogtak, a Guardian pedig részletesen beszámol az abban foglaltakról. A bizottságban angol, spanyol, valamint európai szurkolói szervezetek képviselői mellett korábbi portugál oktatási és sportminiszter (Tiago Brandao Rodrigues), az UEFA korábbi biztonsági főnöke (Kenny Scott), valamint az 1989-es hillsborough-i katasztrófában egyes elhunyt szurkolók családjait képviselő ügyvéd (Pete Weatherby) és egy tömegirányítási szakértő (Clifford Stott) kapott helyet.

A jelentés elítéli a párizsi rendőrséget, mivel az nem működött együtt az esemény többi résztvevőjével, képtelen volt megelőzni és feloldani a tömeg összezsúfolódását a stadion egy olyan pontján, amelyről hosszú ideje lehet tudni, hogy problémás a szurkolók beléptetése során. A rendőrök szükségtelenül használtak könnygázt, nem léptek közbe a helyi közösségek erőszakos cselekményei során, miközben azok a szurkolókat kirabolták és megtámadták.

A bizottság aggodalmát fejezi ki, mivel itt fogják rendezni a rögbi-világbajnokságot idén. A jelentés szerint a „veszélyes körülmények közepette a rendőrök tevékenysége csak fokozta a problémákat, miközben az érvényes jeggyel rendelkező szurkolók próbáltak bejutni a stadionba. Döbbenetes, hogy senki sem vesztette életét. Minden érintettet meginterjúvoltunk a vizsgálatunk során, és mindannyian megegyeztek abban, hogy ez úgynevezett »hajszálon múló jelenségnek« minősíthető. Ezt a kifejezést akkor használjuk, amikor egy esemény majdnem halálos áldozattal jár.”

Az UEFA események biztonságáért felelős részlege és annak főnöke, Zeljko Pavlica semmilyen szerepet sem játszott az eseményben. A kezdőrúgás elhalasztásáról maga Aleksander Ceferin UEFA-elnök döntött a VIP-páholyban, ahol VI. Fülöp spanyol királlyal találkozott. A jelentés a Francia Labdarúgó-szövetséget (FFF) is elmarasztalja. Az UEFA gyakorlatilag teljesen kiszervezte az esemény megrendezését az FFF-nek, a jelentés azonban egyértelműsíti, hogy – mint az esemény jogtulajdonosa és szervezője – a svájci székhelyű szervezetnek kell vállalnia a felelősséget.

Az UEFA által kitett két közleményt is súlyosan bírálja a bizottság. Először a szurkolók kései érkezésére hivatkozva csúsztatta el a kezdést Ceferin, ami előre megírt közlemény volt, amely megjelent a stadion kivetítőjén. Ez „nyilvánvalóan helytelen” megállapítás, amelynek használata „szörnyű tévedés” volt.

A második közlemény arról szólt: angol szurkolók ezrei érkeztek érvénytelen jeggyel a kapukhoz (a teóriát francia politikusok és a rendőrség terjesztette) ezt az UEFA tálalta a médiának a mérkőzést követően (az erről szóló közleményt ugyan azóta eltávolította az UEFA a weboldaláról, de korrekciót nem alkalmazott).

„A bizottság megállapítja, hogy a jeggyel nem, illetve hamis jeggyel rendelkező szurkolókról szóló elmélet elterjesztése és annak tényként való tálalása téves volt, ami azt a célt szolgálta, hogy a rendezésért felelős szervek elhárítsák a saját felelősségüket. Ez kifogásolható, és ez vonatkozik az UEFA-ra, az UEFA SA-ra (UEFA eseményszervező részlegére), az FFF-re, a párizsi rendőrségre, a francia kormány tagjaira és a miniszterekre is” – így a bizottság.

A beszámoló többször is megemlíti a hamis meggyanúsítások kapcsán a Hillsborough-ban történteket, ahol a South Yorkshire-i rendőrség szintén valós felelősségének elhárítása miatt hibáztatta a Liverpool szurkolóit 97 ember haláláért. „A gyanúsítások, hogy későn és jegy nélkül érkező szurkolók voltak a fő okozói vagy csak hozzájárulói a veszélyes eseményekhez, különösen hasonlítanak a Hillsborough-ügyre. Ezek a gyanúsítgatások évtizedeken át a köztudatban voltak, mígnem ezek ellenkezőjét átfogóan és vitathatatlan módon bebizonyították.” (A brit rendőrség éppen néhány hete kért bocsánatot a liverpooli szimpatizánsoktól az 1989-es eseményekkel kapcsolatban.)

A bizottságot különösen megdöbbentette Martin Kallennek, az UEFA eseményfelelősének a vallomása. Kallen szerint az UEFA jól ismerte a stadiont, ahol többször is sikeresen rendezett Bajnokok Ligája-döntőt, legutóbb 2006-ban. Ez „objektíven kijelenthető, hogy nem igaz, ugyanis az UEFA akkori megállapítása szerint súlyos problémák adódtak a rendezésért felelős szervek, különösen a rendőrség részéről, emiatt a Stade de France nem megfelelő helyszín egy Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére”.

A vizsgálat szerint a 33 éve történtek miatt nagyobb elővigyázatosság és tudatosság jellemezte a liverpooliakat, ami segítette a tragédia elkerülését, de nevezettek eközben további traumának voltak kitéve. A jelentés végén felszólítják az UEFA-t, hogy alkalmazza azt a 21 pontból álló javaslati tervet, amellyel a vizsgálatot elvégzők álltak elő, arról készítsen egy cselekvési tervet, amelynek gyakorlatba ültetéséről időközönként számoljon be.

A Liverpool bocsánatkérést vár

A jelentés nyilvánosságra hozatalát követően a Liverpool FC közleményt adott ki, amelyben leszögezte annak fontosságát, hogy még egyszer a tavaly májusihoz hasonló incidensek ne fordulhassanak elő, beleértve az UEFA hazudozását is.

“Felszólítjuk az UEFA-t és mindazokat, akik a labdarúgás piramisának csúcsán állnak, hogy egyesítsék erőiket és pozitívan, teljesen átláthatóan kezeljék a jelentés megállapításait, hogy szinte teljesen ki lehessen zárni annak esélyét, hogy ilyen még egyszer előfordul. Mint dicsőséges európai múlttal bíró klub, felszólítjuk az UEFA-t, hogy végezze jól a dolgát és hajtsa végre a jelentésben szereplő 21 pontos javaslati tervet, hogy ezzel is erősítsék minden, UEFA által szervezett mérkőzésre kilátogató szurkoló biztonságát” – áll a Vörösök közleményében, akiknek az 1989-es Hillsborough-tragédia mellett az 1985-ös Heysel-tragédia nyomja a lelküket, amikor is a Juventus ultráival verekedtek össze a csapat magukról megfeledkező szimpatizánsai a két együttes BEK-döntője előtt és a kialakult tömegjelenetben szintén sokan meghaltak.

A Liverpool közleménye támadja Gérald Darmanin francia belügyminisztert is, amiért elsők között hárította az angol klub szimpatizánsaira a felelősséget a BL-döntő előtti történésekért. Mint fogalmaznak, a jelentés a politikus minden kijelentését cáfolta.

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply